Oppsummering verdenscupen Minsk

Verdenscupen 2017/18 er avsluttet med finaleløp i Minsk, og de norske løperne tok hjem hele fire sammenlagttitler – inkludert den aller gjeveste av dem alle. Denne supersesongen overgår virkelig alt vi har opplevd på veldig mange år!

Etter diverse rot fra det internasjonale skøyteforbundet ISU var vi alvorlig redde for at seieren til Håvard H. Lorentzen i sammenlagt verdenscup skulle ryke på målstreken.

Etter forrige verdenscup-runde i Erfurt opererte ISU i en periode med sammenlagt-stillinger som var feil. Det ble nemlig delt ut 100 poeng til vinnerne av VM-kvalifiseringene i Erfurt – henholdsvis til Håvard H. Lorentzen (sprint) og Sverre L. Pedersen (allround) med andre ord. Men så fant man tydeligvis at det likevel ikke skulle deles ut poeng for disse seirene, og plutselig var Denis Juskov i stand til å avgjøre det hele selv i siste par på søndagens 1500 m i Minsk.

Og en runde fra mål ledet Juskov med fire tideler på parkamerat Pedersen. Pedersen tok igjen dette og vel så det med siste indre, og dermed tok han ikke bare «skalpen» til Juskov for første gang på lenge; han hjalp også klubbkamerat Lorentzen til å vinne verdenscupen sammenlagt.

Lorentzen hadde jo tidligere på dagen også vunnet 500 m-cupen, også dét som første nordmann gjennom alle tider!

vcup 2018

I jubelruset over norske prestasjoner i Minsk skal vi i anstendighetens navn bemerke at det var veldig mange forfall til denne finalen. Det norske laget var vel omtrent det eneste som var komplett, mens land som Sør-Korea og USA var fullstendig fraværende. En lang sesong har blitt for lang for mange, må vi tydeligvis konstatere. Dette ser vi også kanskje også spor av på figuren nedenfor:

tider.png

Figuren viser hvordan tidene i sesongen har variert fra toppnivå i Salt Lake City til bunnivå i Minsk. Den gjennomsnittlige forskjellen er ca. 4 %.

 

Her er vår oppsummering av de norske løpernes innsats og resultater i verdenscupfinalen:

Sverre L. Pedersen 1 (1500) – 1 (5000) – 1 (lagtempo)

Tre starter, tre seire. Terningkast 6

 

Allan D. Johansson 3 (1500)

Johansson revansjerte fallet i OL med en spektakulær 1500 m. Første gang på pallen i seniorsammenheng, men garantert ikke den siste. Terningkast 6

 

Hege Bøkko 6/5 (500) – 2 (1000) – 3 (lagsprint)

Nok en tur på seierspallen for Hege i finalen, og dermed ble det også en sterk tredjeplass i sammendraget på 1000 m. Terningkast 5

 

Håvard H. Lorentzen 4/4 (500) – 3 (1000) – 1 (lagsprint)

Årets navn i norsk skøytesport, i år som i fjor! Det tør vi si, selv om oppsummeringen ikke er helt klar ennå. Terningkast 5

 

Ida Njåtun 5 (1000) – 4 (1500) – 3 (lagsprint)

Ida avsluttet sesongen med stil, selv om hun sikkert gjerne hadde gått et par tideler raskere på 1500 m! Terningkast 5

Håvard Bøkko 7 (1500) – 1 (lagtempo)

Bøkko var med og sikret sammenlagtseieren på lagtempo. Terningkast 5

Simen S. Nilsen 1 (lagtempo)

Nilsen kunne vel ha gått 5000 m i finalen, men hadde uansett lite å gå for der. Terningkast 5

Bjørn Magnussen 1 (lagsprint)

Henrik F. Rukke 1 (lagsprint)

De kom, så og vant, både Magnussen og Rukke! Terningkast 5

Sindre Henriksen 6 (1500)

En jevnt god sesong på 1500 m ble avsluttet med 6.plass i dag og 7.plass sammenlagt. Terningkast 4

Martine Ripsrud 3 (lagsprint)

Dessverre for Norges del kom Martine og de andre jentene 0,08 sekunder for seint i dag til å sikre sammenlagtseieren i verdenscupen lagsprint. Martines runde (32,36) var likevel oppløftende. Terningkast 4

 

Her er resultatene fra Minsk og sammenlagtstillingen i verdenscupen 2017/18!

Skøytesesongen 2017/18 avsluttes «på ordentlig» med NM sprint i Bjugn førstkommende lørdag og søndag.

 

Bildet: Miho Takagi og Håvard Lorentzen vant verdenscupen sammenlagt (nrk.no)

2 kommentarer om “Oppsummering verdenscupen Minsk

  1. Mange toppløpere deltar ikke jevnlig i disse løpene. Derfor har middelmådige løpere fortsatt mulighet til 3. plass i finalen.
    I OL år er betydningen av medalje i OL altfor stor, man får mer heder og ære for en bronse i OL enn seier i wc finalen. Som Kjetil Andre Aamodt og Marcel Hircher sier så ville de heller vinne i Kitzbuel eller Wengen enn OL

    1. Takk for kommentar. Betydningen av OL er blitt altfor stor, der er vi enige. Det kommer nå et forslag om å gjøre verdenscupen om til et VM, og legge ned VM enkeltdistanser. (Men akkurat i OL-år vet jeg ikke helt hvordan et slikt forslag vil fungere.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *