Svensk skridsko 2020-

Hjem Forum Forum 15.46.6 Svensk skridsko 2020-

Viser 24 innlegg - 1 til 24 (av totalt 289)
  • Forfatter
    Innlegg
  • #10540 Svar
    EinarR

      Joel Eriksson (f. 1984) fra Göteborg blir ny headcoach for Sverige, «et unikt prosjekt med støtte fra Sveriges Olympiska Kommitté (SOK)». Joel er en av de siste svenske løpere som har holdt godt internasjonalt nivå (rundt 2010), med VM-sølv i lagtempo for Sverige 2009 som rosinen i pølsa. Han har også fine plasseringer fra OL og fra Allround EM og -VM. Han har vært sett tett på de beste svenske løperne før også, så han har hatt en rolle i «apparatet». Det er vel Mattias Hadders som har hatt tydeligst ansvar for de svenske hurtigløperne de siste sesongene, med roller som hovedtrener, forbundskaptein og sportssjef. Nå figurerer han bredt som Idrottskoordinator, mens Bent-Åge Brenden er tilsvarende for elitesatsing.

      Fra sidene til Svenska Skridskoförbundet:

      Så här säger Joel om sitt nya uppdrag:
      ”Jag anser att detta projekt är en jättechans för svensk skridsko och förde aktiva som kommer att delta i projektet. Det är kul och utmanande att få vara en del av projektet och jag är glad över att få möjligheten att vara med och driva detta projekt mot målet, medalj 2026.
      Jag är mån om att svensk skridskosport ska utvecklas och leva vidare som den traditionsrika idrott det är. Jag har mycket att bidra med då jag bl. a har varit i liknande situationer i min egen karriär. Jag har själv gjort en elitsatsning på skridsko och jag vet vad det krävs och vad det betyder att ha rätt hjälp omkring sig för att nå målen.
      Mitt mål som headcoach är att skapa en positiv miljö där vi samlar våra bästa åkare och tränar och utvecklas tillsammans. Det ska vara kul att komma till träningen och jag vill skapa en öppen dialog där vi tillsammans jobbar mot och når våra mål. Min förhoppning är att detta projekt och den satsning som nu görs ska öppnar ögonen för nya förmågor ute i landet som är villiga att satsa på skridskoåkningen och förhoppningsvis skapar satsningen även ett uppsving för svensk skridskosport.”

      PS. Joel innehar fortfarande svenska rekordet på 1500 meter med 1.43.90 och lagtempo med 3.42.43.

      #10546 Svar
      Jeppe

        Ja, jeg så dette på fb siden til det svenske forbundet. Det er lov å håpe. Spennende blir det uansett.

        #10573 Svar
        B. Haarberg
        Nøkkelmester

          Tom Ivar Østlund var så elskverdig å dele denne lenken for noen dager siden. Dessverre ble meldingen hans merket som «spam», antakelig fordi han kun la inn selve lenken uten noen tilleggskommentarer.

          Uansett, her er lenken:

          https://www.svt.se/sport/skridsko/olympisk-offensiv

          #10574 Svar
          EinarR

            «Olympisk Offensiv», med målsetting å ta skøytemedalje i 2026! Prosjektet skal ha fast base i Göteborg, noe som kanskje ikke er skreddersydd for enkelte av de aktuelle deltakerkandidatene (fra f.eks. Stockholm og Sundsvall). Jeg mener jeg så at sju utøvere foreløpig hadde takka ja til å bli med. Å finne nærmere detaljer rundt dette er ikke mye enklere enn å skaffe seg oversikt over Team Sørmarka 2020-21. Men på hjemmesida til SK Trollhättan blir det opplyst at fire av deres aktive har svart positivt på tilbudet: David og Arvid Karlingsjö (f. 1998 og 2001), Wilhelm Ekensskär (1998) og Ludvig Nylén (2003). Vi må merke oss at dette også er klubben til Nils van der Poel, som altså ikke står på denne lista foreløpig. Dette trenger ikke å bety at sistnevnte (f. 1996) ikke går (for medalje!) i OL 2026. Men hvis han fortsatt har tenkt å satse, så sikter han sikkert primært på OL 2022. Og da b.m. individuelt opplegg, som antakelig er Nils i et nøtteskall.

            Valget av base Göteborg er også litt interessant ut ifra et Ruddalen- perspektiv. Første samling er beramma til rundt neste helg.

            Ellers så diskuteres det fortsatt rundt sammenslåing av Svenska Skridskoförbundet og ditto Kälksportförbundet. Et mulig nøytralt navn på det nye forbundet kan bli Svenska Flersportsförbundet! SSF er storebror i dette rommet. SKF ble sendt ut av Riksidrottsförbundet etter vedtak i fjor. Årsak: For få medlemmer. I utredningsarbeidet (Samgåendeprojektet) heter det at kjelkesportforbundet samla 992 medlemmer fordelt på 16 klubber(2018). Mens skøyteforbundet sine tilsvarende tall er 14015- 77. Dette høres jo ganske flott ut for skøytene sin del. Men bak tallene finner vi at Rollerderbyklubber (som, som i Norge, er organisert i skøyteforbundet) dominerer bildet med 29 organiserte klubber. Hurtigløp drives på papiret i 15, mens 14 er långfärdsklubber.

            Skridskoförbundet er altså elefanten i dette bildet. Men vil den være villig til å svelge kameler for å få til fusjon, og dermed gi avkall på det sterke tradisjonsnavnet?

            #10604 Svar
            EinarR

              Litt mer om Olympisk Offensiv- prosjektet:
              8 løpere nå knytta direkte opp i gruppa:

              Ann-Marie Lindqvist (1997), IFK Göteborg
              Erika Lindgren (2000), Eskilstuna IK
              Tina Svensson (2002), Motala AIF
              Oskar Nilsson (2000), SK Pollux (Västerås)
              Adam Axelsson (1996) SK Winner (Örebro)
              Arvid Karlingsjö (2001) SK Trollhättan
              David Karlingsjö (1998) SK Trollhättan
              Wilhelm Ekensskär (1998) SK Trollhättan

              Alle disse skal ha bosted Göteborg, og det skal igangsettes daglige treninger.

              Kort om de som er med: Alle disse er villige til å satse hardt på skøyter, så det er positivt. Erika er blant dem, det er løfterikt! De to andre jentene var blant de (få) svenske kvinneløperne som hadde et lite løft forrige sesong. Oskar Nilsson, kanskje det mest overraskende navnet, kan neppe ha vært fornøyd med 2019/20, det er fint å spore ambisjoner. Arvid Karlingsjö kunne spore en viss framgang sist sesong. De tre øvrige var vel de svenskene som viste best internasjonalt nivå i fjor (sammen med glimt av Erika) (og Nils).

              De som savnes: Nils van der Poel, Emil Klockar, Gustav Arnell, løperne fra de ganske sterke årgangene 2003 og 2004 (Ludvig Nylén fra Trollhättan blant dem, han figurerte i gruppa i det første utkastet).

              Dette er et langsiktig prosjekt, og første sesong blir betegna som Try Out Year. Så underveis, fram mot OL 2026, vil garantert løpere komme og gå. Uansett er det bra med litt frisk vind inn i svensk skridsko!

               

               

               

              #10662 Svar
              EinarR

                Det før omtalte riksanlegget på Lugnet i Falun er nå operativt, til velsignelse for all aktivitet med hjul på beina. Skøyteløperne kan velge mellom å gå tradisjonelle runder, eller også varierte traseer. Ski og skøyter mingler her, og sikkert er det en del utøvere på rulleski som vil bli tenksomme når de får se farten som skøyteløpere får opp. Dala Active Skaters boltrer seg i det nye anlegget, og får vist seg fram. Flaggskipet deres er Sammi van Vliet (ennå ikke 14 år) som tilsynelatende er ambisiøs og trener hardt. Han vil fort være inne på svenske skridskoprofiler topp 20 til vinteren. Om han ikke allerede er der!

                #10663 Svar
                Emil Nielsen

                  Når noen nevner baner for rulleskøyter, så spisser jeg ører. Så jeg tok en tur innom facebooksiden til Dala Active Skaters for å se bilder av banen.

                  Veldig spennende at det er et kombinert anlegg, som gir mulighet for kryssforstøving, men kanskje også krangler idrettene imellom.

                  Rundbane ser kanskje litt kort ut for rulleskøyter i stor fart, men er en fantastisk ressurs for å skape aktivitet for barn og unge. Nybegynnere får også glede av en flat bane uten dosering.

                   

                  Gleder meg til å følge hva de får til i Falun

                  #10664 Svar
                  EinarR

                    Håper på mer kryssforstøving enn krangel i Falun!

                    Underbygger dette med denne rapporten fra 17. mai, skrevet av Dala Active Skaters’ Sven Olsson (kopiert fra SSF si Facebook-side):

                    «Fullt ös på Lugnet dagen före invigningen av asfaltsbanorna på Riksskidstadion! Korsnäs IF skidor hade frågat om de kunde komma med ett tiotal ungdomar 13-14 år<span class=»text_exposed_show»> och testa att åka inlines med oss i Dala Active Skaters. Uffe, Stig, Sammi, Linda, jag och barnen Sebastian, Lukas och Gabbe, Vilgot och Cornelis från vår klubb hjälpte skidungdomarna att få lite bättre teknik. Det blev teknikövningar tågåkning, backåkning och en massa varv på den markerade inlinesbanan på 200 m. Jobbiga uppförsbackar och snabba utförslöpor uppskattades av konditionsidrottarna! Avslutningsvis fick de som ville testa ett inlineslopp på 400 m, 2 varv med riktig start. Bäst förstås vår egen Sammi van Vliet, som gjorde 50,31 tätt följd av Malte från KIF, skidåkare och bandyspelare, som kunde åka med tryck i överstegen genom kurvorna. Svenske veteranmästaren Stig Bohman tredje bäst med 53,5 sek. Många föräldrar och andra tittade på när vi susade fram över asfalten. Härligt utan närkontakt i coronans tid!</span>

                    #10745 Svar
                    EinarR

                      Nils van der Poel sykler for øyeblikket (4.-10. juli) Sverige på langs. Han gjør det sammen med Lars Skantz, og de samler inn penger til kreftforskning (#fuckcancer). 2037 km på sju dager blir 290 km i snitt pr. etappe. Nils har også tidligere gitt seg i kast med ultrautfordringer, også til beins (lange løp og lange marsjer). «Skridskokarriären er långt ifrån avslutad», beroliger Nils, sjøl om han nesten ikke har konkurrert de siste sesongene. Men grunnformen er tydeligvis holdt ved like, og nærmeste uttalte mål er distanse-VM i Beijing i februar.

                      Spørsmål: Hvordan må Nils beté seg for å kvalifisere seg til 10000m der? Hvis det i det hele tatt er noen 10000 på programmet.

                      #10746 Svar
                      Kristian Eliassen

                        Spennende nytt om van der Poel. Om han vil til distanse-VM i Beijing så må han fikse den biffen selv siden ingen landsmenn kan sikre en nasjonskvoteplass for ham. Først må han sette opp en tid på 5000 (10 000) i et gyldig stevne som kvalifiserer ham for deltagelse i verdenscupen. (p.t. ikke kvalifisert) Deretter kvalifisere seg på de ulike distanser i VM via verdenscupen. Kommunikéne vedrørende verdenscup og mesterskap kommer ikke før i høst. Kongressen i sommer er utsatt til neste år, og ISU Council er delegert makt imens. Viktige spørsmål legges eventuelt ut for avstemning, men tipper at det ikke blir store endringer rundt det du spør om: Selvsagt blir det 10 000m. 12 deltakere hvorav 6 kvalifiserer seg via totale verdenscuppoeng i langdistansecupen etter WC4, deretter fyller man på med 6 plasser basert på tider på distansen i verdenscupen. Det er kun én 10 000m i verdenscupen. Tipper det løpet avholdes i Salt Lake City under WC3. Hele VM-kvalifiseringen går altså over fire verdenscupstevner før jul. Nasjonskvoteplasser. Vil Nils med på poeng må han være skarp i langdistansecupen etter WC4. Sjanse nummer to er altså å komme med på tid. Tider kan også settes i kvartetter i B-gruppa. Om han vil til Beijing bør han jo ta mål av seg til å delta på 5000m også. Der er ikke nåløyet fullt så trangt heller.

                        #10747 Svar
                        Emil Nielsen
                        Deltaker

                          Nils er en veldig hyggelig gutt og et fantastisk talent, både fysisk og på skøyter. Han har en fysiologi som de færreste kan matche.

                          Utfordringen hans har alltid vært at han ikke er veldig gira på å trene, så sånne utfordringer tror jeg er skikkelig bra for han, siden det gir en mening med treningen hans.

                          Jeg gleder meg til å følge fremgangen hans den kommende sesongen.

                          #10748 Svar
                          Kristian Eliassen

                            (Nå gjenstår det selvsagt i skrivende stund å se om sesongens verdenscup og mesterskap går som planlagt grunnet pandemien. Kvalifiseringsordninger kan komme til å måtte endres om verdenscupstevner må avlyses. 31.august er satt som frist for at sesongens første verdenscupstevne i Polen kan gå etter planen osv. En egen komité er satt ned for å ta seg av slike spørsmål.)

                            #10749 Svar
                            EinarR

                              Nils (fortsatt bare 24 år) har vist seg som en typisk milsluker, så primært er det 10000m som er håpet hans. Veien fram til å få gå distansen i VM/OL er der, så er det å håpe at han er obs på at den ikke er så veldig brei. Husker WC2 i Stavanger i november 2017, hans eneste reelle mulighet for å kvalifisere seg (10000) til  OL i Sør-Korea. Dette var ei dårlig helg for svensken, luftveisproblemer, og dermed gikk toget. M.a.o. må alt klaffe når det satses såpass smalt. I Gangneung måtte han nøye seg med «halv distanse». Som vi alle husker, han gikk et feiende friskt løp med strålende avslutning. Og vi var mange som følte oss snytt for en antatt attraksjon på hjertedistansen (som ingen norske hadde særlig lyst til å gå).

                              PS Selvfølgelig så ser jeg helst NvdP i allround!

                              #10753 Svar
                              Kristian Eliassen

                                Innslag om Nils van der Poel og Lars Skantz på svensk radio P4 nå. Gikk i mål for en halvtime siden.

                                #10754 Svar
                                Kristian Eliassen

                                  …som var et kort intervju med syklisten Skantz hvor han fortalte at alt hadde gått bra og at Poel var «grymt stark», hvilket lover bra.

                                  Formålet med løpet var å samle inn penger til kreftsaken.

                                  #10755 Svar
                                  jeppe

                                    Fint å lese, høre, at Nils er i fin form og sykler Sverige på langs, men jeg vil aldri kunne forstå hvordan det er mulig å samle inn penger ved å gå eller sykle et langt stykke. Jeg bryr meg heller ikke om å prøve å forstå slikt, håper bare at Nils finner frem skridskoene denne sesongen.

                                    #10756 Svar
                                    EinarR

                                      Det er lett å tro at svensk skøytesport må sette sin lit til Nils, om det skal skje noe løft med det første. Til så lenge; se på dette her:

                                      https://www.youtube.com/watch?v=VYYQmu7gTFU

                                      Vakrere samløp finnes ikke (Amsterdam-VM 2018/10000m/ vd Poel-Semerikov.

                                      Nils leder ved første passering. Deretter er det Danila som fører, helt til det er sju runder igjen. Men på det meste: Kun 1.17 sek (4800m). Å bemerke: Etter passering 3200m foretar Nils ei litt dristig veksling fra indre, litt hårfin. Så kommer den virkelige dramatikken etter 5600m. Fra indre unngår nå Nils «konfrontasjon» i vekslinga, og krysser bak. Semerikov holder seg imidlertid i ytre bane, og Nils må åpenlyst bremse egen fart i ryggen på russeren. Situasjonen blir vist flere ganger i repetisjon, og fører til disk av Semerikov. Til Nils sin store heder må anføres at han overhode ikke tyr til miner eller fakter (les: fotballmanerer) for å markere at han blir forulempa, totalt fravær av utagerende kropsspråk. Løpet videre: vd Poel overtar ledelsen i løpet (for første gang siden førsterunden) etter 7200m, og beholder den fram til siste passering. Men avstanden til russeren blir aldri men enn 0.35 sek (etter 8800m). Løperne har matchende innbitte ansiktsgrimaser. Det ser ut som om Nils har avgjort løpet, men Danila (med siste indre) trekker strengt talt strået ved å krysse målstreken først, med 0.01 sek klaring. Nils gir alt, mister balansen på målstreken og er muligens svært nær en alvorlig skade når han farer gjennom polstringa i svingen- dette kunne lett ha gått verre!

                                      Om Danila er moralsk vinner av distansen? Tja. Den er merkelig, den manøveren. Det som er frustrenende er den fraværende skøytejournalistikken. Til dags dato har vi verken hørt fra Nils eller Danila, hva de tenker og synes om intermessoet.

                                      Uansett: En aldeles herlig samløp!

                                      • Dette svaret ble endret 3 år, 9 måneder siden av B. Haarberg. Årsak: Lenker bør åpnes i ny fane
                                      #10835 Svar
                                      EinarR

                                        Vi introduserte kommende svensksesong med å fortelle om Olympisk Offensiv. Se flere detaljer over her. Gruppa er i gang med arbeidet, med Göteborg som base. Det ser ut som om det brukes mye kortbane i treningsarbeidet så langt. Kanskje dette fortsatt er hovedsatsing for Erika? Og kanskje finner de ut at det er kortbane David og Arvid (The Karlingsjös)/Adam A skal satse på fram mot OL 1926? Det meste er skrevet i sand her, og tilløpet er langt.

                                        Snakker om Göteborg: På gång i Göteborg! Full fart på Ruddalen! Dette meldes fra Svenska Skridskoförbundet. Det er kanskje den nye satsinga (nevnt over) som inspirerer  skøytemiljøet i byen generelt til en ny giv! De to klubbene (IK Wega og IFK Göteborg) samarbeider både om ledarutbildning og barmarkstrening. Inline gås i Rudhallen. Vi vet ikke om det er tatt noen beslutning om renovasjon av 400m- ovalen, som fikk sterk støtte gjennom underskriftsaksjon. Men det heter at  skøyteparet Sofia Hassel (Albertsson) og Stefan Hassel kommit tilbaks til verksamheten efter några års paus. De er nok gode ressurser å dra veksler på. Som nevnt fra forrige sesong: Sofia (1982) troner fortsatt øverst på den svenske adelskalenderen, mens Stefan (1976) også var en sterk allrounder og fortsatt holder tiendeplassen på herrekalenderen. Han kommer fra Karlstad, men gikk etter hvert over til IK Wega.

                                        Snakker om Karlstad (byen i Värmland): De omtalte planene rundt Tingvalla stadion ser virkelig ut til å bli noe av! Se info fra forrige sesongtråd, 23. januar-20/21. februar. Karlstad får en hall der det også kan konkurreres på skøyter på 400m- bane. I utgangspunktet er det en bandybane og to ishockeybaner, men med visse grep så vips er hurtigløpsbanen der (bort med skillevegger m.m.). Intensjonene er gode for å få til flerbruk, så får vi se hvor funksjonelt det kan bli i praksis. Det påstås at bandy og hockey skal kunne spilles samtidig, det høres også litt rart ut. Uansett- det blir en kald hall (med varm kafeteria) og läktare  for 1500 tilskuere. Helt ferdig skal den bli i 2023. Heia Karlstad! som vi har god tradisjon for å si.

                                        Trollhättan: Upåklagelig med aktivitet på de nye rulleskøytefasilitetene på Lugnet. Dala Active Skaters driver godt med rekruttering, og har også jevnlig besøk fra svenskenes unike breddeklubb Hagaströms SK (Gävle).

                                        #10842 Svar
                                        EinarR

                                          Err: 1926- les 2026!
                                          Trollhättan- les Falun!

                                          Mens vi snakker om Trollhättan: En av Sverige sine mer løfterike unge, Ludvig Nylén (f. oktober 2003) er påmeldt sommerløpet på Hamar (500/3000). Det er ganske spennende da, av flere grunner. Jeg husker ikke ikke hvilken smittefarge som gjelder for Västra Götaland. Men det er kanskje det det dreier seg om. Om det er fritt fram for løpere fra nedgraderte län, eller om dette er ei påmelding under radaren. Mange av de beste svenske løperne representerer Trollhättan, slik som Nylén.

                                           

                                          #10966 Svar
                                          EinarR

                                            Jfr. post av 30. mai: Til helga avgjøres det om Svenska Skridskoförbundet og Svenska Kälksportförbundet skal fusjonere. Utgangspunktet er at sistnevnte har for liten aktivitet, og ikke lenger får stå på egne bein innafor Sverige sitt svar på Norges Idrettsforbund; Riksidrottsförbundet. Utredningsarbeidet peker både på fordeler og utfordringer. For skøytefolket så likner problemstillingene litt på det som gjaldt da rollerderby- disiplinen fikk innpass under SSF sin paraply (2011). Det var et tilsynelatende fremmedelement. Men rollerderby står i dag for en stor andel av den totale virksomheten i forbundet, og har representert ei vitalisering. Og det blir sagt at uten rollerderby så kunne kanskje skridskoförbundet vært i samme båt som kälksportförbundet i dag..

                                            Hvis det blir sammenslåing (og det blir det nok) så vil det nye forbundet administrere til sammen 11 forskjellige disipliner: Bob, skeleton, tre rodelvarianter samt sledekross(?!), i tillegg til skridskons hastighet, kortbane, inline, långfärd samt altså rollerderby. (Merk at konståkning står sterkt hos svenskene, og holder seg fint med eget forbund!).
                                            Nytt navn må forbundet ha, og visse følelser er sikkert i sving i sakens anledning.

                                            Mitt tips:
                                            Svenska  Skridsko- och Kälksportförbundet

                                            #10967 Svar
                                            Kristian Eliassen

                                              Måtte Google sledecross. Når jeg var liten hadde vi rattkjelke med meier. Ble vel mest dratt over isen av de voksne. Dette her later til å være snowcross hvor man starter i heat med 4 stykk i hver. Hører mer hjemme i skifamilien vil jeg mene. Forøvrig går det an å problematisere om kunstløp hører hjemme sammen med hurtigløp internasjonalt. Tror det er smart at det svenske skridskoforbundet ikke er i samme forbund som ishockey eller bandy. Kunstløp? Kanskje utviklingen av hurtigløpsidretten hadde hatt godt av å stå på egne ben internasjonalt og utvikle seg sammen med inline og short-track? Som tilskuer er jeg lite interessert i kunstløp. Faktisk litt mer fascinert av Roller Derby, som hører inn under paraplyen Rollersports. Kanskje skøyter hadde fått mer oppmerksomhet, fordi idretten ville utviklet seg mer dynamisk og fritt/nødtvunget i en slik allianse?  Helårsapektet ville naturlig blitt mer aksentuert. Nå er imidlertid speed kun en del innen rollersport. Man har inline-hockey og alt mulig rart, men på en annen side ville hurtigløp og short track blitt storebrødre i alliansen, så fikk heller rollerderby og inline hockey tre ut den dagen de ble for store og de klarte seg alene organisatorisk. Når kontaktpunktene ikke lenger var der så å si. Kunstløp og hurtigløp er for meg to vidt forskjellige idretter. Burde hurtigløp bevise at de kan tjene penger selv og forvalte dem? Strir hurtigløp med å hevde seg godt nok oppmerksomhetsmessig fordi de hemmes i en stor organisasjon, eller trenger de tvertimot det organisatoriske tilknytningspunktet og drar nytte av det fordi de er små? Vi kan nok ikke bruke Sverige som bevis for at det er klokt å ikke være i allianse med kunstløp. Men vi kan nok bruke Norge som bevis for at alliansen er klok her i landet. Men i hvor stor grad dreier det seg om idrettslig kompetanseoverføring? SOK har et ganske spennende kompetanseoverføringsprosjekt på gang. Idretter kan lære av hverandre.

                                               

                                              #10994 Svar
                                              jeppe

                                                Alt tyder på at Ann-Marie Lindqvist og andre svenske skøyteløpere skal til Inzell. De skal iallefall på samling der, men om de skal gå løp, det er vel mer usikkert av forskjellige grunner.

                                                https://www.skridsko.se/nyheterfranssf/rapportfranlagerivaladalen/

                                                • Dette svaret ble endret 3 år, 7 måneder siden av B. Haarberg. Årsak: Lenke åpnes i ny fane
                                                #11017 Svar
                                                Jeppe

                                                  Nils v d Poel er sammen med de andre svenskene på plass i Inzell ifølge Facebooksiden til det svenske forbundet.
                                                  Vi går mot en merkelig sesong, men en fin brikke er på plass i mitt skøytepuslespill.

                                                  #11018 Svar
                                                  EinarR

                                                    Ivrige følgere av svensktråden(e) her på 15.46.6 har fått med seg at to store saker har dominert i skridskomiljøet/hastighet i Sverige siden slutten av sesongen 2019/20. Jeg synes at begge disse har bidratt til frisk luft og optimisme inn i hurtigløpsmiljøet til svenskene.

                                                    «SAMGÅENDEPROSESSEN»:

                                                    Som antyda så ble det vedtatt at skridskoförbundet og kälksportförbundet skal slå seg sammen. Svenska Skridskoförbundet kaller seg fortsatt det, og jeg har ikke fått med meg om det vurderes en navnetilpassing. Mye forskjellig er samla i dette forbundet nå. Men en fellesnevner for de fleste utøverne er at det er om å gjøre å få det til å gå fort i svingene. Det vil også være en synergi at det blir flere aktive, og at et utvida og allsidig miljø vil tilføre nye impulser.

                                                    «OLYMPISK OFFENSIV»:

                                                    De som ikke er orientert men ønsker å bli det (noenlunde), bør bla seg tilbake på denne tråden. Gruppa på åtte løpere er godt i gang nå, under treneren Joel Eriksson. De trener fast i Göteborg, men opptrer også litt rundt omkring. Denne etableringa har ført til et styrka faglig miljø innen hastighet/shorttrack, og de får også hyppig oppfølging av det svenske OT. For de aktuelle løperne betyr dette mye for sjølbildet, tenker jeg. Og for de fleste av disse er nok også satsinga løfta opp på et høyere og mer intenst nivå enn før. Vi har videre sett at der hvor denne gruppa har hatt opplegg, der samler det seg også andre løpere som får nyte godt av elevert faglig nivå. Fra Göteborg har vi allerede notert ei faglig/sportslig oppblomstring. Ei samling er gjennomført i sagnomsuste Vålådalen, også allerede nevnt. 20 utøvere, derav sju fra skøyter. Her var Eriksson-gruppa sammen med topputøvere fra sine nye forbundsfeller i bob og på kjelke, men også med backhoppare og skidskytteutøvere. I Sverige er også disse idrettene på ei sportslig rødliste!

                                                    «OO»-gruppa innbefatter de fleste svenske utøverne med noenlunde kontakt med internasjonalt nivå (Erika Lindgren, Adam Axelsson, David Karlingsjö, Wilhelm Ekensskär). I tillegg på damesida: Ann-Marie Lindqvist (f. 1997) og Tina Svensson (f. 2002, den yngste i gruppa). Begge disse hadde framgang i fjor, om enn nokså moderat. Lindqvist, den beste svenske kvinne etter Erika L, er ikke inne på topp 30 blant norske utøvere forrige sesong (bortsett fra kanskje akkurat nr. 30 på 3000m!). Vi kan ikke si at det lukter olympisk nivå. Men det blir interessant å se om den skjerpa satsinga gir seg utslag når klokkene settes i gang. Likedan blir det spennende å følge Oskar Nilsson (fra Pollux/Örebro, f. 2000). Ikke noen imponerende utvikling forrige sesong, og i rang, bak 3-4 løpere som sportslig sett står sterkere og som ikke er i OO- gruppa. Her kommer sikkert andre forhold enn sportslige inn. Det samme kan for øvrig anføres om Arvid Karlingsjö, yngste hane i kurva. Både Ann-Marie og Oskar har uttalt seg med motivert tonefall, og det er flott at det finnes svenske utøvere som synes det er forsøket verdt.

                                                    Så er da det nye, jfr. Jeppe, at Nils van der Poel nå har signalisert at han trykker på knappen igjen. Han har fått innvilga et individuelt opplegg i tilknytning til OO- gruppa, og med Johan Röjler som personlig trener. Det svenske olympia- miljøet kjenner nok potensialet, og legger derfor ekstra midler i potten. Individualisten  Nils tenker sikkert mer OL 2022 enn 2026. Pr. dato er hele dette miljøet på plass i Inzell. Håper at kombinasjonen Joel/Johan/Nils tett på «de 8» kan føre til små underverker!

                                                     

                                                  Viser 24 innlegg - 1 til 24 (av totalt 289)
                                                  Svar til: Svar #10662 i Svensk skridsko 2020-
                                                  Din informasjon: