Nå er Cindy Klassen «tidenes største»

Legenden Oscar Mathisen var nr. 1 på Adelskalenderen i nesten 21 år sammenhengende, noe som var rekord – helt til i dag.

Nå vipper nemlig Cindy Klassen den gode Oscar ned av tronen. Hans rekord på 7 649 dager som nr. 1 blir tangert i dag og altså passert idet vi går inn i desember måned.

I en alder av 22 år satte Cindy Klassen den 21.desember 2001 ny personlig rekord på 5000 m med 6.59,24. Med det passerte hun Anni Friesinger og gikk opp til førsteplass på Adelskalenderen for kvinner. De to nevnte skulle konkurrere mye i årene som kom, men Anni greide aldri å komme tilbake på første plass.

Som noen kanskje husker begynte Cindy som ishockeyspiller, men hun gikk over til hurtigløp som junior og endte opp med en flott karriere. Vi kan for eksempel nevne VM-gull allround både i 2003 og 2006, i tillegg til både sølv og bronse i sprint-VM.

OL-gull på 1500 m ble det i 2006. Dette året vant hun faktisk også OL-medaljer på tre andre distanser, i tillegg til i lagtempo for Canada.

Allround-VM på hjemmebane i 2006 var nok Cindy Klassens sportslige høydepunkt. Hun vant mesterskapet med en spektakulær margin på nesten 3,7 tidspoeng, og hun satte også en verdensrekord i liten firkamp som rett og slett ikke er blitt truet i løpet av de snart 17 årene som er gått siden den gangen. Alt i alt er det vanskelig å finne en mer verdig arvtaker etter Oscar Mathisen, når han først skal miste sin historiske posisjon!

Les: Cindy Klassen får «Oscar-statuetten», Bladet Skøytesport 22.03.2006

Trues av Takagi…
Vi begynte i desember 2021, og vi er nå framme i november 2022. Det har altså holdt i snart 21 år for Cindy, men hvor mye lengre kan hun greie å holde seg på førsteplassen? Miho Takagi er nr. 2 og Irene Schouten er nr. 3 på lista i skrivende stund, og det er nok førstnevnte som også står først i køen når det gjelder å passere Cindy. Ryktene sier at hun skal gjøre et ærlig forsøk når det skal gås verdenscup på Cindys gamle lykkebane i Calgary om et par uker. Her er det i så fall 6,08 sekunder på 5000 m det handler om – Miho må altså gå under 6.55,89 hvis hun skal overta førsteplassen.

 

Bildet øverst: Cindy Klassen under allround-VM 2007 (Creative Commons).

En kommentar om “Nå er Cindy Klassen «tidenes største»

  1. I de senere årene i sin karriere var hun mye plaget av kneskader og kunne ikke opprettholde teknikken sin og var bare en skygge av seg selv dessverre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *