Calgary: Temmelig grå generalprøve for nordmennene

Det er fire dager til VM enkeltdistanser begynner i Salt Lake City. De norske løperne hadde kun én plassering blant de ti beste i den siste gjennomkjøringen før mesterskapet.

Det var Håvard Lorentzen som sto for det sportslige høydepunktet med sin 5.plass på 1000 m – kun et par tideler fra seierspallen. De øvrige løperne noterte riktig nok flere personlige rekorder, men det sier ikke så mye når banen er verdens nest raskeste.

Men når sant skal sies: Mye dreier seg allerede nå om det mesterskapet som altså begynner allerede førstkommende torsdag. Særlig 5000 m for menn kan ha vært preget av at en del løpere ønsket å spare krefter. Dessverre fikk vi også se en usportslig utgave av Sven Kramer, som i sin B-gruppekvartett (mot Hallgeir Engebråten) rett og slett ga seg etter å ha fullført 3000 m. Dvs. – se det fikk vi selvsagt ikke, B-gruppene i verdenscupen vises ikke verken på TV eller nett.

 

Nye banerekorder i Calgary
Det ble ikke satt verdensrekorder eller norske rekorder denne helga, men et par nye banerekorder fikk vi se i lørdagens løp: Miho Takagi gikk på 1.50,33 på 1500 m – over et sekund under den gamle rekorden. Pavel Kulizjnikov var litt mer moderat da han senket 1000-meterrekorden med 0,02 sek. til 1.06,49. Begge disse kan være gode for verdensrekorder i Salt Lake City.

raskhet Calgary

Figuren ovenfor viser hvor raske tider som ble oppnådd i Calgary, sammenliknet med tidligere verdenscuper i år og i fjor. En strek på figuren tilsvarer to prosent tidsmessig.

 

Formbarometeret
formbar Cal

For andre gang denne verdenscupsesongen utroper vi Sofie Haugen til Norges formløper nr. 1. Alle de tre løperne på formtoppen satte personlig rekorder to ganger denne helga.

I tabellen nedenfor viser vi hvordan den enkelte norske løper har gått opp (+) eller ned (-) på Skøyterankings distanselister som følge av resultatene i Calgary.

formbar Cal2

Klikk her for større tabell!

 

Verdenscupen
Verdenscupfinalen går i Heerenveen om en måneds tid. Det er kun 12 løpere pr. distanse til start, og de eneste norske løperne som er sikre på å få starte er derfor Lorentzen (1000 m) og Sindre Henriksen (1500 m)!

Litt lysere ser det tross alt ut hvis vi ser fram til verdenscupen 2021. Med mindre reglene endrer seg, beregner vi følgende løperkvoter for neste sesong:

  Kvinner Menn
500 m 3 (3) 4 (4)
1000 m 3 (4) 4 (4)
1500 m 4 (4) 5 (5)
langdistanse 3 (4) 4 (4)

 

Resultater Calgary og stillingen i verdenscupen

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *