Junior-VM: først fall, så gull for Kongshaug

Det ble seier til Nederland i dameklassen, og til Russland i herreklassen under årets junior-VM. Norges håp falt i første sving, men tok revansje med VM-gull på 1000 m.

Allround-delen av VM junior er avgjort. Før mesterskapet hadde vi tro på fjorårets vinnere Femke Kok (19) fra Nederland og Jeong Jaewon (18) fra Sør-Korea, men bare nederlenderen greide å forsvare sin tittel. Hun vant de to korteste distansene, og i tillegg sikret hun seg sølvmedaljen på 1500 m. Dermed hadde hun hele 10,23 sekunder å gå på til sin nærmeste konkurrent, lagvenninnen Robin Groot (19), foran 3000 m.

Tapet på avslutningsdistansen ble litt over åtte sekunder, og dermed var sammenlagtseieren i boks for Femke Kok. Groot ble nr. 2, og Alexa Scott (18) fra Canada nr. 3.

Norge hadde tre deltakere i allroundklassen, og Marte B. Furnée (18) var igjen klart best av våre. Hun fikk en god 7.plass til slutt, mens Amalie Haugland (16) ble nr. 15 og Arwen Szygenda (17) nr. 19.
I tillegg gikk Julie B. Sjøbrend (17) de tre lengste distansene, og hun ble som best nr. 20 på 3000 m.
Maria N. Rabbe (18) fikk med seg plass nr. 25 på 500 m.


Kongshaug ute av allround etter én distanse

Peder Kongshaug (18) var altså uheldig på sin 500 m, og dermed var allround-konkurransen også spolert. SSSK-løperen fikk riktignok med seg en god trøstepremie da han vant 1000 m på lørdag. 1.10,81 er også ny personlig rekord, så formen er nok fortsatt intakt for stortalentet fra Stavanger.

Verdensmester for menn ble russeren Stepan Tsjistiakov (18), som i Polen viste styrke på alle fire distanser. Den regjerende mesteren Jeong hadde 12,72 sekunder å ta inn på russeren foran 5000 m, og det skulle normalt være en overkommelig differanse å hente inn. Tsjistiakov forbedret imidlertid sin personlige rekord med temmelig nøyaktig ti sekunder, og dermed ble det plutselig vanskelig for den meritterte koreaneren. Det endte med at han tapte tre tideler på distansen, og mesterskapet var dermed avgjort i russisk favør.

Til gjengjeld greide Jeong å holde unna for tredjemann i sammendraget med 0,005 poeng. Nr. 3: Pavel Taran (18), også Russland.

Eneste nordmann som fullførte fire distanser med gyldig resultat ble Sander Eitrem (18): nr. 9.

Oddbjørn Mellemstrand (18) falt på 500 m, akkurat som sin klubbkamerat Kongshaug, og han fikk med seg en 13.plass på 5000 m som sin beste plassering. Håkon Sæther (18) ble nr. 23 i sitt løp på 500 m. Kasper Tveter (18) lå godt an etter tre distanser, men han ble dessverre disket på 5000 m. Tveter kan notere en 10.plass på 1500 m som sin beste plassering.

Verdensmestere på enkeltdistanser:
jvm

VM junior avsluttes med show-øvelser og lagtempo i morgen søndag.

Resultatservice VM junior
Youtubesending fredag / lørdag

Bildene øverst: Seierspallen junior-VM 2020 (fra Youtube)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *