Svensk skridsko 2022-

Hjem Forum Forum 15.46.6 Svensk skridsko 2022-

Viser 24 innlegg - 1 til 24 (av totalt 148)
 • Forfatter
  Innlegg
 • #18944 Svar
  EinarR

   Svensk skridsko 2022-

   Den forrige (og andre) svensktråden ble avrunda og oppsummert den 26. mars. Nå må vi benytte Svenska flaggans dag til å sette i gang en ny en.

   Det blir spennende å se hvor markant den forventede Nils- effekten blir. Skal en tro diverse rapporter, så har flere skøyteklubber merka økt interesse. Dette vil da være en rekrutteringseffekt. I første omgang så vil vi følge med på om Nils har inspirert det nokså lite aktivemiljøet i Sverige til ytterligere innsats.

   Eliteløperen Tina Svensson (se under) har bortimot stått for  det som har vært av aktivitet i Motala AIF de siste sesongene. Nå meldes det nylig derifra:

   Vilket härligt pass vi hade tillsammans ikväll 😊 14 barn plus några föräldrar i rinken blev de idag och vilken härlig utveckling allihopa visar upp. Superkul tycker vi 😊

    

   Olympisk Offensiv– gruppa (OO) har i mai vært i Hellas på treningsleir. Det nevnes ingen nye i denne gruppa, som opprinnelig talte åtte utøvere. Flere idretter er representert i OO, og det ser ut som om skøyter var representert med Arvid og David Karlingsjö, Adam Axelsson, Oskar Nilsson, Wilhelm Ekensskär og Ann-Marie Lindqvist. Hvis dette stemmer, så savnes Tina Svensson, evt. av ukjente grunner. Vi har ment at OO ikke har bragt så veldig stor utvikling så langt i satsinga. Dette fordi den sportslige lederen, Joel Eriksson, i store deler av forrige sesong har vært tett på Nils van der Poel. (Merk at Nils sitt tomanns støtteapparat ikke er hvem som helst: Både Eriksson og Johan Röjler har bedre skøyteperser enn mester Nils, på alle distanser til og med 3000m. -Men på AK stor firkamp er Nils nå grundig foran de). Nå får vel OO full oppmerksomhet igjen, og justeringer kan iverksettes.  Framgangen har til nå i de beste tilfellene vært moderat. Arvid Karlingsjö kom i det hele tatt ikke på is sist sesong, og det lukter feil opplegg et godt stykke på vei. Jentene har forbedra seg, men de har uforholdsmessig lite forsprang på andre svenske utøvere som satser mer beskjedent. A-ML har rykka opp til tolvteplass på svensk AK liten firkamp, og Tina Svensson til femtende. Ann-Marie virker å være en dedikert utøver, som kombinerer idretten med seriøs satsing på jusstudier!

   Personlig så synes jeg det finnes vel så spennende utøvere å følge i svensk skridsko, utenom OO- gruppa! Juniorløperne Kaspar Norberg (særlig han!), Sebastian Forsmark og Simon Jeppsson (f. 2003  og -04) hadde fin utvikling forrige sesong, og deltok aktivt internasjonalt. I samme alderssjikt finnes Ludvig Nylén, som tilsynelatende forsvant de siste par sesongene. Nå virker det som han er vekt av Nils- effekten. Ludvig går for SK Trollhättan, men kommer egentlig fra Karlstad. På slutten av forrige sesong ble han svensk mester i maraton (skøyter), og han har hatt en viss kontakt med vår gamle kjenning Claes Bengtsson i det seineste treningsarbeidet. Gustav Arnell (f. 1999, Hagaström) holder godt OO-nivå, og så har vi klokketro på Emil Klockar (f. 2001, Sundsvall). Han hadde god framgang i den førpandemiske perioden, og har etter det holdt lav profil. Men spredte resultater fra slutten av forrige sesong tyder på at dette er en løper med offensive, kalkulerte planer. Vi håper det!

   På jentesida er det mer glissent. Tindra J. Westman (2005, Sundsvall) og Josephine Grill (2008, Stockholm) er kanskje de en legger mest merke til av de helt unge. Vi avlyser heller ikke vår favoritt fra Göteborg, Lova Nystrøm Eliasson (2004), som i likhet med de andre vi har nevnt her har satt nye perser over lave sko sist sesong.

   Til kommende sesong åpner hallen ved Tingvalla, Karlstad. Den kan rigges for 400m- oval. Det må da vel markeres med et propaganda åpningsstevne med et visst smell? Håper det blir innledninga på nok en spennende svensk skøytesesong!

   #18971 Svar
   38.08 Owe

    Takk for fin info om fremtidsutsiktene for skøytesporten i Sverige.
    Har lenge fulgt svensketråden(e) her i forumet med interesse.
    Er det forøvrig noe nytt om hallen i Gøteborg? Vil den åpne igjen?

    #18972 Svar
    Emil Nielsen

     Ja, banen åpner til høst

     #18973 Svar
     38.08 Owe

      Jettebra, som dem sier i Sverige😀

      #18992 Svar
      EinarR

       Jonny Nilsson er død. 1943-2022. Har vært kreftsjuk lenge, så det kom ikke overraskende.

       I Sverige og Norge: Et av de aller største navn i idretten i vår generasjon!

       #19008 Svar
       38.08 Owe

        Det ble ikke nevnt i Dagsrevyen i dag. Det burde vært nevnt, Jonny var populær her i Norge selv om han slo norske skøyteløpere.
        Fikk noen få ord med ham på Siste Indre-puben på Hamar etter lørdagsløpene under et VM ( eller EM) for mange år siden.

        #19149 Svar
        38.08 Owe

         Felicia Nilsson, (2006) er påmeldt til Ssommerløpene på Hamar. Mulig jeg har oversett noe, men kan ikke huske å ha sett hennes navn i svenske-tråden.

         #19151 Svar
         EinarR

          Felicia N har vi sikkert nevnt ja. Men noen overskrifter har hun ikke fått. Før nå- første påmeldte til Sommerløpet (og hittil mest interessante sådan), det vitner vel om ivrighet og motivasjon.

          Felice (som vi liker å kalle henne) er i sjiktet topp 5 blant kvinnelige svenske juniorskøyteløpere. Men dette er et p.t. veldig tynt, svakt sjikt! Ingen av løperne der framstår for øyeblikket som overbevisende gjennomtrente. Det er det vi må håpe på nå, at Nils- effekten slår inn og motiverer disse jentene til å legge seg i selene.

          Ser nå at omtalte stevne har fått sin deltaker nr. 10- OO-løperen Oskar Nilsson, påmeldt på 3000m. Han rykker dermed opp på ny foreløpig førsteplass av interessante starter. En helt anonym sesong i fjor. Og 3000m- start tyder kanskje og forhåpentligvis på et lite fokusskifte.

          Både Felicia og Oskar representerer Pollux (Västerås), og det er først akkurat nå at det demrer for meg at vi muligens har med søsken å gjøre her!

          #19172 Svar
          Kristian Eliassen
           #19185 Svar
           EinarR

            Æsj, Oskar Nilsson har trukket seg fra Sommerløpet. Dårlig nyhet, uansett grunn. Lillesøster Felicia står fortsatt som garantist for internasjonalt sus over stevnet.

            #19189 Svar
            EinarR

             Svensktråden har innimellom beklaga seg over rufsete nivå på hjemmesider o.a. for flere av de svenske skøyteklubbene. Lite informasjon, lite oppdateringer og slike ting.

             Et slikt dårlig tilfelle har vært Sundsvalls Skridskoklubb. Men nå har det skjedd noe der, noen har tatt tak. Et fortjenestefullt tegn er at de har laga ei lenkesamling, til andre tilsvarende klubber i Sverige. Dette arbeidet ser ut til å være godt kvalitetssikra. Det kan jo ikke garantere at alle disse sidene er gode! Men hvis noen vil snuse på det som er av bredde i svensk skridsko, så er nå dette et godt utgangspunkt

             https://www.sundsvallsskridsko.se/

             Heja Sundsvall!

             • Dette svaret ble endret 1 år, 1 måned siden av B. Haarberg. Årsak: Lenke åpnes i ny fane
             #19199 Svar
             EinarR

              Skuffende tynt svensk innslag i det kommende Sommerløpet på Hamar. Har det ikke vært svenske kontingenter på sommerisen? Start i løp i august ville ha markert en viss iver etter å komme i gang, noe svenskene ideelt bør ha. Men de kan ha andre og gode planer.

              Heldigvis får Felicia Nilsson følge av Lova Nyström Eliasson (17) fra Wega, Göteborg. Etter sesongen før den forrige ble det spekulert på om Lova ville fortsette med skøyter. Det har hun heldigvis valgt å gjøre. Hun er den nestbeste svenske jenta i dette aldersområdet, og stiller ualminnelig ofte til start. 3000m skal hun gå på Hamar. Pers 5.13, fra Stavanger, mars i år. Nå bør hun siktes inn på 5.09 (helst 5.08)!

              #19203 Svar
              Emil Nielsen

               Å sikte etter 6.09 virker optimistisk, isforholdene tatt i betraktning

               #19204 Svar
               EinarR

                Å? Trodde de ville etterstrebe super god is når hele den norske 3000m- eliten stiller?!

                #19206 Svar
                Emil Nielsen

                 Det er selvfølgelig mulig, men dette er jo ikke et viktig løp for noen. Jeg regner ikke med at det blir brukt masse penger på god is. Og den isen man trener på om dagen er ganske treig

                 #19236 Svar
                 EinarR

                  Fint med to svenske juniorjenter i Sommerløpet. Men mine optimistiske føringer står til skivebom. Lova, ett minutt bak likegamle Aurora Løvås (3000m) er i kategorien «taushet sier mer enn ord».  Dog ser det ut som om Felicia og Lova ellers sto seg bra i forhold til mange av de norske i samme årganger. Et passelig sesongmål for disse to bør være å hanke poeng for SVE i NB8 2022-23. Det klarte Lova såvidt i fjor (1500m). Lista på 500m ligger anslagsvis på 44- tallet!

                  #19237 Svar
                  Emil Nielsen
                  Deltaker

                   SM inlines:

                   Jeg var på plass i Tanumshede i går til svensk mesterskap. Ruten var 4,2km og vi gikk 9,5 runder. Litt rart at vi ikke gikk 10, men sånn er det.
                   Tanumsloppet er et løp som går de fleste årene (corona satte en stopper for 2020 utgaven), og det vinnes stort sett alltid av SK Skrinnaren løperen Jacob Jansson (Malmö). I år var han, etter eget utsagn «på limit» etter tre tidlige danske rykk, som dessverre ikke skapte en definitiv luke. Jeg måtte slippe Jacob med litt over 2 runder til mål, da han brukte vendingen i en rundkjøring og utforkjøringen til å lage en luke.
                   Jacob vant 1,27 foran undertegnede med Håvard Straumsnes fra Oslo Speedskaters på tredjeplassen.
                   I kvinneklassen stilte Thea Johansson (2005) fra SK Skrinnaren mot Stine Finsland (2004) fra Asker SK. Løpet ble spennende fra start, da Stine dessverre falt allerede i første vending. Speningen holdt ikke lenge, og til slutt var det Stine som gikk først i mål av kvinnene. Vi skulle vente hele 20 minutter på Thea, som tydeligvis ikke er vant med å gå løp over 1500m.

                   Thea Johansson tok SM gull foran Linda Liljedahl (1972) også SK Skrinnaren.
                   Jacob Jansson tok SM gull (igjen) foran Kaspar Norberg (2004) som gikk sitt første løp på inlines, og bare såvidt hadde skaffet seg rulleskøyter samme uke.
                   Sebastian Forsmark står notert med DNF. Jeg husker ikke hva som skjedde med han, men kanskje ble det bare for langt for en løper som ser seg selv som 500m spesialist på isen.
                   Begge virker i bra slag, og kom direkte fra en kortbanesamling i Malmö, der de har gått dobbeløkter hver dag.

                   Jeg kunne ikke slå Jacob i år heller, men det er egentlig passende i et SM, hvor det jo ikke skal være folk utefra som vinner.

                   #19239 Svar
                   EinarR

                    Takk for rapporten, og gratulerer med fin egeninnsats! Fint å høre at Kaspar Norberg ser fresh ut.

                    Thea Johansson fra kortbanemiljøet SK Skrinnaren i Malmö er tydeligvis en allrounder, og er også i det svenske topp 5- sjiktet i vanlig hurtigløp i si aldersgruppe. Og rundt 15.- plass på alle distanser på svenskstatistikken totalt, 2021/22. Hun deltok nå sist i Ungdoms-OL i kortbane i Finland, med Jacob Jansson som coach. På spørsmål på forhånd om forventninger, så sa hun at å slå de norske var et mål! Jeg har ikke finstudert for å finne ut om hun oppnådde dette.

                    Til tross for sin uttalte nedtrapping, så er JJ (1998) greit inne på Sverige topp 12 på alle distanser, longtrack sesongen 2021/22. Det sier mye om den skjøre läget.

                    #19240 Svar
                    Emil Nielsen
                    Deltaker

                     Jacob er et vanvittig talent, og han kunne ha blitt ekstremt god på lengdeløp, hvis ikke han hadde vokst opp nesten like langt fra en bane som jeg selv. Han har 39,08 fra Heerenveen uten mer enn en time på klappskøyter den sesongen.

                     #19301 Svar
                     Emil Nielsen

                      OO gruppen har en ny trener i Johan Röjler

                      Det meddeler Sweskating på Instagram og nettsiden sin.

                      Johan startet oppdraget i juni, så løperne har altså allerede vært under hans program i noen måneder. Kuriøst nok så strekker oppdraget til Johan seg bare frem til utgangen av oktober i første omgang. Det er en litt rar periode å ansette en trener til, som selv noen norske klubber (som skal forbli navnløse) ikke kan gjøre like rart.

                      • Dette svaret ble endret 1 år, 1 måned siden av B. Haarberg. Årsak: Lenke åpnes i ny fane
                      #19316 Svar
                      EinarR

                       Röjler har vært nestviktigste brikke i svensk skøytesport de siste par sesongene, så han må de for all del holde varm. Regner med at Johan og NvdP fortsatt har tett kontakt, så dette er også en garanti for fortsatt samspill mellom Nils og svensk skridsko.

                        

                       #19361 Svar
                       EinarR

                        Nå er det like før Tingvalla Isstadion kan innvies! 24. september er den store datoen. Dette er største innendørs isflate i Nord-Europa. Vi har skrevet før om dette prosjektet. Ishockey skal bruke hallen til yngrespill og trening, mens det blir arena for hele fire bandyklubber! Ved bruk av full 400m hurtigløpsbane må det en del rigging til. Ikke minst må kuddar på plass i svingene. Noen vegger må heises opp m.m. Det blir spennende å se hvor stort albuerom hurtigløp vil få. Karlstad og Tingvalla har sterke skøytetradisjoner, men er ikke akkurat noe kraftsentrum pr. i dag. Men det nevnes her at arenaen innfrir  krav for konkurranser på internasjonalt nivå.

                        Interesserte kan lese en fyldig tekst på Fb- sidene til Karlstads SK, f.eks. via lenke på sidene til Sundsvalls SK, nevnt her den 6. august.

                        #19362 Svar
                        EinarR

                         Sundsvall har visst ikke lenke til Karlstad, så da så. Men interesserte finner fram likevel, til Karlstad SK. Jeg prøvde å lage lenke her, men den ble forskrekkelig lang og neppe i henhold til kravspesifikasjoner.

                         #19364 Svar
                         B. Haarberg
                         Nøkkelmester
                         Viser 24 innlegg - 1 til 24 (av totalt 148)
                         Svar til: Svensk skridsko 2022-
                         Din informasjon: