Kongshaug i superform!

Verdenscuprunde 2 for junior og neo-senior gikk denne helga av stabelen i Enschede, Nederland. Vi tør nesten ikke å si det, men nå er en løper fra Stavanger faktisk i ferd med å etablere seg som verdens beste junior.

Ja, SSSK-løperen Peder Kongshaug er årets definitive komet i norsk skøytesport. Mens de «voksne» løperne sliter med overtrening og andre problemer, går 18-åringen fra triumf til triumf. På lørdag ble han først nr. 4 på 1000 m, et løp der han riktignok fikk «pes» av løpere fra det andre paret i kvartetten. Deretter ble det en enda sterkere 2.plass og ny personlig rekord på 3000 m: 3.54,25. Her må også nevnes at vi hadde norske løpere både på 3.55 (Tobias Fløiten) og 3.56 (Sander Eitrem). På tide med et norsk generasjonsskifte på langdistanse?

På andre dag fortsatte Kongshaug sitt show: 1.49,99 ga seier på 1500 meter, i et felt på 58 (!) løpere. Dermed tre løp og tre plasseringer blant de fire beste i konkurranse med verdens absolutt beste juniorløpere! Det er nesten så vi ikke tror det.

De norske juniorjentene har en vei å gå, selv om det er lite å si på bredden. Den beste norske plasseringen denne helga ble notert av Sarah M. Sanderud (17) fra Nord-Odal IL; hun ble nr. 17 av 30 startende på 3000 m. Vi nevner også Marte B. Furneé, som gikk tett opp mot personlig rekord da hun ble nr. 18 på 1500 m.

Neo-senior

I Enschede stilte bl.a. sterke løpere fra Canada til start i klassen for løpere under 23 år. Vetle Stangeland greide ikke å kopiere seieren på 3000 m fra Bjugn, men han ble nr. 3 og leder fortsatt verdenscupen på denne distansen. Kristian S. Reinton ble nr. 3 både på 500 og 1000 m, og han er nr. 2 sammenlagt i 1000-metercupen.

Verdenscupen for junior og neo-senior tar nå en lang pause, for finalen i Minsk kommer i februar 2020. Deretter er det junior-VM i Tomaszow-Mazowiecki.

Resultater fra Enschede og stillingen i verdenscupen

Opptak fra løpene på Youtube:

 

Bildet av Peder Kongshaug er hentet fra stavangersandnes.no.

2 kommentarer om “Kongshaug i superform!

  1. Hurra for norsk skøytesport. Det lønner seg med nye kunstisbaner ute i distriktene.

  2. Beste resultat på jentesiden er en 11. Plass av Marte Bjerkreim Furnee.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *