Nytt fra inn- og utland 4

Skøytesporten er igjen på alles lepper, til og med i NRKs populærvitenskapelige program «Abels tårn». I denne rundreisen blant smått og stort ser vi også fram til vinterens største høydepunkter: VM sprint og allround!

 • I årene 1998 til 2014 ble den olympiske 500-meteren avholdt som to løp. Æren tilskrives en viss Nils Lid Hjort, skøyteentusiast og statistiker. Nå som denne epoken i OL-historien har tatt slutt, prøver Hjort å få gehør for å endre den olympiske 1000-meteren! Dermed ble han gjest i Abels tårn, og selveste Martine Ripsrud var også med.

Vi lover å komme nærmere tilbake til forskningsresultatene til Nils Lid Hjort når det gjelder 1000 m. I mellomtiden kan du høre eller se programmet «Abels tårn» her:

(radio)

(TV – redigert)

 

 • Når vi først snakker om radio: I forbindelse med OL hadde NRK radio en serie med programmer der tidligere OL-helter valgte musikk og snakket om sine karrierer. Her kunne man blant annet få et gjenhør med Ådne Søndrål.

 

 • Sist helg var de yngre årsklasser i fokus både her og der. Landsmesterskapet for klasse 12 – 16 år ble arrangert på Valle Hovin i Oslo, og her var 54 jenter og 64 gutter i aksjon. Les mer om landsmesterskapet på nettsidene til Aktiv SK.

 

 • Samtidig var det også landskamp for junior B og junior C i Seinäjoki, Finland. Under kalde forhold sikret de norske løperne en klar seier mot Sverige, Finland og Danmark/Storbritannia.

Gina Engebråten (junior B) og Emil M. Pedersen (junior C) tok 64 poeng hver, og Norge tok totalt 847 poeng, mens Finland på andreplass tok 641 poeng. Ifølge denne oversikten fra det finske skøyteforbundet var Norge best i alle klasser.

 

28514525_1604905836294615_8656800550899063316_o.jpg

Forbrødring på isen… (bilde fra su-luistelu.fi)

 • Som tidligere omtalt ble årets sveitsiske mesterskap avholdt på naturis i St. Moritz. Vi anbefaler å kikke innom Facebooksiden «Alpen Speed Cup» for å se flotte bilder av hvordan dette artet seg. Her ligger også bilder fra samme begivenhet. Sveitsisk sprintmester for menn ble Christian Oberbichler, mens Colin Biermann ble allroundmester. Juniorløperen Noemi Zurbuchen var eneste fullførende i allround-klassen for kvinner.

 

 • Det nasjonale allroundmesterskapet i Japan var en særdeles tynn affære, og forholdene kan heller ikke ha vært gode i Hachinohe. Mai Kiyama vant kvinneklassen, og Riku Tsuchiya ble mester for menn etter å ha gått 5000 m på 7.57!

 

 • I Estland ble Mariin Sarap og Kaspar Kaljuvee allroundmestere.

 

Finn nasjonale og internasjonale skøyteresultater hos SpeedskatingResults

 

 • Førstkommende helg er det klart for VM sprint i Changchun. Håvard Lorentzen kan meget vel bli den første nordmannen som vinner dette mesterskapet på 37 år, og vi ønsker hell og lykke i jakten på å forbedre sølvplassen fra i fjor!

Øvrige norske deltakere er Martine Ripsrud, Anne Gulbrandsen, Hege Bøkko, Henrik F. Rukke og Johann J. Sæves.

Sprint-VM kan følges via NRK1 og NRK2 fra lørdag kl 1015 norsk tid.

Det internasjonale skøyteforbundet (ISU): offisiell VM-side

 

 • OL-resultatene fra Gangneung er behørig lagt inn i den massive databasen til nettstedet Skøyteranking, som kan fortelle at nevnte Håvard Lorentzen nå har nådd helt opp til førsteplassen på 500-meterlista. Det var altså langt fra noen «tilfeldig forbipasserende» som vant OL-gullet på distansen.

 

 • Førstkommende helg er det også klart for finaleløp i verdenscupen for junior og neosenior (U-23). Norge stiller med følgende løp i Salt Lake City: Ane By Farstad, Julie N. Samsonsen, Ragne Wiklund, Allan D. Johansson, Hallgeir Engebråten og Thomas L. Eriksen (junior); Magnus B. Haugli, Vetle Stangeland, Runar N. Krøyer og Kristian G. Ulekleiv (neosenior).

De samme juniorene er også tatt ut til VM på samme bane neste helg, og her kommer i tillegg Jonas N. Kristensen og Sindre Baas med.

 

 • Årets absolutte høydepunkt (OL inkludert) blir forhåpentlig VM allround i Amsterdam neste helg. I følge Svenn Erik Ødegaard i Norges Skøyteforbund vil det norske laget ble offentliggjort i løpet av uka, men vi tar vel en forholdsvis liten sjanse når vi gjetter Njåtun, Lund, Haugen / Pedersen, Bøkko, Nilsen?

 

Bildet øverst: Martine Ripsrud deltar i et eksperiment (nrk.no)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *