Avslutning av Norgescupen 2017

Det ble en skandaløs avslutning av årets Norgescup. Ingen av de seks (!) beste i klassen for kvinner gadd å ta turen til Bjugn for å delta i finaleløpene.

Dermed ble det en walkover-seier sammenlagt for Martine Lilløy Bruun fra Sandefjord SK. Vi gratulerer med seieren, men for skøyte-Norge som helhet må dette ha vært en særdeles flau erfaring. Den eneste kvinnen som stilte i seniorklassen denne siste helga var Else Merethe Omsland, hvilket brakte henne helt opp til 2.plass sammenlagt.

I klassen for menn var det tross alt flere løpere av god kvalitet som deltok i Fosenhallen. Distansevinnere ble Christoffer F. Rukke som vant både 500 og 1000 m, samt Ole B. Næss som vant 1500, 3000 og 5000 m med anstendige sluttider.

Sammenlagtcupen ble likevel vunnet komfortabelt av Erik S. Nergaard (Drammens SK), som har deltatt i alle norgescuprunder bortsett fra finalen.

 

Asker og Jevnaker i juniorklassen

Det har vært 53 deltakere i Norgescupen for junior menn denne sesongen. Sju (7) av disse mente at det var bryet verdt å stille i finalen. Til sammenlikning teller vi ti norske juniorer på deltakerlista til  «Oval Grand Prix» i Calgary, en by som ligger ca. 7000 km fra Oslo.

Det er derfor med en viss moderasjon vi sender våre gratulasjoner nettopp til Calgary, hvor Magnus B. Haugli fra Jevnaker IF sikkert oppnådde sine mål for helga da han satte personlige rekorder både på 500 og 1500 m lørdag kveld norsk tid. I forbifarten kunne han altså også innkassere en sammenlagtseier i Norgescupen for junior.

Den eneste reelle spenningen denne siste norgescuphelga fikk vi i klassen for junior kvinner! Her var det kun 21 poeng som skilte Emma Lindeijer fra Asker SK og Trine Heian fra Sandefjord SK før siste runde. Med 2.plass på den avsluttende 1000-meteren, der rivalen sto over, greide Emma Lindeijer å sikre sammenlagtseieren i årets Norgescup. Gratulerer!

Resultater Norgescupen Bjugn

Opptak fra løpene (OSVPT)

Sammenlagtstilling Norgescupen kommer etter hvert her

 

…og som Fleksnes sier: Dett var dett! Neste år foreslår vi at Norgescupen bytter navn til Hamarcupen.

 

Bildet øverst: Emma Lindeijer (Facebook.com/emmalindeijer)

 

 

2 kommentarer om “Avslutning av Norgescupen 2017

  1. Dette var en varslet katastrofe – feilen er forbundets, ikke løpernes. Den viktigste positive siden ved skøytesporten er dens resultatfiksering og dens eminente muligheter for objektiv vurdering over flere distanser, dvs. muligheten for sammenlagtstevner. (Og etterhvert som drivhuseffekten gjør alt både våtere, villere og varmere – at det har blitt en innendørsidrett). Både for publikum og løpere er (eller bør det være) viktig at løperne går så fort som mulig (setter pers.), eventuelt slik at de vinner sammenlagt. Er det ikke sammenlagtstevner, kan og bør løperne derfor velge å gå løp på raske baner.
    Vi bør ha lært nå, at en rekke norske løpere tar turen til avslutningsløpene i Calgary. De to helgene det pågår, vil altså en rekke norske løpere være der. At eliteløperne i tillegg går WC, fører til at det nesten ikke er løpere igjen. For det er ikke lenger så mange aktive at to slike «lekkasjer» kan bli tålt. Den soleklare løsningen er at en disse helgene arrangerer løp for aldersbestemte klasser – de er ikke med i verdenscupen, og er for unge til å reise på egenhånd til Canada. De er altså «tilgjengelige».
    Det andre problemet er at både WC og Norgescupen for lengst har avgått ved døden: For tilskuerne er slike stevner drit kjedelige. Om de i tillegg går på baner der det ikke fins muligheter for å sette personbestenoteringer, er slike stevner uten mening. Om en skal arrangere stevner på baner som ikke holder vanlig innendørsnivå, (som Bjugn eller utendørs i Norge), MÅ det være sammenlagtstevner. Ellers er det ingen gode poenger for potensielle tilskuere, og for løperne er det rimelig meningsløst å reise fra f.eks. Bergen til Drammen for å gå en distanse utendørs i regn og blest. Da hadde jeg heller tatt en tur til Inzell den helga.
    Bjugn er i en mellomstilling her, det er tross alt en inndørsbane. Men den er for langsom. Som nevnt, de stevnene som skal gå på slike arenaer, må være en form for sammenlagtstevner om de i det hele tatt skal ha noen hensikt. Det behøver ikke være slik at en skal ha en full firkamp, men noen slike deler kan det være. Det kan godt arrangeres som junior-VM, med mulighet for å stille på enkeltdistanser samtidig. Men det er det første som er vesentlig. Det er dog ikke nok: Det stevnet som er det siste må ha en form for status. Ergo bør det enten gå på en av de raske banene (Stavanger eller Hamar) eller være NM. Det kan gjerne være begge deler. Om ikke det siste stevnet har en av disse kvalitetene, vil vettuge løpere avslutte sesongen en uke før.
    NM bør for øvrig ALLTID avvikles på en av innendørsbanene, uansett når. Jeg har sett på noen overføringer de siste årene, fra NM i Asker og Trondheim. Jeg vil påstå at det er de stevnene som har vært skandaler. Hvordan kan de styrende mene at det er forsvarlig å tilby de aktive slike trøstesløse forhold i det som for de fleste er årets viktigste stevne? Og ja, ledelsen i skøyteforbundet ER ansvarlig for værforholdene i disse tilfellene, for vi HAR tre innendørs baner. NM bør ALLTID gå på en av disse arenaene.
    Forbundet har altså gjort tre tabber i forbindelse med Bjugn-stevnet: De har ikke tatt hensyn til Calgaryløpene (og WC), de har ikke latt løpene gå på en rask bane og de har ikke latt det være en form for sammenlagtstevne. Det var mao. en varslet katastrofe så seint på sesongen. Og løperne (i Calgary eller andre steder) er frikjent!

    1. Takk for kommentar. Mye fornuftig her, men i mine øyne har man blitt i overkant fokusert på tidene når så mange norske løpere reiser tusenvis av kilometer «bare» for å sette personlige rekorder. Om ikke annet burde miljøhensynet tilsi at slike turer ble droppet!

      Ellers er jeg ikke enig i at alle norgesmesterskap skal gå innendørs. Utøvere av en vintersport må (også) beherske vinterlige forhold, og sporten blir også fattigere på den måten. Sterile forhold i alle sammenhenger er ikke nødvendigvis et gode (for å si det mildt).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *