Sverige: Aksjon for å redde Rudhallen

Norske skøytebaner sliter med mangel på is og lite aktivitet, men det spørs om ikke situasjonen er enda litt verre i Sverige. Nå kan vi hjelpe svenskene til å redde sitt nasjonalanlegg.

Da kunstisbanen i Ruddalen, Gøteborg, ble overbygd i 2002 var det en historisk hendelse for skøytesporten i Sverige. Dette er til dags dato landets eneste 400-meters skøytebane med tak. Som mange vil huske ble banen allerede i 2003 brukt til allround-VM, et mesterskap som ble vunnet av Cindy Klassen og Gianni Romme. Det var også på samme bane (men da uten tak) at den siste norske verdensmesteren ble kåret; Johann Koss i 1994.

Både før og etter taket kom, ble banen brukt til lokale, nasjonale og internasjonale løp på forholdsvis jevnlig basis, og den fungerte vel i praksis som nasjonalanlegg for svensk skøytesport. De lokale klubbene som har brukt banen er IFK Göteborg, IK Wega og Göteborgs långfärdsskridskoklubb.

Nå er det imidlertid krise for skøytehallen i Ruddalen. Kjølesystemet har begynt å lekke, og denne sesongen er det ikke mulig å bruke 400-metersbanen, som vi hører i dette innslaget fra Sveriges Radio. Hurtigløperne er forvist til den utendørs bandybanen som finnes på samme området.

 

Usikker framtid for skøyteløperne i Gøteborg
Når kan man så se fram til skøyteis i «Rudhallen» igjen? Dette er det faktisk ingen som vet.

Claudia Wallin i IFK Göteborg Skridsko forteller at det det er lekkasjeproblemer i rørene som ligger mellom ovalen og bandybanen, eventuelt kombinert med problemer med selve kjøleaggregatet. Selve feilen skal visstnok være reparert, og dagens problemer fremstår verken som større eller mindre enn tidligere. Derfor er det også uklart for skøytefolket hvorfor det skulle være nødvendig å holde banen stengt, og Västsvenska Skridskoförbundet har tatt initiativ for å få ut dokumentasjon i form av befaringsrapporter etc.

Uansett: I de offisielle dokumentene som nå foreligger fra kommunens side er det tre alternativer som legges fram: Alternativ 1 går ut på å legge nye rør på et bed av grus, men dette er iflg. Wallin forkastet. Alternativ 2 er betong, men en kostnad på SEK 55 mill. gjør at også dette alternativet er lite aktuelt.

Alternativ 3 fremstår som det mest aktuelle, og det går kort sagt ut på en større prosess for å avklare framtida for hele området. For det første innebærer dette at 400-metersbanen vil være stengt i mere enn den ene sesongen 2019/20. For det andre er det slett ikke sikkert at skøytehallen består i nåværende form.

Les mer om prosessen og alternativene på kommunens nettsider.

 

Underskriftsaksjonen
I mellomtiden har brukerne av hallen tatt initiativ til en helt egen underskriftsaksjon for å sikre at hallen også skal tilby is til kommende generasjoner av hurtigløpere. Mange underskrifter til aksjonen medfører at kommunen er pliktig til å ta saken til behandling.

Oppropet som er skrevet av Yvonne Lind er verdt å lese! Samme lenke kan brukes dersom du vil støtte aksjonen, som allerede har fått over 700 underskrifter.

 

IK Wega: Ingen markedsføring av skøyteskolen
Lena Eliasson i IK Wega forteller at deres skøyteskole ikke ble markedsført siste høst, nettopp pga. usikker is-situasjon. Derfor er det også bare noen få deltakere på skolen. IK Wega har ca. 20 løpere i alderen 7-15 år, i tillegg til ca. 10 seniorer som trener mer eller mindre regelmessig. De må bruke bandybanen, men denne er bare 250 m og uten beskyttelse mot været. I tillegg er istiden redusert fra 4,5 til 3 timer pr. uke.

 

– Dårlig kvalitet på treningen
Den som følger svensk og internasjonal skøytesport vil kanskje huske navnet Claudia Wallin fra begynnelsen av 2000-tallet. Nå er hun trener i IFK Göteborg Skridsko, og hun forteller at det er de som vil satse seriøst på idretten som får lide for situasjonen slik den er nå. De får for lite treningstid, og kvaliteten på treningen blir dårlig pga. mye regnvær.

I tillegg ser man en dramatisk nedgang i antallet vanlige mosjonister som besøker skøytebanen. Opplegget med besøk fra skoler etc. har tatt en pause.

 

Svensk mesterskap 2020 må utsettes
Det svenske mesterskapet for denne sesongen skulle ha vært avviklet i månedsskiftet januar/februar. Arrangørene i Hagaströms SK måtte imidlertid kaste inn håndkleet denne uka, da det ble klart at man ikke kunne garantere for isforholdene på naturisbanen i Hagastrøm. Nå har andre klubber frist til 31.januar for å ta på seg ansvaret for arrangementet. Les mer hos det svenske skøyteforbundet.

 

Aktuelle lenker:

Bildet øverst: Skøyteskole i Rudhallen (fra Facebook-siden til IK Wega)

4 kommentarer om “Sverige: Aksjon for å redde Rudhallen

  1. Trist å lese om stoda i svensk skøytesport. Men forholdene er jo nesten like ille i vår egen hovedstad ☹️ Vi får håpe at både Göteborg og Oslo får løst isproblemene sine og kommer tilbake som viktige skøytebyer.

    Men en liten korreksjon : Det var Gianni Romme som ble verdensmester i Göteborg i 2003 🙂

  2. Glimrende saksframlegg. I denne saken er vi alle göteborgere!

    Helt malapropos: Firedobbelt til Nederland i herreklassen i VM 2003. -Een-twee-drie-vier sang de oransje hordene på tribunen. Bra at det var litt å glede seg over i kvinneleiren.

  3. PS På bildet her så ser det ut som om det er tak over det hele! Det mener jeg det ikke var, i -03. -Bare over hurtigløpsisen/ovalen. Det virker også som om det er anlagt isflater til ishockey (og bandy?) på deler av indre bane, og at disse fasilitetene ikke er berørt av driftsstansen. Så innmari typisk!
    Heldekkende tak er sikkert ikke den største kunsten på de kantene. Antakelig ikke nødvendig med allverdens bærekraft.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *