Kulizjnikov uslåelig i sprint-VM (2019)

Russlands store sprinter har deltatt i tre sprint-verdensmesterskap og vunnet dem alle sammen. I tillegg har han vunnet fem av de seks 500-metrene underveis.

Alt i alt må selv den bitreste skeptiker innrømme at vi har med en fullbefaren skøytesprinter å gjøre i Pavel Kulizjnikov. Han er verdensrekordholder på 500 m (33,98), og nå står han også på linje med Wotherspoon og Michel Mulder med uoffisiell lavlandsrekord (34,31). I tillegg er han god nok til å slå hvem som helst på 1000 m på en god dag, og da blir det ikke enkelt for de andre…

Fra historien kjenner vi tidligere kun fire mannlige løpere som har flere enn tre VM-seire i sprint, og hvem kan vel tro at Pavel K vil stoppe her? Den mest krevende hindringen er muligens det internasjonale skøyteforbundet ISU, og deres eventuelle planer om sammenslåinger/nedleggelser av mesterskap.

Vi forutsetter at forrige helgs begivenheter i Heerenveen er velkjent for de fleste i skrivende stund, men la oss tilføye at serien 34,74 – 1.08,06 – 34,31 – 1.08,62 også var nok til å sette ny lavlandsrekord sammenlagt: 137,390 poeng. Den gamle var satt på samme bane av Hein Otterspeer i januar.

Nr. 2 i mennenes sprint-VM ble nokså overraskende Shinhama fra Japan, mens Kjeld Nuis fikk sin fjerde VM-medalje på rad for sin 3.plass. Europamester Kai Verbij måtte vike for Kulizjnikov på lørdagens 1000-meter, og dermed var han i praksis ute av dansen i kampen om mesterskapet.

For Håvard Lorentzen gikk det akkurat litt for sakte hele veien, og dermed fikk han «bare» en fjerdeplass til slutt. Lorentzen var som kjent regjerende verdensmester.

vm sp m

 

Kodaira med VM-gull nr. 2

Kvinnenes mesterskap ble denne gangen dominert av Japan, selv om også Brittany Bowe hang godt med og tok bronsemedaljen sammenlagt. Nao Kodaira ble verdensmester, slik hun også ble for to år siden. Mest imponerende er kanskje likevel Miho Takagi, som ble nr. 2, bare noen dager før hun skulle forsvare sin allround-tittel i Calgary. Alt tyder nå på at hun blir den første løperen siden 2007 som greier medalje i sprint og allround samme sesong.

Hege Bøkko var dessverre syk og måtte avbryte mesterskapet etter lørdagens løp.

vm sp kv.png

Klikk her for komplette resultater fra VM sprint i Heerenveen:

kvinner / menn

 

ISU har oppsummeringer og mange fine bilder fra sprint-VM:

lørdag 1
lørdag 2
søndag 1
søndag 2
oppsummering

 

Bildet av Pavel Kulizjnikov er hentet fra facebook.com/pav.kulizhnickov

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *