Glade nykommere – som imponerer

Norsk skøytesport er så mye mer enn Håvard & Håvard, Sverre, Ida og Hege. I løpet av denne vinteren har vi i alle fall registrert 10 nykommere på isen, som tidligere ikke hadde gått et eneste skøyteløp. Noen av dem hadde knapt hatt skøyter på beina noen gang, før i vinter.

Disse løperne er for oss viktig å ta vare på. De er med på å lage et større og bedre miljø på norske skøytebaner. Vi trenger dere alle – vi håper dere fortsetter – og blir enda mer aktive neste sesong. Ikke minst, vi er spent på, om det kommer like mange nykomlinger også neste vinter?? Og hva vil de klare å oppnå i løpet av 2019?

Ketil Aalberg (47), kjent skomaker fra Trondheim, er årets klart beste nykommer i norsk skøytesport. 47-åringen hadde ikke gått på skøyter før han tok på seg skøytene i Fosenhallen tidlig høsten 2017. Og du verden for noen tider Ketil oppnådde i Bjugn, i midten av mars, på de to lengste distansene. Lørdagen gikk han halvmila på sterke 8.05,65 og søndagen etter holdt han nesten samme farten gjennom hele 10 000-meteren, og kom inn på meget gode 16.29,97. Det er enorme tider av en nykomling – på 47 år!!

Hva var det som gjorde at du begynte med skøyter i fjor høst?      

– Jeg hadde sykla på høyt nivå i 25 år, og med 25 timer trening i uka sleit jeg litt på hjemmebane etter hvert. Følte jeg måtte finne på noe annet. Jeg kjenner skøytetreneren Torgeir Magnussen og han fikk meg til å ta på meg skøytene i Fosenhallen i fjor høst. Det var ikke helt vellykka for skøytene gikk vel i alle retninger som resulterte i noen vonde fall, sier Ketil Aalberg.

Men han ga ikke opp, og utover vinteren gikk det stadig litt bedre for Ketil på glattisen. – Jeg sliter fortsatt teknisk og har mye å gå på her, sier Ketil, som har fått blod på tann etter de gode resultatene i vinter.

Han vil satse enda litt mer neste sesong, selv om han i sykkelmiljøet blir «hengt ut som en klovn på skøyter» ut fra noen bilder de sitter inne med. Ketil ble overrasket av at det var så få aktive skøyteløpere i Trondheimsregionen. Han håper nå å få til en større treningsgruppe av voksne løpere i Trondheim med Torgeir Magnussen som trener, og få til et godt miljø blant disse. Uansett er han blitt tatt godt imot i skøytemiljøet og stortrives der, men han skulle ønske seg flere konkurrenter.

Se kommentar fra Torgeir Magnussen nedenfor

Flere gode nykomlinger

Fire av de nye skøyteløperne som har gått «baneløp» i vinter, for første gang, har tidligere vært ivrige deltakere på den ukentlige LIK-mila. Det vil si, nykomlingen Tomm Samodee (nå nummer 1.071 på den norske adelskalenderen) hadde bare så vidt prøvd seg i LIK-mila før han slang seg med i LIK-mesterskapet og gjennomførte fire gode løp – på meget brukbare tider for en helt fersk skøyteløper.

Nils Juell (nå nummer 1.166 på den norske adelskalenderen) og Tore Gatland debuterte i vanlig parstart under NM veteraner på Geithus, og spesielt Tore imponerte med sterke langdistanseløp. Tore er godt kjent i rulleskøytemiljøet i Oslo og skal etter eget utsagn kaste seg ut i mila neste sesong og dermed komme seg inn på adelskalenderen. 5000-meteren hans indikerer at han vil kunne gjennomføre sterke milløp. Det er her ganske unikt å legge merke til at av de 13 nye løperne som har debutert på mila i vinter, og løpt seg inn på den norske adelskalenderen, så kommer hele fire av dem fra dette nybegynnermiljøet!!

Njål Nore (57) må også nevnes med noen ord. Etter å ha blitt på pallen under årets Amundløp, fikk undertegnede «lurt» Njål til å prøve seg på baneløp. Debuten gjorde han på Valle Hovin med å gå på sterke 18.59,11. Vi forventer flere løp neste år av Njål, i de mange bedriftsløpene som blir arrangert i Oslo – på Frogner og Valle Hovin.

Like før sesongslutt dukket nok en løper opp på isen, en syklist fra Horten. Christoffer Gibson (18) trener under Reidar Borgersen i sykkelsammenheng, og under Geithus sitt siste klubbløp i mars, slo den ferske skøyteløperen til med 52,74 på 500 meteren og 2.45,01 på 1500 meter. Christoffer viste så stor skøyteglede ute på glattisen, at jeg forventer og tror at han vil gå langt flere løp neste sesong. Her ligger det muligheter for store forbedringer.

Arne Rimmereid (47) er Grimstadgutt og går for Arendal SK og debuterte på isen med gode tider, det gjorde også Torbjørn Høvde (nå nummer 1.265 på den norske adelskalenderen) fra Oslo og bedriftsløperen Espen Karlsrud (43) fra Trondheim. Lykke til videre alle sammen – neste vinter kommer nye muligheter.

I fjor hadde vi fire nye jenter ute på isen i løp, i år har jeg ikke registrert noen nykomlinger på spinnesiden, i junior- eller senioralder.

nye løpere.png

Jeg har de siste 3-4 årene kåret årets nykommere på skøyter, og vi ser at alle «vinnerne» fortsatt er aktive. I vinter har de forbedret seg ytterligere. Alle de siste fire års vinnere er nå «Topp 500» på den norske adelskalenderen – fra 236.plass til 472:

nye løpere.png

Har også lyst til å nevne at nærmere 130 skøyteløpere (de aller fleste mosjonister) har deltatt i LIK-mila i vinter som har vært arrangert hver tirsdag kveld på Valle Hovin. Rundt 16 av disse løpere har deltatt i minst 15 av de 18 milløpene, som foregår som fellesstart. Dette er også i høy grad en del av norsk skøytesport!

(skrevet av T. Teigen)

Bildet: Ketil Aalberg, Sportsklubben Falken

3 kommentarer om “Glade nykommere – som imponerer

 1. Veldig god og viktig reportasje. Flott at eit større spekter av det norske skeisemiljøet får merksemd. Ketil Aalberg imponerte oss alle sist helg då han med fall på 500 likevel vart nummer 6 i Undergrunnsskeiserørslemeisterskapen. Etter solide løp satte han pers på båe dei lange distansane.
  Denne lågterskelstilskipinga lokker fleire løparar inn på Adelskalenderen. I år debuterte Bjørn Fjelnseth på 10.000, så der, Thorleiv, har du endå ein løpar som hjelper på statistikken din. Hyggelig var det også at den tredobbelte veteranverdsmeister, Rolf Pedersen, for fyrste gong på 11 år gjekk lenger enn 1500 meter og fullførte stor firkamp. Ein annan løpar som bør trekkast fram, er Bjørn Tore Dullum frå Rennebu. Han persa på samtlege distansar. Gildt er det sjølvsagt også med jentene. Anja Neuman kom heilt i frå Berlin for å få notering på alle dei klassiske distansane, Trine Landsem vert berre betre og betre (persa på alt unntatt 500) og kjerringa mi gjekk sin niande tiar. Diverre vart LIK-general Espen Riktor kraftig krimsjuk slik at korkje han eller Marit kunne koma. Av mangel på bilskyss vart då også klubbkameraten deira, Rune Sundland, att heime i Christiania. Sjukdomssforfall frå ein del andre trufaste Undergrunnsskeiserørsleskrinnarar gjorde at vi i år ikkje nådde målet om 32 som fullførte den store firkampen, men 24 et ikkje så gale det heller.
  Helsing frå Undergrunnsskeiserørsletilskipingsnemndleiaren som deltok for 28. gong på rad og i helga passerte 1000 noterte
  einskilddistansar totalt.

 2. Takk for en meget innsiktsfull og interessant artikkel. Det er morsomt og inspirerende at også bredden i norsk skøytesport blir tatt på alvor og at folk følger med på hva som skjer. Det, og ikke minst den enorme entusiasmen vi opplever på våre forholdsvis enkle arrangement, gjør det lett å gyve løs på en ny sesong med opp i mot 40 forskjellige arrangement. Følg med på http://www.riktor.no/lik for de som er interessert i slikt 🙂
  mvh
  Espen Riktor, President og General alt ettersom

 3. Flott lesing om fine mennesker som alle som en har hatt gode prestasjoner basert på sine ulike «historiske» forutsetninger og fundamenter. Må i denne sammenheng få presisere at jeg noe feilaktig i denne artikkelen er presentert som potensiell trener ifbm. skøytesatsing for veteraner her i vårt miljø i Trondheim. Jeg har som trener og person et stort ønske om å bidra med kunnskap og treningsveiledning på kryss og tvers av geografi og alder, men min trenergjerning vil for kommende sesong (18/19) kun inneholde junior – og seniorsatsing med hovedvekt på våre løpere i Spk. Falken. Men som nevnt med «sporadiske innspill» rundt trening og teknikk der det måtte ønskes, både oppover og nedover i aldersklassene:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *