Norsk Mini adelskalender for menn

Også her begrenser vi oss til løpere som er blant de 100 beste all time. 21 av disse har hatt forbedring på adelskalenderen i år.

16 av disse løperne har satt pers på 1500 m, 13 har satt pers på 500 m, 14 på 1000 m, mens 11 har forbedret sin 3000 m. Disse 21 løperne har satt 54 perser av 84 mulige på Mini-distansene – som vel må sies å vitne om god framgang – eller?

På Mini adelskalender finner vi jo både «rene sprintere» og løpere som mer satser all round. Av de førstnevnte finner vi her Håvard H Lorentzen, Henrik F Rukke, Pål M Kristensen, Erik Resell og Bjørn Magnussen. Odin By Farstad må sies å være i en slags «mellomklasse», mens 17 løpere er mer allroundere.

Først en oversikt over våre ti beste «ever».
Av disse 10 er 6 aktive, og 4 av dem har satt pers. på minst en av distansene i år. Vår ener i statistikken, Sverre Lunde Pedersen er ikke blant disse 4 (skadeproblemene hans før sesongen har vi omtalt tidligere). Han innehar 17. plass på verdensstatistikken.

Norge har nå 8 løpere blant de 100 beste på verdensstatistikken – av disse er 5 aktive. Peder Kongshaug er den av disse som har hatt størst tidsmessig
framgang i år på de distanser som Mini adelskalender omfatter.

Klikk her for større tabell!

Øvrige løpere:
17 løpere har i tillegg til disse 10 satt pers, og er inne blant våre 100 beste. OL-farer Kristian G Ulekleiv innehar 11. plassen, mens John Granli, Emil Pedersen Matre, Simon Aannø, Didrik Eng Strand og Sondre Buer Åsebø har satt pers på alle 4 distansene.

Disse løperne, samt Sander Eitrem og Sigurd Henriksen, er også de som samlet har den største framgangen. Fem av løperne er enda juniorer. Den aller yngste, Didrik Eng Strand, er sammen med Junior norgesmester Emil Pedersen Matre den som har aller størst tidsmessig framgang.

Med dette kommer siste årsstatistikken fra min side. Det har vært fint å se at så mange «liker» disse.
Hvem vet; kanskje neste skøytesesong også vil by på noe å «statistikere» ?

(skrevet av T. Stenseng)

 

Klikk her for «liten» og «mini» Adelskalender menn (Evert Stenlund)

 

Bildet: Henriksen, Matre, Aannø, Strand (Facebook / Tønsberg Turnforening hurtigløp)

7 kommentarer om “Norsk Mini adelskalender for menn

 1. Jeg skal på ingen måte forsøke å diskreditere de som er opptatt av adelskalendre. Fint hvis mange finner slikt artig 🙂

  Allikevel vil jeg forsiktig peke på at jeg personlig finner annen statistikk ,og oversikter, mer interessant og relevant: sesongbestelister for seniorer og juniorer på de enkelte distanser — Norge og Verden. Gjerne relatert til kvalifiseringstider (verdenscup, VM, EM, OL). Det gir et mål på nivå og bredde.
  I neste omgang kan det være interessant å se på tilsvarende oversikter hva gjelder firkamper —Norge og Verden, seniorer og juniorer. Sesongbestelister. Gjerne relatert til kvalifiseringstider her også.

  For meg er det ikke så interessant hvordan stillingen til enhver tid er på diverse «all time»-adelskalendre. Første del av en sesong (oktober, november) får sesongbestelistene aller størst fokus. Deretter starter, og overtar verdenscupen, med kvalifisering og grensetider til de ulike internasjonale mesterskap.

  Så når jeg leser denne spesifikke artikkelen her om mini adelskalender for menn, så lurer jeg mest på hvordan det endte denne sesongen. Hvem som «vant» osv. Mulig Stenlund har slike oversikter også, men selv bruker jeg bare SpeedskatingResults og SpeedskatingNews til slikt.

  1. Interessene er jo så forskjellige, men Adelskalendre i forskjellig format er ihvertfall godt stoff målt i antall «klikk».

   Uansett: Speedskatingresults har et veldig godt opplegg for å lage sesongstatistikker. Kanskje flere enn jeg blir overrasket over å se hvem som har den beste serien på 500-1000-1500-3000 m i verden i år?

   (Velg Allround Mini —> Show)

  2. Eliassen vil på ingen måte forsøke å diskreditere de som er opptatt av adelskalendre. Fint hvis mange finner slikt artig, sier han.
   Men han personlig finner annen statistikk, og oversikter, mer interessant og relevant. Dette er jo nyttige opplysninger for oss skøytevenner,
   på linje med den kunnskap Eliassen har bidratt med om Dølisjøen, når han drar på fisketurer etc.
   Det er vel heller ingen som mer aktivt enn Eliassen bidrar på 15.46.6, og særlig da om stoff vedr. de store begivenheter, som OL, VM …
   Håper han da kan tilgi en statistikkvenn som meg, og som vel ikke bidrar på sidene i utrengsmål?
   Det som er ett av mine håp bak statistkkene, er at det er mange unge løpere som gleder seg over at deres navn nevnes på skøytesidene- og stolte familiemedlemmer likedan.
   I de statistikker som er offentliggjort på «Haarbergs sider» i år, finner vi navn som: Latika Syambudurai, Anne Sofie Birkedal, Milla G Andersen, Elle Borgen Steen, Ingrid Håkeård. Eichler,
   Sigmund L Krukhaug, Ivar Norheim, Vilde Semb, Olina Norheim, Aline Holbø Dyrset, Signe Eide Kirkesæther, Vilde Baas, Ina nakken, Dina Storelid, Birk Finnstø Refsaas, Håkon Sundøen Brørby, Daniel Thuv Eriksen og Erlend Belsvik.
   Alle ivrig satsende løpere, som ellers ikke akkurat er plaget av offentlig oppmerksomhet. At Ragne Wiklund og Sander Eitrem får plass i de samme statistikker, bør vel være oppmuntrende?

   1. Merkelig kommentar. Les det jeg skrev en gang til. Fine artikler fra Stenseng, og flott hvis unge løpere m/familie og kjente leser med spesiell interesse.

 2. Veldig morsomt med slike statistikker, synes jeg.
  Riktignok er der en del poeng-summer jeg ikke får helt til å stemme med de jeg har på Excel.: B. Magnussen, S. Buer Åsebø, S. Aannø, E. P. Matre, J. Granli, K. Tveter, H. F. Rukke, O. B. Farstad og Sindre Henriksen har ikke helt samsvar mellom tider og poeng, ikke store forskjeller – en hundredel eller mindre. Dette er vel litt flisespikkeri, kanskje. Men det er jo best at poengene stemmer. Videre viser NSFs årsstatistikk at Sigurd Henriksen har 3.42,43 og D. E. Strand 3.54,99 på 3000m.

  Skøytesporten er jo full av statistikk, og det er det som jeg synes gjør det hele spennende og morsomt. Derfor er det synd at ISU har gått bort fra 16 løpere på milløpet i VM og EM.

  Ellers mener jeg det er altfor mange som hvert år kan kalle seg verdensmester. Kutt ut distansemesterskap og hev dermed statusen for de som vinner OL-GULL. WC-vinnerne er jo de beste på enkeltdistansene sesongen sett under ett!

 3. Stenseng misforstår mine poeng. Han prøver å gjøre seg selv til en beskjeden bidragsyter. Dessuten diskreditere det jeg kommer med av stoff? (som enten for smått, for stort, på siden eller hva det er.)
  Poenget er at Stenseng får en masse likes og oppmerksomhet for sine artikler. Fint! Selv er jeg i ferd med å gi opp og «emigrere» til Nederland hvor dagens skøytesport har en mye sterkere kulturell forankring . Mine bidrag blir oversett og neglisjert. 😢Norske skøytesupportere er veldig tradisjonelle — mye har med alder og felles referanser å gjøre. På sekstitallet fikk man antakelig lese om adelskalenderen og aktuell stilling både titt og ofte i norske aviser. I dag er slikt helt vekk, men ikke på forum for skøytehistorie. Der mimres det naturlig nok ivrig i vei. Ingenting galt i det, men de har samtidig påtatt seg ansvaret for å forvalte dagens aktuelle skøytesport. Når man da etter en verdenscuphelg fokuserer på hvilke enkeltløpere som har klatret på adelskalenderen, så blir det på siden av hva som står på spill og hva det kjempes om. I en årrekke nå har jeg presentert hvilke løpere som har startberettigelse til å starte i A i kommende verdenscupløp, bidratt til å redegjøre for regelverk, kvalifiseringsordninger til mesterskap, forbedringsforslag etc. Men nei da: like sikkert som banken blir dette blankt oversett og ikke linket til. Man foretrekker isteden og akke og oie seg, og forundres over at den og den løperen ikke blir å se i ruta. Et lite tastetrykk unna har da oversikten over forventede A-pulje-oppsett ligget ute i flere dager eller ihvertfall timer.
  Dette kun som ett eksempel.

  Igjen: fine oppsummerende adelskalender-artikler fra Stenseng på tampen av sesongen. Men å hevde at dette kun er små beskjedne bidrag sammenliknet med mine blir helt feil. Artiklene gir ham større oppmerksomhet enn det jeg samlet får i løpet av en hel sesong. 🙂
  Og hva skal man så konkludere med? Vi må tilbake til da NM-EM-og VM var det store. Allround. Bislett. Landskamper. Snøkanter. Åtte par på titusen. Utendørs. Bort med verdenscup (herunder dets mesterskapskvalifiseringsordninger)Distanse-VM, Distanse-EM, lagøvelser, fellesstart, etc.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *