Verdenscuphistorien mellom to permer!

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Årets utgave av «Alt om skøyter» byr på noen statistiske godbiter av høyeste klasse.

Ifølge forordet til «Alt om skøyter 2021» var det faktisk ikke en gang sikkert at denne boka skulle bli noe av. Derfor er det desto mer gledelig – når vi først har ventet så lenge – at den altså inneholder noe av det mer imponerende vi har sett innen skøytestatistikk.

Verdenscupen fra A til Å
Først og fremst kan leseren glede seg over nesten 70 sider med samtlige resultater fra avholdte verdenscupløp siden starten i november 1986. Verdenscupen har til nå blitt neglisjert i «Alt om skøyter», men dette tas altså igjen i fullt monn denne gangen! Som bonus får vi en «medaljeoversikt», dvs. en rangert oversikt over alle som kan vise til plasseringer blant de tre beste i verdenscupen.

Lavlandsrekorder gjennom tidene
Men ikke nok med det! Boka tar på en utmerket måte konsekvensen av at det går et markant skille mellom skøytetider oppnådd på de såkalte høyfjellsbanene og lavlandsbanene (under 500 moh). Derfor får vi en 30 siders historisk fremstilling av de uoffisielle lavlandsrekordene – fra 1880-tallet til og med 2021.

At utgiver Lars Finsen også har falt for fristelsen til å trekke med seg både rekorder og resultater fra 2021-sesongen er forsåvidt en liten skjønnshetsplett etter vår oppfatning – på den måten forsvinner jo noe av årbok-stempelet som vi forventer å få i en slik serieutgivelse som «Alt om skøyter» vitterlig er. I denne sammenhengen må dessverre også nevnes at noen av de rekordene som er satt i 2021 er blitt datert feil årstall i oversiktene. I iveren etter å være oppdatert har korrekturen måttet vike, for å si det rett ut.

I tillegg til de nevnte spesialkapitlene får man som vanlig en fyldig gjengivelse av resultater på nasjonalt og internasjonalt nivå fra fjorårssesongen, adelskalendre, rekordlister og mye mer. Derfor konkluderer vi med at «Alt om skøyter» også i 2021 er en statusrapport verdt å betale et par hundrelapper for, og så får vi inderlig håpe at 2022-utgaven som lovet kommer på et adskillig mer passende tidspunkt.

 

Her kan du lese om hvordan du bestiller Alt om skøyter 2021!

En kommentar om “Verdenscuphistorien mellom to permer!

 1. Det er viktig å huske på at Alt om Skøyter er et mimreprosjekt.
  Slett ikke noe galt i det, og heller ikke noe galt i en mimreside som forum for skøytehistorie. 🙂
  Det virker på en annen side fremmedgjørende for andre hvis alle meninger og synspunkt skal måtte filtreres gjennom denne målgruppens personlige erfaringer, og synspunkter for å kunne godkjennes og vektes. Sekstitallsfilter.
  Skøyteinteresse må omfatte yngre aldersgrupper også.. Da holder det ikke kun å omfavne de som tiltreder de «eldres» synspunkt. Holder heller ikke å tiltrede alt nytt, eksempelvis fellesstart uten å problematisere regelverk med tanke på utbedring av underholdningsaspektet. Fellesstart er ikke et spørsmål om man er for eller imot. Det kan godt være at øvelsen nå har funnet sin form, men hadde hatt godt av et supplement Osv. Supplement gir funksjon til fellesstart på skøyter.
  Fremoverrettet grunnholdning er med på å konservere. Man må ikke blande sammen det å mimre med progressive fremtidsløsninger. Det er fåfengt å gå inn for 8 par på 10 000 innenfor fortidens paradigme, samt andre reverseringer ditto for å kunne oppnå gullalder, og nærmest ens personlige også på nytt. Man får likes av det, men hva oppnår man? Man gjør klokt i å ta utgangspunkt i hvordan tingene ser ut i dag. Man gjør antakelig klokt i å ta utgangspunkt i dagens situasjon med to VM-modeller. Hvorvidt man skal ha 8 par på en avsluttende tier blir så et spørsmål om det fyller en funksjon i våre dager. Osv.

  Har ingen problemer med å anbefale ovennevnte publikasjon. Selv fikk jeg imidlertid i sin tid en større aha-opplevelse ved å oppdage hvordan fokuset er på nederlandske skøytenettsteder og -fora. Skøyter har en sterkere generell forankring i alle lag der nede mer uavhengig av alder.

  Tror det kan være nyttig for alle om man poengterer at Alt om Skøyter er et mimreprosjekt med hovedvekt på statistikk. Statistikk i vid eller snever forstand er en del av det å være skøyteinteressert, men har større tro på tilnærmingen som valgfritt supplement enn som allemannseie. Man bør vokte seg for å utdefinere de som ikke er i målgruppen. Samtidig respektere, og anerkjenne tilnærmingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *