Ny statistikk: Tidenes beste skøyteløp

Vinden blåste virkelig Gangneungs vei denne sesongen, og dermed ble det store endringer på verdensstatistikkene. Men tidenes beste 500-meterløp, det fikk vi sannelig se i Sørmarka Arena!

Nettstedet Skøyteranking har laget en modell for å vurdere skøytetider på tvers av baneforhold. Modellen tar hensyn til høyde over havet og lufttrykk, som skal være to av de viktigste faktorene som spiller inn på tidene.

Før 2017-sesongen hadde vi omtaler av listene over tidenes beste løp, korrigert ved hjelp av Skøyterankings metode. Men når listene nå er oppdatert, har det virkelig skjedd store ting – ikke minst som følge av prøve-OL i Gangneung.

 

Oscar-kandidatene

Sesongens største skøytebragd premieres hvert år med statuetten til Oscar Mathisens minne. Følgende løp har gått rett inn på førsteplassen på Skøyterankings lister, og dermed burde de vel også være gode kandidater for Oscar-komiteen etter vår oppfatning:

 

Nao Kodaira 500 m / 37,14 – Stavanger 11.mars 2017

Heather Bergsma 1000 m / 1.13,94 – Gangneung 11.februar 2017

Nao Kodaira sprint firkamp / 146,390 – Calgary 25.-26.februar 2017

 

Kai Verbij 1000 m / 1.08,22 – Heerenveen 30.desember 2016*

Sven Kramer 5000 m / 6.06,82 – Gangneung 9.februar 2017

Kramer 10 000 m / 12.38,89 – Gangneung 11.februar 2017

Verbij sprint firkamp / 136,065 – Calgary 25.-26.februar 2017

 

*) Nederlandsk mesterskap – ikke aktuelt for tildeling av Oscar-statuetten.

 

Vi skal ikke dvele mer ved hva som skapte de fantastiske forholdene i Gangneung nå (det kan man f.eks. lese mer om her), bare konstatere med litt oppsperrede øyne at tidenes beste 500-meter for kvinner altså er prestert i Stavanger og Norge – vel og merke hvis vi godtar Skøyterankings premisser.

Riktignok greide ikke den japanske supersprinteren å slette sin egen lavlands verdensrekord (37,13), satt i Gangneung en måned tidligere. Men fordi det var noe høyere trykk, og dermed tyngre forhold i Stavanger, gir modellen litt høyere kvalitetspoeng til løpet i Stavanger. En skikkelig fjær i hatten til arrangørene i Sørmarka, som vi husker ble tildelt den verdenscupfinalen som egentlig skulle ha gått i Russland!

 

Fra NRK: Nao Kodaira går 500 m på 37,14 i Stavanger

 

Lorentzen til himmels

Bortsett fra baneforholdene i Stavanger er det ikke spesielt mange norske lyspunkter å vise til på de nye listene, men Håvard Lorentzen er definitivt et unntak. Hans første 1000 m under sprint-VM i Calgary holder til en 11.plass på statistikken over tidenes løp, og 2.plassen sammenlagt i samme mesterskap gir 3.plass gjennom alle tider.

Her er kun Verbijs gull-serie fra Calgary og Kulizjnikovs ditto fra Astana (2015) bedre. Når vi vet hvilket nivå det er blitt på internasjonal sprint, er dette rett og slett ekstremt imponerende av Fana-løperen!

 

Det går fortere og fortere…

Det er satt til dels store spørsmålstegn ved tidene oppnådd i Gangneung, og dette blir langt på vei «bekreftet» av de nye listene som nå er offentliggjort. For eksempel stammer 5 av de 6 beste løpene på 10 000 m plutselig fra VM enkeltdistanser i februar 2016. Derfor må vi kanskje ta de grafiske fremstillingene nedenfor med en liten klype salt.

Samtidig er det som vi ser tydelig stigning også når det gjelder sprint og allround, hvilket ikke kan skyldes medvinden i Sør-Korea. Normalt skal nivået stige enda mer på enkeltdistansene når vi kommer til OL-sesongen, mens det skal «duppe» litt for sammenlagtseriene. Det skal bli uhyre interessant å se om dtte holder stikk i 2018!

grafikk.png

Forklaring: figurene viser nr. 3 på henholdsvis enkeltdistanser (gjennomsnitt) og sprint/allround (gjennomsnitt) for hver sesong fra 2007 til 2017.

 

Her ligger de nye listene:

Tidenes beste kvinner topp 20 alle distanser

Tidenes beste menn topp 20 alle distanser

Sesonglister topp 5 for 2016/17

 

Bildet øverst: Nao Kodaira under 37,14-løpet i Stavanger (foto: Reidar Langkjær)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *