Sesongstart 2019: Håvard Bøkko

Det var like før vi måtte slutte å si det sist vinter, men fortsatt er det dekning for den forslitte frasen: «ingen over, ingen ved siden» – Norges beste skøyteløper på 2000-tallet snakker her om forventninger foran sin n’te sesong i norgestoppen.

Navn: Håvard Bøkko

Født: 02.02.87

Klubb: Hol IL

Personlige rekorder: 35,75 (Calgary 2015) – 35,85 (Hamar 2013)

1.08,42 (SLC 2009) – 1.09,83 (Hamar 2008)

1.42,67* (SLC 2009) – 1.44,83** (Hamar 2009)

6.09,94 (SLC 2009) – 6.15,94 (Hamar 2009)

12.53,89* (Calgary 2011) – 13.00,65 (Moskva 2008)

*) norsk rekord

**) norsk bestenotering lavlandsbane

Hvem har æren – eller skylda – for at du begynte med skøyter? – Ådne Søndrål har nok «skylda» for at alle ungene i Hol og Hovet (som jeg er fra) gikk på skøyter på 90-tallet. I tillegg har jeg hatt foreldre som har stilt opp og kjørt med på trening og konkurranser – uansett idrett – i alle år.

Beste minne fra skøytekarrieren så langt? – Det må bli fire stk: VM Hamar 2009, 1500 m Inzell 2011, 1500 m Vancouver-OL og selvfølgelig OL-lagtempoen i PyeongChang. Vanskelig å skille dem, fordi de var alle spesielle på sitt vis.

Forventninger og ambisjoner for sesongen som kommer. Noen spesielle høydepunkter du ser frem til? – Jeg håper å heve meg betraktelig fra fjorårssesongen og nærme meg nivået jeg hadde for mange år siden. VM enkeltdistanser i Inzell og VM allround i Calgary blir hovedmålene.

Hvem er din viktigste trener til daglig? – Nå i år er det Bjarne Rykkje som har hovedansvaret for oss allrounderne, sammen med Edel Therese Høiseth som er assistenttrener.

Toppidrettsutøvere lever under fattigdomsgrensa, leste vi nettopp. Er dette noe som stemmer for din del, og hvordan påvirker det deg i så fall? – De aller fleste norske skøyteløperne gjør nok dessverre det. Det gjelder også meg de siste årene, da de gode resultatene og sponsorene har uteblitt. Jeg har heldigvis spart opp litt fra mine bedre år. Hadde vi villet tjent penger, så hadde det nok vært lurere å få en normal jobb. Man er avhengig av gode personlige sponsorer da ISU betaler (spinnville!) 1500 dollar for WC-seier (minus skatt) og NSF ikke har hverken stipend eller bonusordninger.

Ingen vet hvordan skøyte-VM (og verdenscupen) ser ut om få år. Er dette noe du bryr deg om, eller tar du det som det kommer uansett? – Jeg må bare ta det som det kommer. Jeg tror det er veldig lurt å samle de tre VM’ene til én VM-uke for å vekke interesse hos nytt publikum, media og sponsorer. Så må det gjøres mer ut av World Cupen: Mer show i vanningspausene og før/etter løp, større premier, sammenlagtkonkurranser osv…

håvard b.png

Håvard Bøkkos meritter i verdenscup og internasjonale mesterskap (SpeedskatingStats)

Håvard Bøkkos Facebookside

Gjenopplev Bøkko-Kramer, 10 000 m i VM 2009 (Youtube)

 

 

3 kommentarer om “Sesongstart 2019: Håvard Bøkko

  1. Godt stoff! Ser mest fram til presentasjonen av de som jeg ikke kjenner fjeset til, bare navnet!

  2. Flott intervjuserie dette!!
    Når kommer Allan, forresten? Eller har han blitt presentert allerede?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *