VM 2022: Fire verdige mestere tross krig og pandemi

VM på Hamar fikk den verst tenkelige opptakten, men til sjuende og sist vil mesterskapet bli husket for noen knallsterke sportslige prestasjoner.

Sprint kvinner
Jutta Leerdam var en soleklar forhåndsfavoritt, tatt i betraktning et temmelig slunkent startfelt. Hun innfridde, men marginen til Femke Kok ble nok mindre enn vi trodde. Gratulerer også til Vanessa Herzog, som tok en historisk bronsemedalje for Østerrike som oppreisning etter sin trøblete sesong.

Martine Ripsrud fra Stange gikk nesten på hjemmebane, og gledelig nok fikk hun også med sin 10.plass notert seg for sitt beste internasjonale resultat på seniornivå.

Sprint menn
Dessverre måtte kanadieren Dubreuil avslutte mesterskapet etter første dag pga. en positiv koronatest, og det ble dermed dobbelt nederlandsk også i denne klassen. Verdensmester Krol satte også banerekord på 1000 m med 1.08,16.

Norges eneste medalje i dette VM gikk til mesterskapsfavoritten Håvard Lorentzen, som med dette har full pott i sprint VM: gull, sølv og bronse!

Stort pluss i boka også til Bjørn Magnussen: Nr. 7 sammenlagt etter en god serie.

Allround kvinner
Ragne Wiklund gikk fire løp av ypperste merke, og hun var til slutt nærmere en VM-medalje enn vi hadde drømt om på forhånd: 0,060 poeng bak Antoinette de Jongs bronsemedalje var den bitre avstanden for Ragne, som også var veldig nær å slette Ida Njåtuns sammenlagtrekord satt i Calgary under VM 2015.

Både verdensmester Irene Schouten og Miho Takagi gikk under Ireen Wüsts gamle banerekord sammenlagt, og Schouten slettet til overmål den historiske banerekorden på 3000 m – satt av Gunda Niemann-Stirnemann tilbake i 2001.

Allround menn
Vi nordmenn har nok ventet lenge på å vinne allround-VM, men svenskene har faktisk ventet helt siden 1973 – helt til «super-Nils» bestemte seg for å utfordre Roest. Resten er historie, som det heter. Ny banerekord tok han selvsagt med seg på 10 000 m i samme slengen. Vi gratulerer med to fine VM-debuter for Kongshaug og Eitrem, og med Engebråten i bakhånd sender vi noen ekstra slemme tanker til det internasjonale skøyteforbundet ISU, som har tatt fra oss allround-VM 2023.

Oppsummering – norske løpere

Medaljeoversikten
Nederland 3 – 3 – 1
Sverige 1 – 0 – 0
Japan 0 – 1 – 0
Belgia 0 – 0 – 1
Norge 0 – 0 – 1
Østerrike 0 – 0 – 1

Dagens flause…
Even Wetten (TV3) regnet – og kontrollregnet! – seg fram til at Antoinette de Jong måtte gå under 7 minutter for å tukte Ragne W. i sammendraget. Ekspert nr. 2 Ida Njåtun slukte agnet, og ekspert nr. 3 Hege Bøkko fant det heller ikke bryet verdt å avverge skandalen. For sikkerhets skyld var verken programleder eller intervjuer i stand til å ta fram sine eventuelle kalkulatorer. Parodien ble komplett da intervjueren gratulerte Ragne med bronsemedaljen, etter at alle hadde sett at hun ble nr. 4.

Noen tror faktisk fortsatt at det er viktigere å pøse på med eksperter enn å sørge for at noen involverte er i stand til å regne på avstander når man kringkaster et sammenlagtmesterskap på skøyter.

 

Alle resultater fra VM 2022

Flere VM-lenker:
ISUs VM-rapporter
Torsdag I
Torsdag II
Fredag I
Fredag II
Lørdag I
Lørdag II
Søndag I
Søndag II

 

P.S. Kjære ISU. Dere vil ta fra oss VM på skøyter. La oss slippe å få salt i såret i form av rariteten «lagsprint».

 

Bildene øverst er tatt av Reidar Langkjær. Fra venstre: Thomas Krol, Nils van der Poel, Jutta Leerdam og Irene Schouten.

7 kommentarer om “VM 2022: Fire verdige mestere tross krig og pandemi

 1. Enig vedrørende våre eksperter, de kan nok mye men det prates for mye.
  Her må det gjøres noe. Savner konsentrasjon om hvert par med nøkterne opplysninger om dem og deres muligheter. I stedet prates det om andre helt til det aktuelle paret nesten er i mål.

 2. «Norges eneste medalje»??? Du glemte gull i team-sprint herrer og bronse i team-sprint damer, og kunne gjerne nevnt alle pallplassene på enkeltdistanser.

  1. Man kan jo alltid velge å skrive mer om noe og mindre om noe annet. Men lagsprint er og blir en gjøkunge i denne sammenhengen.

 3. Du står jo fritt til å skrive hva du vil på sida di. Ingen kan ta fra deg det. Men det blir jo bare for dumt når denne artikkelen liksom skal oppsummere VM på skøyter 2022, og lagsprint ikke nevnes. Det var en offisiell øvelse der det ble kåret verdensmestere og delt ut medaljer. Da fortjener de å bli nevnt sammen med de andre medaljevinnerne.

 4. Takk for kommentar. Jeg kan forstå at dette virker rart, men jeg måtte rett og slett ta en beslutning etterhvert som jeg så at skøytesporten gikk mer og mer i feil retning. Det er allround (inkl. sprint) som er skøyter, men den mister både anseelse og plass på terminlista for hvert år som går nå. Jeg prøver å bygge en liten motvekt mot dette, og dette går da ut på å bruke de mulighetene som finnes til å fremheve sammenlagtkonkurransene.

  Lagsprint: Til å leve med som en raritet i verdenscupen, men når den innsauses i det klassiske mesterskapet, og en medalje her liksom skal være like mye «verdt» som et allroundgull, så er begeret fullt for min del – dessverre.

 5. Du trenger ikke å bruke mye energi på noe som du misliker. Men jeg synes den er ukledelig, den absolutte, totalitære linja som du praktiserer! Å utelukke lagsprinten fra medaljeoversikta, synes det blir litt «barnslig»!

 6. Typisk for mye av norsk skøytepublikum er motstanden mot alt som er nytt av øvelser. Dette gjelder ikke minst lagtempo. Vet ikke hvor mye motstand men den var formidabel inntil…noe skjedde. Du har kanskje gjettet det??? Norske skøyteløpere begynte å vinne nettopp lagtempo med plassering på toppen av pallen. Så var det slutt på kritikk og sure kommentarer. Derfor følg med tiden og husk skøytesporten er i utvikling som alt annet i samfunnet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *