Nederlandsk mesterskap enkeltdistanser

Hjem Forum Forum 15.46.6 Nederlandsk mesterskap enkeltdistanser

 • Dette emnet har 25 svar, 2 deltakere, og ble sist oppdatert 29/12/2019 at 18:42 av Kristian Eliassen.
Viser 24 innlegg - 1 til 24 (av totalt 26)
 • Forfatter
  Innlegg
 • #8220 Svar
  B. Haarberg
  Nøkkelmester

   Et stort høydepunkt i slutten av desember er det nederlandske mesterskapet på enkeltdistanser. Her skal det fordeles plasser i fleng til både EM og VM.

   Schaatsen.nl har prima informasjonsside.

   Her går det f.eks. fram at en del av plassene til mesterskapet skal fordeles ut fra resultater i Holland Cup. Dette stevnet gikk i Hoorn for 1 uke siden, så da kan jo den som vil more seg med å «fylle ut» deltakerlistene.

   #8252 Svar
   B. Haarberg
   Nøkkelmester

    Uttaket til EM enkeltdistanser skal skje ved bruk av en såkalt matrise. Dvs. at enkelte distanse prioriteres foran andre, når laget på maks ti kvinner og ti menn skal settes sammen. Følgende løpere kan være aktuelle å ta ut selv om de ikke kvalifiserer seg direkte via mesterskapet:

    Ireen Wüst, Antoinette de Jong og Melissa Wijfje; Patrick Roest, Douwe de Vries og Marcel Bosker.

    Se denne artikkelen på Schaatsen.nl.

    #8266 Svar

    https://knsb.nl/wp-content/uploads/sites/98/2019/10/KNSB-Selectiedocument-2019-2020-Int.-def-versie.pdf

    EM: Maks ti deltakere per land per kjønn. Det med spenning imøtesette dokumentet Haarberg refererer til beskriver altså den såkalte seleksjonsrekkefølgen i utvelgelsesprosessen. Grunnlaget for utarbeidelsen av denne er en såkalt prestasjonsmatrise . En ikke helt ukontroversiell metode hvor man rangerer mulighetene for gull og medaljer basert på denne, og forrige sesongs resultater i verdenscup og distanse-VM. Resultatet er ihvertfall at publikum kan fylle inn navn på lista etterhvert som resultatene foreligger løp for løp!

    Ni løpere for hvert kjønn skal med slik (SEVO). Forbundstreneren har dessuten listet opp seks navn han vil ha med i lagtempoøyemed. EN løper for hvert kjønn kan slik bli «anvist» plass selv om de ikke plasserer seg blant de 9.

    Forbundstreneren tar også ut laget til fellesstart. Merk at det her ikke nødvendigvis er vinneren av løpet i romjula som plasseres i den forhåndsdefinerte seleksjonslista. Fellesstartløper nummer to tas enten ut blant de som blir kvalifiserer seg på vanlig vis ved hjelp av matrisen, eller så kan dette også til syvende og sist bli den tiende løperen som blir «anvist» en plass om det blir plass til det.

    Samme løpere kommer til å plassere seg både 2 og tre ganger på lista slik at uttaket ikke nødvendigvis blir problematisk. Utvelgelseskomiteen (SCL) fyller derfor ut med løpere og reserver basert på lista. Deltakere i lagsprint tas ut blant løpere som plasserer seg på vanlig vis.

    Tilslutt har man igjen dette forbeholdet med «aanwijzplekken»: En løper per kjønn og per distanse/konkurranse kan «i svært spesielle tilfeller» bli anvist en plass. Det skjedde senest i fjor med Nuis og Wust om jeg ikke husker feil. Nuis kan igjen komme i betraktning fordi han har hatt influensa, og deltagelsen i romjula er i fare.

    VM-enkeltdistanser: Her er det tydeligvis ingen begrensninger på antall deltakere per land. Derfor blir det mer av et amerikansk uttak på hver enkelt distanse. Samme forbehold som nevnt over når det gjelder muligheten for å bli «anvist» en plass gjelder. Forbundstreneren tar ut utøvere og reserver til lagtempo og fellesstart. Seleksjonskomiteen tar ut reserven på de individuelle distanser. Til lagsprint velger forbundstreneren utøvere som er kvalifisert på individuelle distanser.

    VM-allround og -sprint: Vinneren av hver av de 4 kategoriene kvalifiserer seg via det nederlandske mesterskapet i slutten av januar. Øvrige to  i hver kategori tas frem nå under distansemesterskapet i romjula. Man legger sammen 500+1000 respektive 1500+3000/5000.

    Utvelgelseskomiteen tar ut reserven i hver kategori.

    Også til Hamar kan utøvere bli anvist en plass. Igjen kan vi bruke Nuis som eksempel: Om han ikke kan stille til start i romjula blir det opp til det nederlandske forbundet om de vil kreve at han skal delta, og vinne i sprintmesterskapet i slutten av januar for å bli tatt ut.

    #8294 Svar
    B. Haarberg
    Nøkkelmester

     Da er det offisielt at Nuis trekker seg fra det nederlandske mesterskapet. Men han kan komme inn kjøkkenveien til EM og VM, som nevnt ovenfor. Dette gjelder vel neppe VM sprint, der må han i så fall kvalifisere seg via det nederlandske mesterskapet i slutten av januar-

     • Dette svaret ble endret 3 år, 9 måneder siden av B. Haarberg.
     #8297 Svar
     Kristian Eliassen

      …det gjenstår vel litt å se, kanskje? VM-sprint er litt lengre frem i tid, og den nederlandske kvalifiseringen dit går bare delvis via distansemesterskapet nå i romjula. Han burde være aktuell for å bli anvist en plass til Hamar siden han ble nummer tre i VM-sprint ifjor.

      #8299 Svar
      Kristian Eliassen

       Ifjor kom Nuis med til VM-sprint ved å bli «anvist» en plass. Vi husker disken under EM i Collalbo som fratok ham en plass på pallen, som igjen ville  sikret ham en plass i sprint-VM. (De to beste nederlendere ville etter reglene kvalifisert seg om de endte på pallen i EM. Deretter etterfylling med løpere fra det nasjonale sprintmesterskapet i slutten av januar). Nuis meldte sykdomsfrafall til det nasjonale mesterskapet i slutten av januar – og endte på pallen i sprint-VM rett foran Lorentzen…

       I år er reglene litt annerledes enn for to år tilbake. Det er nå vinneren av det nasjonale sprintmesterskapet som kvalifiserer seg til VM, deretter er det kvalifiseringen nå i romjula som gjelder. For to år siden var det den beste løperen som ikke hadde plassert seg i romjula… Dette betyr at stevnet i romjula vektes ennå høyere nå i og med at  det er mulig å tenke seg at vinneren av det nasjonale mesterskapet også kvalifiserer seg i romjula slik at det faktisk blir de tre beste i romjula som kvalifiserer seg til VM. Dog har løpere som kvalifiserer seg i romjula en tendens til å droppe sprint-NM/allround-NM.

       Alt dette sagt, så virker det av diskursen som at Haarberg har rett: Nuis må nok melde sykdomsforfall også til sprintmesterskapet i slutten av januar for å ha en sjanse til å få «anvist» en plass til Hamar…

       #8318 Svar
       B. Haarberg
       Nøkkelmester

        Til tross for at mesterskapet ikke begynner før fredag kveld, har trekningen for første dag faktisk foreligget helt siden julaften. Jeg har moret meg med å se litt på rankinglistene fordan fredagens distanser, altså 500 og 5000 m for menn og 1500 m kvinner.

        (En kan forresten få et lite inntrykk av nivået i Nederland ved å ha in mente at «grensen» for A-gruppa i v-cupen ofte ligger rundt 16-1700 poeng for menn; 14-1500 poeng for kvinner.)

        500 m menn
        Ntab 1955
        Smeekens 1887
        Verbij 1861
        Otterspeer 1780
        Velema 1715
        R Mulder 1707

        5000 m menn
        Kramer 2320
        Roest 2305
        Bergsma 2112
        Bosker 2054
        D de Vries 1912
        Blokhuijsen 1773

        1500 m kvinner
        Wüst 2305
        Ter Mors 2080
        A de Jong 1910
        Wijfje 1847
        Beune 1780
        Van Beek 1679

        #8324 Svar
        B. Haarberg
        Nøkkelmester

         Da var 500-meteren ferdig, og det ble en utrolig seier til Ntab – hele 0,44 sekunder foran nr. 2 er jo utklassing. 34,37 er veldig fort på en lavlandsbane. Resultater her.

         #8326 Svar
         B. Haarberg
         Nøkkelmester

          Her går det unna. 1500 m kvinner er også ferdig, og det ble en temmelig overraskende seier til Wijfje. Med siste ytre hadde hun en bedre avslutning enn de viktigste konkurrentene. Ter Mors bare nr. 10! Resultater her.

          #8327 Svar
          Kristian Eliassen

           Håper at folk følger med på NOS via VPN! «Oppskrift» på forum for skøytehistorie. Forøvrig lønner det seg som vanlig å følge med litt på dette forumet her også i forkant… Dessverre ikke alle som skjønner at det finnes andre kanaler enn Facebook… (hvordan klarte f.eks Nils Lid Hjort å bli professor med en så snever horisont? (he,he))

           1500, damer over. Fulle tribuner. Fin idrett. 5000, menn next!

           #8330 Svar
           B. Haarberg
           Nøkkelmester

            5000 m menn, ja. Her har man jo tydeligvis lest rankinglistene nokså godt, og Roest og Kramer var temmelig jevngode. Roest hadde fordelen av å gå til slutt. Resultater 5000 m.

            #8331 Svar
            B. Haarberg
            Nøkkelmester

             Klart for dag 2 om noen timer. Jeg har sett på rankinglistene nok en gang. 500 m og 3000 m for kvinner ser veldig åpent ut. Schouten kan muligens være en utfordrer både på 3000 m og i «tokampen».

             1500 m for menn blir vel en parademarsj for Krol nå. Her skal også Kramer og Roest paradere inn til sikre plasser i VM allround.

             500 m kvinner
             Ter Mors 1701
             L de Jong 1483
             Leerdam 1464
             De Neeling 1392
             Das 1311
             Van der Werff 1282

             3000 m kvinner
             A de Jong 2057
             Achtereekte 2029
             Wüst 2001
             Visser 1880
             Wijfje 1739
             Schouten 1684

             1500 m menn
             Krol 2288
             Roest 2166
             Verweij 2035
             Kramer 1984
             Bosker 1875
             D de Vries 1677

              

             Allround tokamp – kvinner (to plasser til VM)
             Wijfje 0,00
             Wüst 0,08 sek. å ta igjen på 3000 m
             Beune 0,44
             A de Jong 1,02
             Achtereekte 1,90
             Anema 3,56
             Schouten 3,72
             Visser 5,22

             Allround tokamp – menn (to plasser til VM)
             Roest 0,00
             Kramer 0,34
             Bosker 2,32
             D de Vries 2,65
             Blokhuijsen 3,51

              

             P.S! Seieren i går gjorde at Roest overtok førsteplassen på 5000 m – rankingen, en plass som Kramer har hatt sammenhengende siden november 2015.

             • Dette svaret ble endret 3 år, 9 måneder siden av B. Haarberg.
             #8333 Svar
             Kristian Eliassen

              Hamar: Roest og Kramer ser jo helt bankers ut etter 5000, mens det er opptil flere om benet på damesiden! Blir spennende. (Ikke 1000m, herrer før søndag, men tipper at Ntab og Vebij er fornøyde etter 500. Ronald Mulder mindre fornøyd ettersom problemer med klappmekanismen bidro til at han tapte omtrent alt: Ikke nok til trøstepremie (verdenscupen) heller, slik at den eneste mulighet til å delta noe mer internasjonalt denne sesongen er ved å vinne det nederlandske sprintmesterskapet… )

              «Glem» banerekorder, nasjonale rekorder perser og alt dette. Ja, kampen om nasjonale, nederlandske titler er også sekundær i forhold til det å kvalifisere seg til diverse internasjonale mesterskap: For mange kan sesongen faktisk være over etter dette stevnet!

              For noen som ikke klarer dette, kan det være en liten trøstepremie i det å kvalifisere seg til WC5 i Calgary, og dermed også en mulighet for noen til å komme med i verdenscupfinalen i Heerenveen helt på tampen av sesongen. Opptil 2 løpere forhåndskvalifisert til Calgary om de er topp-6 sammenlagt i angjeldende cup, deretter ser man på resultatene i dette stevnet. 5 kvoteplasser på hver verdenscupdistanse.

              Altså: Følg med på stevnet ved å ha forutsetningene i bakhodet FØR løpene… Topp-tre i hvert løp kvaler stort sett til distanse-VM, til EM bruker man en matrise, til Hamar… (osv. se tidligere innlegg i denne tråden og linker til «SEVO» osv.)

              1500: Temmelig sikker på at Nuis får «anvist» en plass både til VM- og EM-enkeltdistanser. Leder forøvrig verdenscupen, og er sammen med Krol kvalifisert for Calgary. På 1500 kan man vel fylle ut løper 1, 2 og 3. Deretter avvente om Nuis blir tatt ut, og er klar allerede til EM? Trolig vil han dog delta i EM, og får plass nummer 2 i matrisen. Det går an å tenke seg at enkelte plasserte løpere trekker seg etter å ha kvalifisert seg denne helga, men akkurat det poenget kan man vel drøye litt. EM går på hjemmebane, så da snakker vi vel eventuelle skader og sykdom.

               

              #8342 Svar
              B. Haarberg
              Nøkkelmester

               500 m for kvinner: Leerdam satte en ny personlig rekord i dag: 37,75! Nr. 2 L de Jong og 3 Kok er vel også inne på EM-laget får man tro. Ter Mors er fortsatt ikke inne, men hun har en sjanse til på 1000 m. Resultater her.

               #8343 Svar
               B. Haarberg
               Nøkkelmester

                1500 m: Klar og forventet seier til Krol. Roest like overlegen nr. 2. Kramer bare nr. 8, men likevel klar for Hamar-VM. Den gamle mester Verweij på papiret klar for EM og VM enkeltdistanser, men her kommer vel Nuis inn fra siden og tar den plassen får vi tro.

                Resultatsiden virker ikke for øyeblikket, men denne er jo en fin erstatning. Nederlenderne er til og med bedre på tekst-TV enn oss!

                #8344 Svar
                Kristian Eliassen

                 Wüst og A.de Jong klar for Hamar. Var nok ikke derfor de Jong så trist ut…

                 #8345 Svar
                 B. Haarberg
                 Nøkkelmester

                  Nei, de Jong var høyest ranket på 3000 m, men fikk altså den forsmedelige 4.plassen på distansen. For øvrig utrolig jevnt både på 3000 m og i den innlagte tokampen. Resultater 3000 m her.

                  Sammenlagt allround mennallround kvinner.

                  På tide å vende blikket mot sprintkvalifiseringen foran den avgjørende 1000-meteren:

                  Menn (to plasser til sprint-VM)
                  Ntab 0,00
                  Verbij 1,00 sek.
                  Otterspeer 1,08
                  Hospes 1,50
                  Krol 1,60
                  Velema 1,72

                  (et lite forbehold her, for at man kanskje lar Nuis få VM-plassen gratis, men det tror jeg faktisk ikke på)

                  Kvinner (to plasser til sprint-VM)
                  Leerdam 0,00
                  L de Jong 0,36
                  Kok 0,78
                  Beuling 0,96
                  De Neeling 1,22
                  Ter Mors 1,42

                  #8346 Svar
                  B. Haarberg
                  Nøkkelmester

                   Og slik ser da morgendagens rankinglister ut. Merk at langdistansene kommer først i programmet.

                   1000 m kvinner
                   Ter Mors 2239
                   Wüst 1983
                   Leerdam 1923
                   L de Jong 1825
                   A de Jong 1787
                   De Neeling 1762

                   5000 m kvinner
                   Visser 1916
                   Kleibeuker 1859
                   Achtereekte 1758
                   Schouten 1664
                   Anema 1498
                   Wijfje 1428

                   1000 m menn
                   Krol 2289
                   Verbij 2267
                   Verweij 1997
                   Otterspeer 1838
                   Velema 1795
                   Ntab 1633

                   10 000 m menn
                   Bergsma 2117
                   Roest 1980
                   Kramer 1977
                   D de Vries 1882
                   Bob de Vries 1789
                   Blokhuijsen 1714

                   • Dette svaret ble endret 3 år, 9 måneder siden av B. Haarberg. Årsak: Kramer ut
                   #8350 Svar
                   Kristian Eliassen

                    Kramer og A. de Jong står over 10 000, respektive 5000. De to beste i hvert av disse løpene kvalifiserer seg til SLC. Som nevnt før: Ikke 10 000, menn og 5000, kvinner under EM.

                    Ser ut til at Leerdam og L.de Jong sikrer seg plasser til Hamar. Ntab ser sikker ut, mens det nesten blir den som blir best innbyrdes av Verbij og Otterspeer på 1000 som kniper den andre plassen. Holder en knapp eller to på Verbij. Ellers så står det jo mye på spill når det gjelder det å kvalifisere seg på 1000 både til EM- og VM-enkeltdistanser.

                    Det er også nederlandsk mesterskap på fellesstart på programmet i dag.

                    Følg med på «matrisen»til EM (SEVO) nå siste dagen. Litt artig!

                    Stevnestart klokken 13:10. 5000 kvinner først ut.

                    #8368 Svar
                    B. Haarberg
                    Nøkkelmester

                     Dagens fire distanser er avviklet. Resultater:

                     5000 m kvinner

                     10 000 m menn

                     1000 m kvinner

                     1000 m menn

                     Bosker falt på 10 000 m, men hadde vel uansett ingen sjanse til å være blant de to beste. Ntab er visst i sitt livs form: under 1.09 og seier i sprintkvaliken!

                     Uoffisielt til VM sprint:

                     Leerdam / L de Jong – Ntab / Verbij

                     #8369 Svar
                     B. Haarberg
                     Nøkkelmester

                      EM-matrise kvinner hvis vi ser bort fra eventuelle «anviste plasser»:

                      1. Wijfje
                      2. Visser
                      3. (Fellesstart)
                      4. Leerdam
                      5. Schouten
                      6. L de Jong
                      7. Achtereekte
                      8. Wüst
                      9. Beune
                      10. Kok

                      Skulle Schouten vinne fellesstarten, blir det en plass til overs. Og da stiller vel Antoinette de Jong sterkt til f.eks. lagtempo?

                       

                      #8370 Svar
                      B. Haarberg
                      Nøkkelmester

                       EM-matrise menn hvis vi ser bort fra eventuelle «anviste plasser»:

                       1. Roest
                       2. Krol
                       3. Verbij
                       4. Ntab
                       5. (Fellesstart)
                       6. Kramer
                       7. Verweij
                       8. Bergsma
                       9. Smeekens
                       10. ledig plass

                       Nuis får vel være med hvis han er frisk, men på bekostning av hvem? Bosker og Douwe de Vries er kandidater til lagtempo, som nevnt helt øverst.

                       #8371 Svar
                       B. Haarberg
                       Nøkkelmester

                        Verweij mener Nuis burde ha stilt opp. Hvis Nuis får billett til EM/VM, blir det møtt med umiddelbar protest fra Verweijs side.

                        https://www.schaatsen.nl/nieuws/2019/december/verweij-ik-vind-dat-ik-recht-heb-op-dat-ticket/

                        #8373 Svar
                        Kristian Eliassen

                         Enig i det. Kok kommer nok med. Wijfje tipper jeg blir makkeren til Schouten på fellesstart. Hvis man vil ha med annen løper enn Wijfje på fellestart som dessuten er utenfor matrisen, faller Kok ut.

                         For menn må man enten velge D.de Vries eller Bosker til lagtempo. Bergsma får gå fellesstart, men så avhenger det av om man vil ha med Stoetinga også. Trolig siden han vant. Da faller Bosker ut. Et annet alternativ hadde vært å ha med enten D.de Vries eller Bosker på fellestart slik at begge disse kommer med i uttaket på bekostning av Stroetinga. Verweij har jeg ikke med om Nuis kommer inn fra siden…

                        Viser 24 innlegg - 1 til 24 (av totalt 26)
                        Svar til: Nederlandsk mesterskap enkeltdistanser
                        Din informasjon: