VM enkeltdistanser: Russerne flyttet grenser

Russland konkurrerer kanskje på overtid i internasjonal skøytesport. Likevel – eller kanskje nettopp derfor: I VM enkeltdistanser på verdens raskeste is i Salt Lake City var det nettopp russiske løpere som krysset to «magiske» grenser denne helga.

Pavel Kulizjnikov har vi skrevet mye om her på «Skøyter 15.46.6». Og mer skal det tydeligvis bli. Nå har han verdensrekorden på begge sprintdistansene, og 1.05,69 representerer selvsagt et historisk løp – førstemann under 1.06!! Vinnermarginen på 1,04 sek. er nok også historisk, men her får andre eventuelt korrigere oss.

Men likevel: Vi har valgt å bruke Natalja Voronina som blikkfang denne gangen. Hun var en av bare tre russere som fikk konkurrere i OL 2018, og da ble hun nr. 3 på 5000 m. I tillegg har hun et par seire på 3000 m i verdenscupen i løpet av sin karriere.

Men 5000 m i VM enkeltdistanser 2020 skulle bli hennes livs løp. I sjette og siste par gikk hun knallhardt ut og utfordret Sablikovas splitter nye verdensrekord (6.41,18). Hun gikk fortere enn Sablikova fram til 3 200 meter, slik figuren nedenfor viser, og marginen var da helt oppe i 3,7 sekunder. Mot mål ble det litt tyngre, men definitivt ingen sprekk, og vinnertiden ble så god som 6.39,02. Verdens første kvinne under 6.40! Samtidig ble det Sablikovas første VM-tap på distansen siden 2005 (du leste riktig).

Voronina Sablikova
Voroninas rundetider i rosa, Sablikovas i blått (figur fra ISU).

Her er oversikten over nye verdensrekorder notert i løpet av VM:

vrek

Det ble ikke satt noen norske rekorder under dette VM, men vi gir en honnør til Norges eneste kvinnelige VM-deltaker Sofie K. Haugen, som senket sin ferske rekord med 14 sekunder og ble andre norske kvinne under 7 minutter: 6.56,64. Norgesrekorden til Maren Haugli Tufto er kun et par sekunder bedre.

Baneforhold SLC

VM-banen er fortsatt verdens raskeste, og det med god margin. Analyser fra Skøyteranking viser at forholdene i VM var marginalt svakere enn i verdenscupfinalen 2019.

raskhet SLC

Figuren ovenfor viser hvor raske tider som ble oppnådd i Salt Lake City. En strek på figuren tilsvarer to prosent tidsmessig.

 

Formbarometeret

formbar SLC

I tabellen nedenfor viser vi hvordan de norske løperne gikk opp (+) eller ned (-) på Skøyterankings distanselister som følge av resultatene i VM enkeltdistanser. Flere grønne felter betyr at hovedinntrykket er positivt!formbar SLC 2

Klikk her for større tabell!

 

Medaljeoversikten
Nederland ble slått for aller første gang på 10 000 m i VM enkeltdistanser! Det gikk ikke på skinner ellers heller, men medaljetabellen topper de likevel – som vanlig, tør vi nesten si:

Nederland 6 – 5 – 1
Russland 3 – 5 – 4
Canada 2 – 1 – 3
Japan 2 – 1 – 2
Tsjekkia 1 – 1- 0
Kina 0 – 1 – 0
Norge 0 – 0 – 1
Polen 0 – 0 – 1
Tyskland 0 – 0 – 1
USA 0 – 0 – 1

(medaljer fra fellesstart ikke inkludert)

Alle resultater fra VM enkeltdistanser

 

Les også ISUs egne oppsummeringer og intervjuer fra mesterskapet:

torsdag kvinnermenn

fredag kvinnermenn

lørdag kvinnermenn

søndag kvinnermenn

P.S. Sjekk ut ISUs Youtubekanal for intervjuer med gullvinnerne i VM!

 

Bildene øverst er hentet fra russisk TV.

4 kommentarer om “VM enkeltdistanser: Russerne flyttet grenser

  1. Godt å se positiv fremgang hos våre. Vi må huske på at nivået internasjonalt er veldig høyt. Vi har alikevel aldri hatt høyere nivå hos våre egne tidsmessig. Tror ikke folk tenker på det. Det er nedslående at media heller ikke støtter bedre opp.
    Hvorfor er det ikke ishall i Oslo?

  2. God oppsummering som vanlig, men Voronina var en av tre russere som konkurrerte i OL 2018. I tillegg til henne, deltok Golikova på 500 og 1000 og Trofimov på 1500. For øvrig ble Olga Graf invitert, men takket nei i solidaritet med sine ikke-inviterte landsmenn, mens Sergei Gryatzov på grunn av en byråkratisk tabbe ikke fikk invitasjonen før festen var over.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *