Sesongstart 2019: Norges beste allroundere

Til lørdag er skøytesesongen i gang for alvor – med løp i Stavanger – og i Kristiansund er det offisiell åpning av den nye skøytehallen. Og for første gang presenteres nå den norske adelskalenderen gjennom tidene helt ned til 250 poeng – på dette forumet.

Statistikken viser Norges beste allroundere – totalt 1.352 løpere – gjennom 125 år. Et relativt lavt antall, tenker kanskje noen, på så mange år. Det kan man kanskje si, men så er det slik at de aller fleste aktive skøyteløperne opp gjennom tidene aldri hadde muligheten til å gå mila. Av ulike årsaker.

 

17 løpere før 1900

Den første nordmannen som gjennomførte en 10 000 – meter var Harald Hagen (født 29.3.1866) den 16. januar 1887 i Hamburg. Hagen, som var erklært profesjonell, fullførte på 20.30,0. De tre første på den norske adelskalenderen var derimot Oscar Fredriksen (f. 1870), Halvdan N. Nielsen (født 1874) og Filip N. Petersen (født 1870) etter 1893-sesongen. Ved inngangen til 1900 hadde 17 norske skøyteløpere løpt seg inn, og da var Peder Østlund på topp foran Filip N. Petersen og Peter Sinnerud.

Først i 1912 kom 10 000 – meteren med i NM, og antall løpere på adelskalenderen økte fra 54 i 1909 – til 117 for 100 år siden pr. 1.10.1918. Det vil si at det i løpet av de siste 100 år har kommet til 1.235 nye løpere – altså 12 nye løpere i gjennomsnitt pr. år. Ser vi på de siste årene, etter år 2000, har 17 nye løpere i gjennomsnitt løpt seg inn pr. år. Rekordåret var 2004/05-sesongen – da fikk vi hele 31 nye løpere i løpet av vinteren. På adelskalenderen vil man også se økningen av antall løpere pr. år under visse poenggrenser – de siste årene.

 

Mer populært enn tidligere

Vi kan vel slå fast at de siste årene har det vært flere løpere som har løpt seg inn, enn på store deler av 1900-tallet. Årsaken er: flere godt voksne skøyteentusiaster, som elsker sporten vår og fullfører de fire aktuelle distansene. I tillegg har yngre løpere i dag større mulighet til å få gå mila enn hva man hadde før. F.eks. på 1950- til 60-tallet hvor skøytesporten hadde sin største bredde noen gang, så rykket man opp i senior kun etter kvalitet. Vi kunne ha løpere i 30-årene som gikk i junior B eller A. Og på 60-tallet så gikk stort sett junior-B løperne nesten bare 500 og 1500 meter i alle nasjonale stevner. Noen få ganger sto 3000-meteren på programmet.

 

Nye stjerner kommer

Eldste løper på adelskalenderen er før omtalte Harald Hagen (født for 152 år siden), mens drammensgutten Marius Moen (født 3.10.2003), som gikk seg inn på adelskalenderen etter å ha gjennomført 10 000 – meteren på Geithus i mars i år, er yngst pr. i dag. Vi savner kanskje en del gode løpere her, som ville kunne klart «Topp 100», ved å ha gjennomført mila under gode forhold. Tenker på brødrene Viktor og Fredrik Nybråten, Anders Tandberg Nummedal , Marius Veidahl Berg og Mii Erik Haugård, som alle har perser på 6-tallet eller like over sju minutter blank, på halvmila.

Av dagens unge løpere bør vi kunne se Tobias Fløiten, Tveter-brødrene Sander og Kasper, brødrene Simen og Vegard Rye, Isak Høiby, Oddbjørn Mellemstrand og Didrik Møller Nordal innenfor «Topp 100» i løpet av sesongen – og sikkert også noen andre av våre unge lovende. Også kortdistanse-løperne Marius Bratli og Jonas Nordhøy Kristensen hadde kommet seg høyt opp på adelskalenderen ved å løpe mila.

 

Mister Bøkko førsteplassen?

Vi går i alle fall en spennende skøytesesong i møte og nye unge løpere vil helt sikkert «gli seg inn» på adelskalenderen i vinter og de kommende årene. Spennende blir det også å se hvem som blir årets nykommer – det vil si personer som aldri før har deltatt på skøytebanen. De siste årene har vi hatt flere nye godt voksne løpere – med oppsiktsvekkende tider. Nevner Andreas Haugerud (31) se nr. 231 på adelskalenderen (174.640) – beste nykommer i 2015; Erik Askildsen (57) beste nykommer i 2016 – se nr. 472 på adelskalenderen (186.437); Jostein Nørbech (35) se nr. 462 på adelskalenderen (185.776) og beste nykommer i 2017; og fjorårsvinneren Ketil Aalberg (49) se nr. 632 på adelskalenderen (192.783). Hva heter sesongens beste nykommer mo’n tro. Og hva med teten – vil Håvard Bøkko miste førsteplassen som han har hatt helt siden 2007 til Sverre Lunde Pedersen? Og vil kometen Allan Dahl Johansson klare å komme opp «Topp 5» – eller enda bedre?

Ketil Aalberg

Ketil Aalberg (privat foto).

 

Her er kalenderen, nyt den.

Her vil du finne store norske skøyteløpere både i tet – og litt lengre ned på statistikken. På grunn av sportens nyvinninger; klappskøyter, nye supertrikoter, skøytehaller, og mer og bedre treningsmetoder har gamle skøytemestre havnet litt bak i leksa. I tillegg finner du hundrevis av mer eller mindre kjente skøyteløpere fra hele landet inne på denne adelskalenderen. Skal vi tro på mellom 20 og 30 nye løpere på adelskalenderen i løpet av kommende vinter – og den første kristiansunder!! Det er bare å fullføre de 25 rundene på mila + de tre andre distansene!! Har du kommentarer eller spørsmål til dette – eller er det noen løpere du savner – gi lyd fra dere!!
NB: For aktive løpere som sist sesong satte personlige rekorder er navnet og de distansene de perset på markert med uthevet skrift.

(skrevet av T. Teigen)

Bildet øverst: Allan Dahl Johansson (Schaats Foto’s)

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *