Det er først og fremst to ting som slår oss etter at vi har sett på bilder og resultater fra verdenscupen for junior som ble arrangert denne helga i Innsbruck.
For det første: Enda flere sterke skøyteløpere er på gang fra Italia!
Da Andrea Giovannini (24) ble nr. 3 i junior-VM 2013 (bak Simen S. Nilsen) var det i virkeligheten starten på en aldri så liten italiensk skøyterevolusjon. Samme år fikk også Mirko Nenzi (28) gode plasseringer i VM og verdenscup, og selv om sistnevnte ikke helt har greid å følge opp, har andre kommet etter: Lollobrigida, Ghiotto, Tumolero…
Da årets junior-verdenscup fortsatte med runde 2 i Innsbruck, fikk vi bekreftet at framgangen ikke kommer til å stanse med det første. Først vant nemlig Jeffrey Rosanelli (19) lørdagens 1000 m knepent foran 17-åringen (!) Francesco Betti, og deretter tok Betti like godt seg av 3000 m samme dag. På søndag vant igjen Rosanelli 500 m, før Betti tok 1500 m. Er dette mannen som skal utfordre Allan Dahl Johansson i kampen om VM-gullet i Salt Lake City?
Francesco Betti (instagram.com/francesco_betti_)
Hva så med Norge? Joda, for de mannlige juniorene ble det topp ti – plasseringer både til Hallgeir Engebråten og Tomas L. Eriksen. I tillegg ble Ragne Wiklund nr. 3 på 3000 m for jenter, riktignok hele 11 sekunder bak den sterke polske løperen Bosiek.
Norske løpere med beste plasseringer i Innsbruck:
Wiklund – nr. 3 på 3000 m, Julie N. Samsonsen – nr. 12 på 500 m, Ane By Farstad – nr. 21 på 1000 m, Engebråten – nr. 3 på 3000 m, Eriksen – nr. 6 på 3000 m, Tobias Fløiten – nr. 12 på 3000 m og Jonas N. Kristensen – nr. 15 på 1000 m.
Løpene for junior kvinner ble dominert av Nederland på de tre korteste distansene, mens altså Italia var best blant mennene.
Neosenior: Ny topplassering til Krøyer
Forrige verdenscup-konkurranse i U23-klassen ble gjennombruddet for Runar N. Krøyer fra Asker. Etter løpene i Innsbruck leder han fortsatt cupen på 3000 m, hvor det faktisk er tredobbelt norsk. Dessverre savner vi noen land, spesielt Nederland, i denne klassen, slik at konkurransen blir noe ujevn.
Hjemmeløperen Linus Heidegger, vel kjent også fra øverste nivå i internasjonal sammenheng, satte helgens første banerekord med 3.50,12 på lørdagens 3000 m. På søndagens 1500 m gikk Beljajev fra Russland under Fabris’ gamle banerekord da han fikk 1.50,02.
De norske løperne hadde følgende beste plasseringer individuelt:
Marte Vatn – nr. 5 på 500 m, Krøyer – nr. 2 på 3000 m, Magnus B. Haugli – nr. 6 på 3000 m, Marius Bratli – nr. 7 på 1000 m, Vetle Stangeland – nr. 7 på 3000 m, Kristian G. Ulekleiv – nr. 8 på 1500 m, Odin By Farstad – nr. 11 på 500 m.
Klassiske omgivelser
Det andre vi vil trekke fram er (nok en gang!) at flere skøyteløp på internasjonalt nivå burde omgis av slike klassiske omstendigheter som i Innsbruck: sol, snø; kort sagt vinter!
OL-banen i Innsbruck er nemlig et godt eksempel på at 2000-tallet har vært nokså begredelig: Riktignok er banen av og til besøkt av juniorer, slik som denne helga, men i seniorsammenheng må vi helt tilbake til november 2001 for å finne siste verdenscup. I det hele tatt er det ikke blitt arrangert verdenscup utendørs siden februar 2008, dvs. for nesten ti år siden!
Så spørsmålet gir seg selv: Kan det østerrikske skøyteforbundet være interessert i å påta seg en verdenscuprunde for senior igjen? Vel, generalsekretær Hermann Filipic er sant og si ikke veldig optimistisk i så måte. «Det er et spørsmål om finansiering,» som han lakonisk slår fast. Pr. i dag foreligger det ingen planer, men «kanskje i framtida»…
Etter to verdenscuprunder er Norges beste plassering nr. 3 på 1500 m kvinner (R. Wiklund) og på 3000 m menn (H. Engebråten).
Blant neoseniorene er det som nevnt tredobbelt norsk på 3000 m. Finalen går i Salt Lake City første helg i mars, og der er det også junior-VM den påfølgende helga.
Alle resultater fra verdenscupen i Innsbruck:
Arrangørens egen side med bl.a. lenke til bilder fra løpene
Bildet øverst er hentet fra Facebook.com/sweskate.
Verdenscup er dyrt, ja. Men juniorverdenscup kan ikke være så mye billigere. Det er mange deltakere der også.
For alt jeg vet er det ISU som dekker underskuddet. Et alternativ kunne være en sprint-verdenscup i det minste, med Herzog som trekkplaster.