Ingen verdenscup i høst

De fire opprinnelige verdenscuprundene i november og desember måtte avlyses på grunn av et visst virus. Nå er det klart at heller ikke «plan B» blir noe av – ihvertfall ikke før jul.

Stavanger var blant de banene som skulle ha arrangert verdenscupløp på skøyter høsten 2020. Allerede i sommer ble det klart for det internasjonale skøyteforbundet ISU at det opprinnelige opplegget måtte skrinlegges. Dermed bestemte ISU-styret den 28.august at løpene i Tomaszow Maziowiecki, Stavanger, Calgary og Salt Lake City måtte strykes fra terminlista.

I september har man arbeidet intenst med et alternativt opplegg, en såkalt «boble» (engelsk: «hub») i Nederland, visstnok i Heerenveen hvor de beste løperne i verden skulle oppholde seg og konkurrere i stedet for å farte mellom ulike land og verdensdeler. ISU kunngjør i dag at heller ikke dette lar seg gjøre – ihvertfall ikke i november/desember. Blant annet har flere «viktige» medlemsland sagt at de ikke ville delta.

Selve «boble»-konseptet er dog ikke skrinlagt ifølge ISU. Nå vil man i stedet vurdere et liknende opplegg i begynnelsen av 2021. Men hvordan går det i så fall med det terminfestede europamesterskapet – også det i Heerenveen? Ny informasjon ventes så snart en har konkludert om plan C…

I mellomtiden kan vi melde at verdenscup-runde nr. 1 for junior/neo-senior i Minsk også er avlyst. Foreløpig er det ikke sagt noe om runde 2 i Collalbo og finalen i Hachinohe, hvor også junior-VM (forhåpentlig) skal gå av stabelen.

 

Høydepunkter i Norge
Alt i alt ser det ut til at skøytehøsten 2020 først og fremst blir en nasjonal affære! NM 2020 ble avlyst i mars, men er nå satt opp på terminlista igjen – riktignok bare med enkeltdistanser. Kanskje vi kan håpe at Norges Skøyteforbund tar til vettet og kårer allround- og sprint-mestere i stedet, eller i tillegg? Mesterskapet skal i hvertfall avholdes på Hamar i månedsskiftet oktober/november. Det er også planlagt hele fem norgescuprunder før nyttår. I januar kan vi se fram til NM for senior på Hamar, samt NM for junior i Trondheim (sprint) og Kristiansund (allround).

Hele terminlista – slik den ser ut nå! (NSF)

 

Bildet: Thialf stadion, Heerenveen (thialf.nl)

 

 

 

4 kommentarer om “Ingen verdenscup i høst

 1. Trist. Hvorfor klarer andre idretter å arrangere under krisen?
  Svært mye skal til for at nasjonale løp får noe særlig oppmerksomhet. Spredt internasjonal deltakelse kan jo hjelpe litt, men. Vi får se fremover. Det dreier seg nok ikke om å avlyse EM etter det jeg leser, men å forsøke på ny rundt de tider hvor H.veen arrangerer EM. Det måtte isåfall være et svært godt argument for å gjøre om EM til VM. Men hvorfor skulle det egentlig bli lettere å arrangere da enn nå?

 2. Vår idrett er i alle fall på den tradisjonelle siden nesten utradert i verden og i mediene trass i at vi er i verdenstoppen, like mye som i friidrett og langt mer enn fotball. Vi har ikke råd til å miste mer. Tenk på at vi hadde skøytebaner og løpere i hele landet på 60 tallet. Skal denne nedskjæringen fortsette så havner vi der Tsjekkia er på kvinnesiden med en av verdens beste men ellers helt dødt. Eller skiløping i Polen der de hadde verdenstopp men ingen ettervekst. Her må noe gjøres mer enn at bergenserne må flytte til Stavanger

 3. Både KNSB og House of Sports gjorde en god jobb som man kan få bruk for senere. Hvorfor ikke nå spør jeg meg. «Bobla» sprakk i siste øyeblikk fordi enkelte asiatiske land var bekymret for smittesituasjonen i Nederland, mens andre ville avvente hvordan boblen ble seende ut.
  Trolig at situasjonen ikke endrer seg på nyåret. Hvorfor avlyse alt og vente å se til over nyttår?
  Flytt EM til november/desember og inviter enkelte toppløpere fra andre kontinenter. Bruk prestasjoner fra forrige sesong til å bestemme europeiske nasjonskvoter. Et åpent EM uten tilskuere, men med topp deltakelse.
  Det kunne vært noe å slå i bordet med overfor Viasat og andre «stakeholders». Ville nok være enklere for asiatene å sende enkeltløpere til et enkeltstevne av kortere varighet, men stevnet ikke avhengig av at absolutt alle inviterte kommer. Et slikt EM ville også gitt økt mulighet for en viss interesse for nasjonale uttaksstevner og mesterskap i forkant. Om situasjonen i Nederland og resten av verden skulle bedre seg på nyåret har nederlenderne fortsatt en «boble» å se frem til da – med eller uten tilskuere.

 4. Japan ville pålagt sine løpere 14 dager med streng isolasjon etter hjemkomst fra Nederland. Hvis man bare har en eneste boble i løpet av første halvdel av sesongen, så ser jeg imidlertid ikke slike karanteneregler som noe avgjørende argument for avlysning… Smittefrykt er noe annet selvsagt. Boblens varighet, og utforming kunne uansett vært diskutert. (kortere, med konkurranser også i ukedagene)
  En annen mulighet enn en regional løsning ville ha vært å gjennomføre boblekonseptet, men innrømmet at det er rimelig å fjerne kvalifiseringsapektene fra verdenscupen denne sesongen. Å delta i verdenscup bør i dagens situasjon kanskje ikke påvirke muligheten til å delta i kommende mesterskap (EM, 4CC, VM-enkeltdistanser og OL). Mulig å tenke seg andre modeller selvsagt. (hvis noen peker på OL som et problem i den forbindelse, kunne man justert nasjonskvoter halvveis i neste sesongs verdenscup, med fortsatt mulighet for å kvalifisere seg på tid etter justeringen (SQRL).
  Det kan bli trøbbel i andre sesonghalvdel også nå. Sukk. Man skyver problemet foran seg og krysser fingrene: Tilsvarende boble i Heerenveen i januar som den som var planlagt nå gir nesten ikke rom for mer enn en boble til i Beijing på tampen av sesongen heller. Er det det man tenker seg?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *