3000 m i verdensklasse av Engebråten

Norgescupen 2020/21 startet med et brak i Stavanger i dag. Flere gode prestasjoner på rask is – men vi tar først og fremst hatten av for Hallgeir Engebråtens «sololøp» på 3000 m.

For all del: Seieren gikk – som vanlig – til Sverre Lunde Pedersen. Ny banerekord på 3.41,19 er selvsagt verdt å notere som en solid prestasjon av Fana-løperen. Men det spørs om ikke løpet til Engebråten (3.41,25) egentlig var enda litt sterkere. De to gikk i samme kvartett, men i hvert sitt par: Pedersen mot Allan Dahl Johansson, og Engebråten mot Sindre Henriksen. Pedersen-Johansson ble en jevn duell fra start til 1 800 meter, da Pedersen koblet inn grepet. Engebråten måtte for sin del gjøre sin 3000 m nokså alene hele veien, og desto mer imponerende er det jo da at han slår sin personlige rekord med 2 1/2 sekund – den rekorden var for øvrig fra Calgary (2019). Engebråten har aldri tidligere vært under 3.46 på norsk bane.

Norsk på verdensstatistikken
3000 m er ingen offisiell mesterskapsdistanse for menn, men den er mye brukt i treningsløp tidlig i sesongen. Best tid så langt i år har Patrick Roest (3.38,06 – Heerenveen). Pedersen er nr. 3 og Engebråten nr. 4 på verdensstatistikken hittil i år, og Johansson med 3.43,25 er nr. 7. 3.41,19 er så vidt vi vet også tidenes raskeste 3000 m på norsk bane, og det er den raskeste 3000 m av en norsk løper på lavlandsbane.

Internasjonalt gjennombrudd?
Foreløpig er det vel ingen som vet hva det blir til med årets internasjonale skøytesesong. Men flere av de norske mannlige løperne har allerede vist at de holder nivået når og hvis den blir noe av. For to uker siden var det junioren Peder Kongshaug som slo Pedersen på 1500 m i Stavanger Open, og i dag var det altså Engebråtens tur til å yppe seg på den doble distansen. Vi gjetter at minst en av disse vil gjøre seg godt bemerket, dersom EM allround kan avholdes som planlagt i januar.

Det andre store høydepunktet i Stavanger i dag var duellen i siste par på 500 m mellom Håvard Lorentzen (35,07) og Bjørn Magnussen (35,15). Begge to viste at formen er på plass allerede, ihvertfall på den korteste distansen.

Vi kommer tilbake til prestasjoner på kvinnesiden i ny artikkel på søndag!

Resultatservice Norgescup 1 Stavanger
Nettsending (Youtube)


Bildet av Hallgeir Engebråten er hentet fra Facebook.

3 kommentarer om “3000 m i verdensklasse av Engebråten

  1. Veldig bra med oppdateringer for oss som ikke er «på alle arenaer», men allikevel liker å følge med. Lykke til med sesongen som er igang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *