Verdenscupen i Berlin – del 2

Vår oppsummering fra verdenscupen i Berlin fortsetter med en nærmere kikk på resultatene i løpene for menn.

 

VM-kvalifiseringen

Akkurat som for kvinnene så det i forkant ut til at Norge hadde en viss mulighet til få tre løpere med både til sprint- og allround-VM. Da Sindre Henriksen falt på 5000 m hang allroundplassene i en tynn tråd, men med et nødskrik ble det til slutt tre sikre plasser til VM på Hamar. Når det gjaldt sprintkonkurransen, var Henrik F. Rukke i praksis sjanseløs, hele 0,7 tidspoeng fra kvalifiseringsgrensen.

Resultatene fra VM-kvalifiseringen kan studeres nærmere her: sprint / allround

 

NRK – igjen…

De som fulgte NRKs sendinger fra Berlin, fikk ikke akkurat følelsen at det ble kjempet om heder og ære i henholdsvis sprint og allround sammenlagt. Norge var henholdsvis 0,17 og 0,4 poeng fra å vinne disse konkurransene til slutt.

Kampen om plasser til VM gikk også seerne hus forbi, så vidt vi kunne høre. Hvordan er det mulig for Wold og Wetten å gå glipp av et så sentralt poeng? kan man spørre seg. Svaret ligger rett og slett i en manglende fordeling av arbeidsoppgaver i kommentatorbua; for ingen av de to er interessert i den delen av kommentatorjobben som består i å håndtere alle disse faktiske poengene som på sett og vis utgjør skøytesportens sjel.

Til forsvar NRKs menn skal det nevnes at sammenlagtkonkurransen heller ikke var framtredende til stede på skjermen i form av grafisk informasjon. ISU har også en vei å gå på dette punktet.

 

Her er vår vurdering av de norske løperne som deltok i Berlin:

NB! Sju av de åtte nordmennene deltok i en av sammenlagtkonkurransene. Plassering her er merket med S for sprint, eller A for allround.

Håvard H. Lorentzen S3 – 4/7 (500) – 3/2 (1000)

Med en briljant 500 m var Lorentzen kun hundredeler fra seierspallen på fredag. På lørdag fulgte han opp med ny norsk 1000 – meterrekord på lavlandsbane (1.09,03), før det ble karrierens beste plassering på søndag med en 2.plass på siste 1000 m.

Som om ikke dette var nok, var Lorentzen hele veien med i kampen om å vinne kvalifiseringen til sprint-VM, der det til slutt ble en 3.plass. Alt i alt kvalifiserer dette til en meget sterk femmer på terningen! Terningkast 5

 

Sverre L. Pedersen A2 – 4 (1500) – 7 (5000)

Pedersen ble slått av Michael fra New Zealand på 1500 + 5000 m, men likevel var dette en god opptur etter den berømte «kollapsen» i EM. Terningkast 5

 

Simen S. Nilsen A21 – B3 (1500) – B16 (5000)

Endelig ble det klaff på 1500 m for Nilsen! 5000 m var riktignok ikke all verden, men totalt sett holdt det altså til å sikre Norge den tredje VM-plassen. Terningkast 4

 

Sindre Henriksen A17 – 19 (1000 – 10 (1500) – B24 (5000)

Fortsatt er det litt for mye fall og tull på Fana-løperen denne sesongen, men 1500 m på fredag viste at potensialet er tilstede den dagen det klaffer. Terningkast 3

 

Espen Aa. Hvammen S22 – B4/B1 (500) – B9/B10 (1000)

Terningkast 3

 

Magnus M. Kristensen B31/B21 (1000) – B6 (1500)

Solid framgang på 1500 m holdt nesten til å nå den magiske 40.plassen på 1500 m sammenlagt. Terningkast 3

 

Henrik F. Rukke S36   B17/B7 (500) – B21/B26 (1000)

Rukke brøt en barriere da han tok verdenscup-poeng på søndagens 500 m. 1000 m var dessverre ikke god nok denne gang. Terningkast 3

 

Ole B. Næss A37 – B29 (1500) – B23 (5000)

Næss var faktisk ikke langt fra å få gå i A-gruppa på 5000 m i Berlin. Nå ble det kveldsløp i stedet, noe som tydeligvis ikke passet så bra.  Terningkast 3

 

 

 

 

 

Les også del 1 av oppsummeringen fra Berlin

 

Verdenscupen sammenlagt

Kjeld Nuis’ hardeste konkurrenter var enten ikke på plass (Kulizjnikov/Mantia), eller ikke helt i form (Bergsma). Nuis tok to distanseseire, og han har dermed en nokså klar ledelse før finaleløpene. Håvard Lorentzen er nå helt oppe på 13.plass.

Når det gjelder enkeltcupene, har Lorentzen og Pedersen hver sin 4.plass i henholdsvis 1000 m – og 1500 m-cupen.

 

Kvoteplasser i verdenscupen neste år

Etter denne nest siste verdenscuphelgen kan det i praksis gjøres opp status når det gjelder kvoter i verdenscupen neste år. Vår opptelling viser følgende:

  • 500 m menn 3 (2017: 2)

Lorentzens voldsomme framgang på denne distansen har bidratt til en økt kvote til neste år.

  • 1000 m menn 3 (4)

Ingen Wotherspoon-effekt å spore her.

  • 1500 m menn 4 (4)

Magnus M. Kristensen var to fattige poeng fra 40.plassen, som i så fall ville ha økt kvoten til 5.

  • langdistanse menn 4 (4)

Etter enda en begredelig sesong på de lengste distansene, som kulminerte med Henriksens fall i Berlin, blir det status quo også her i 2018.

 

Vi presiserer at tallene her forutsetter at

  1. a) kvotereglene blir de samme neste år som i år
  2. b) ingen nye løpere kommer inn på topp 40 i verdenscupfinalen i Stavanger.

 

Om bare 1 1/2 uke er det klart for VM enkeltdistanser på OL-banen i Sør-Korea. Deretter går det slag i slag med VM sprint og VM allround i februar/mars, før verdenscupen avsluttes med finale i Stavanger.

 

Alle resultater fra Berlin og stillingen i verdenscupen

 

Bildet av Håvard H. Lorentzen og Sverre L. Pedersen er hentet fra Facebooksidene til de to løperne.

 

PS! Visste du at det går an å abonnere på nyheter fra Skøyter 15.46.6? Se nederst til venstre på siden!

 

 

6 kommentarer om “Verdenscupen i Berlin – del 2

  1. Lorentzen har lavlandspers på 34,87 fra verdenscupen i Astana.

    Hvilket system har du for tildeling av terningkast?

    1. Astana er lavlandsbane ja… Takk!

      Terningkastene tildeles i hvert enkeltløp ved hjelp av en modell jeg har laget, og bygger på diverse faktorer: tid (korrigert for bane etc.), plassering og motstand samt løperens eget nivå i utgangspunktet.

      Gjennomsnittet av disse terningkastene presenteres samlet her. I en del tilfeller vil det være marginale forskjeller mellom f.eks. en treer og en firer.

      1. Jeg tenkte nok at du hadde et system for det. Det kan nok være smart å ta med flere faktorer på den måten. Og det er sikkert moro også. Leik med systemer var noe jeg hadde mye glede av da jeg var på det verste nerdenivået mitt. Men resultatet ser ut til å bli litt vilkårlig, og jeg lurer på om et mer intuitivt system ville vært hensiktsmessig, f.eks. 6 = absolutt verdensklasse (noe som ikke skjer hver sesong, men 5000-meteren til Kramer i EM kunne få en 6-er); 5 = topprestasjon (f.eks. medaljeløpa til Lorentzen nå i helga); 4 = bra prestasjon (som Hege og Sverre i går, for eksempel); 3 = på det jevne (prestasjoner som vipper mellom gruppe A og B, som 3000-meteren til Ida eller 500-meteren til Espen); 2 = forbedringspotensialet er til stede (vi har noen av disse også) og 1 = prestasjoner som ikke har noe på et internasjonalt plan å gjøre. Et ekstrapoeng kan gjerne gis for prestasjoner som var bedre enn forutsetningene kunne tyde på.

      2. Jeg har tenkt som så at det er lettere å holde en konsekvent linje over tid ved å bruke den «objektive» beregningsmodellen. Men det skal innrømmes at av og til er jeg nødt til å bruke sunn fornuft og korrigere opp eller ned.

        Har også tenkt at det kan legges ved en liten forklaring på hva terningkastene betyr, dine antydninger er definitivt ikke langt fra mine egne tanker i så måte!

  2. Lorentzen er nummer 13 i totalcupen. Stillingen på ISU-sidene er feil (de har av en eller annen grunn gitt halve poeng for fellesstarten for menn).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *