Juniorverdenscupen i Innsbruck

Det er først og fremst to ting som slår oss etter at vi har sett på bilder og resultater fra verdenscupen for junior som ble arrangert denne helga i Innsbruck.

For det første: Enda flere sterke skøyteløpere er på gang fra Italia!

Da Andrea Giovannini (24) ble nr. 3 i junior-VM 2013 (bak Simen S. Nilsen) var det i virkeligheten starten på en aldri så liten italiensk skøyterevolusjon. Samme år fikk også Mirko Nenzi (28) gode plasseringer i VM og verdenscup, og selv om sistnevnte ikke helt har greid å følge opp, har andre kommet etter: Lollobrigida, Ghiotto, Tumolero

Da årets junior-verdenscup fortsatte med runde 2 i Innsbruck, fikk vi bekreftet at framgangen ikke kommer til å stanse med det første. Først vant nemlig Jeffrey Rosanelli (19) lørdagens 1000 m knepent foran 17-åringen (!) Francesco Betti, og deretter tok Betti like godt seg av 3000 m samme dag. På søndag vant igjen Rosanelli 500 m, før Betti tok 1500 m. Er dette mannen som skal utfordre Allan Dahl Johansson i kampen om VM-gullet i Salt Lake City?

18095782_197294694117053_4567126179407986688_n

Francesco Betti (instagram.com/francesco_betti_)

Hva så med Norge? Joda, for de mannlige juniorene ble det topp ti – plasseringer både til Hallgeir Engebråten og Tomas L. Eriksen. I tillegg ble Ragne Wiklund nr. 3 på 3000 m for jenter, riktignok hele 11 sekunder bak den sterke polske løperen Bosiek.

Norske løpere med beste plasseringer i Innsbruck:

Wiklund – nr. 3 på 3000 m, Julie N. Samsonsen – nr. 12 på 500 m, Ane By Farstad – nr. 21 på 1000 m, Engebråten – nr. 3 på 3000 m, Eriksen – nr. 6 på 3000 m, Tobias Fløiten – nr. 12 på 3000 m og Jonas N. Kristensen – nr. 15 på 1000 m.

Løpene for junior kvinner ble dominert av Nederland på de tre korteste distansene, mens altså Italia var best blant mennene.

 

Neosenior: Ny topplassering til Krøyer

Forrige verdenscup-konkurranse i U23-klassen ble gjennombruddet for Runar N. Krøyer fra Asker. Etter løpene i Innsbruck leder han fortsatt cupen på 3000 m, hvor det faktisk er tredobbelt norsk. Dessverre savner vi noen land, spesielt Nederland, i denne klassen, slik at konkurransen blir noe ujevn.

Hjemmeløperen Linus Heidegger, vel kjent også fra øverste nivå i internasjonal sammenheng, satte helgens første banerekord med 3.50,12 på lørdagens 3000 m. På søndagens 1500 m gikk Beljajev fra Russland under Fabris’ gamle banerekord da han fikk 1.50,02.

De norske løperne hadde følgende beste plasseringer individuelt:

Marte Vatn – nr. 5 på 500 m, Krøyer – nr. 2 på 3000 m, Magnus B. Haugli – nr. 6 på 3000 m, Marius Bratli – nr. 7 på 1000 m, Vetle Stangeland – nr. 7 på 3000 m, Kristian G. Ulekleiv – nr. 8 på 1500 m, Odin By Farstad – nr. 11 på 500 m.

 

Klassiske omgivelser

Det andre vi vil trekke fram er (nok en gang!) at flere skøyteløp på internasjonalt nivå burde omgis av slike klassiske omstendigheter som i Innsbruck: sol, snø; kort sagt vinter!

OL-banen i Innsbruck er nemlig et godt eksempel på at 2000-tallet har vært nokså begredelig: Riktignok er banen av og til besøkt av juniorer, slik som denne helga, men i seniorsammenheng må vi helt tilbake til november 2001 for å finne siste verdenscup. I det hele tatt er det ikke blitt arrangert verdenscup utendørs siden februar 2008, dvs. for nesten ti år siden! 

Så spørsmålet gir seg selv: Kan det østerrikske skøyteforbundet være interessert i å påta seg en verdenscuprunde for senior igjen? Vel, generalsekretær Hermann Filipic er sant og si ikke veldig optimistisk i så måte. «Det er et spørsmål om finansiering,» som han lakonisk slår fast. Pr. i dag foreligger det ingen planer, men «kanskje i framtida»…

 

Etter to verdenscuprunder er Norges beste plassering nr. 3 på 1500 m kvinner (R. Wiklund) og på 3000 m menn (H. Engebråten).

Blant neoseniorene er det som nevnt tredobbelt norsk på 3000 m. Finalen går i Salt Lake City første helg i mars, og der er det også junior-VM den påfølgende helga.

 

Alle resultater fra verdenscupen i Innsbruck:

Junior

Neo-senior

Arrangørens egen side med bl.a. lenke til bilder fra løpene

 

Bildet øverst er hentet fra Facebook.com/sweskate.

2 kommentarer om “Juniorverdenscupen i Innsbruck

    1. For alt jeg vet er det ISU som dekker underskuddet. Et alternativ kunne være en sprint-verdenscup i det minste, med Herzog som trekkplaster.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *