Fra vondt til verre med VG TV

Etter fire år med skøyter på Viasats kanaler har vi vent oss til å være langt inne i skyggenes dal. Nå skal det bli enda mørkere.

Viasat har fått økonomiske problemer og var nok heller ikke fornøyd med publikumsoppslutningen på sine skøytesendinger de foregående sesongene. Mange har snakket om at skøyter må tilbake på NRK, men responsen derfra har tydeligvis vært lunken. Lenge så det ut som vi måtte nøye oss med å se skøyter på Youtube via ISUs egen kanal.

Fredag kveld kom så den gledesstrålende beskjeden fra Norges Skøyteforbund (NSF) om at rettighetene for kommende sesong var solgt til VG. Dette er gjort i samarbeid med NSFs sponsorer, men i tillegg skal den som vil se betale kr 129 pr. måned. Når vi vet at Youtube er gratis, fremstår ikke dette som en særlig gunstig løsning for andre enn ISU og deres mellommenn i selskapet Infront.

Om ikke prisen er uoverkommelig, kan man fort få et nytt problem hvis man vil se skøyter på en «vanlig» TV i stedet for datamaskin eller telefon. Da må man fort ta tekniske grep som ikke nødvendigvis er for Hvermannsen. Alt i alt ser vi for oss et ytterligere stup i seertallene for skøyter, og disse er allerede veldig lave.

Njåtun i kommentatorboksen
Tidligere toppløper Ida Njåtun har allerede kommentator-erfaring fra Viasat, og denne helga gjør hun jobben alene. Plussen i forhold til Youtube er altså at vi får norsk kommentator, og etterhvert vil vi også anta at det blir et opplegg med intervjuer etc, f.eks. når verdenscupen kommer til Stavanger i desember.

Konklusjonen er likevel at de siste dagers hendelser har bekreftet – igjen – at skøyter er en uinteressant «vare» for de store norske TV-kanalene, og det i en situasjon hvor de norske løperne presterer på et meget høyt nivå. En alternativ forklaring er at Infront har priset varen uforholdsmesssig høyt. Tiden vil vise om det skjer en forbedring av enten tilbud eller etterspørsel når det tydeligvis skal forhandles på nytt neste høst.

P.S. I skrivende stund ligger opptak fra fredagens løp i Obihiro fortsatt tilgjengelig på Youtube.

5 kommentarer om “Fra vondt til verre med VG TV

 1. Rent pragmatisk, er det jo lov å håpe at dette gir skøyter brukbar eksponering i media via VG-sporten. Men ift til bred TV-dekning kan dette være enda lengre inn i mørke og gjøre at flere av oss trofaste også nå faller av.
  Mange burde merke seg hvordan NRK satser på bryting og lager en realityserie fra en idrett med dramapotensiale, men som vel ikke har malt seg inne i «rettighets-hjørnet».
  Så lenge skøyter henger i klørne på et selskap som selger sportsrettigheter, vil dette ødeleggende tullet fortsette.

  1. Tiltredes. Det er vel to mulige veier videre herfra: For det første burde det være mulig å få NRK eller TV2 på banen ved neste anledning. For det andre må ikke varen prises så høyt at ingen vil ha den – eller kun obskure betalingskanaler som det ble nå.

   (Jeg er fristet til å legge til at det kunne ha vært gjort mye med innholdet også, men det er forsåvidt en digresjon…)

 2. Man kan jo spekulere i hvorfor skøyter ikke vises. Det hav ikke være for vågale antrekk, for turn og støping vises jo. Friidrett er ikke langt etter. Og fra skøyter vises jo bare A-gruppa, B-gruppa er minst like interessant, særlig her til lands. Jeg regner jo med at f eks. Nederland har godt fjersynstilbud fra schaatsen, så det er vel tilgjengelige bilder fra det meste, bare å legge på kommentar…

  1. Det produseres ikke bilder fra B-gruppene. Nederlenderne har ikke annet enn enkelte videoer opptatt av støtteapparat fra B, noen ganger.

 3. Alle ISU sine live streams fra hurtigløp ligger på Youtube, men er sperret for brukere fra bl.a. Norge. Det er mulig å se dem dersom man kommer seg til et land, fysisk eller virtuelt, der de ikke er sperret.
  Hint: Nettleseren Opera har innebygd VPN med mulighet for å velge «Americas» som lokasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *