NSF: – Vi må ha færre VM

For to år siden forsøkte Norges Skøyteforbund (NSF) å mose tre verdensmesterskap sammen i en årlig «VM-uke». Forslaget fikk ikke den nødvendige internasjonale støtte, men nå blir det som ventet omkamp i Sevilla.

Det internasjonale skøyteforbundet ISU skal ha sin kongress i Sevilla i begynnelsen av juni, og det skal nok en gang dreie seg om endringsforslag knyttet til de internasjonale mesterskapene. EM har vel fått sin «endelige» løsning, men fortsatt er man ikke fornøyd med VM-strukturen.

Norges forslag fra 2016 om «VM-uke» hadde sine svakheter, og forslaget ble da også trukket i kongressen som den gang ble avholdt i Dubrovnik. Ingen andre forslag til endringer fikk heller den nødvendige støtte.

Les vår oppsummering fra ISU-kongressen 2016

 

Et av de andre forslagene i 2016 kom fra ISUs egen komité for hurtigløp, og det gikk ut på en «motsatt» modell av EM, slik at VM allround og EM allround ble avholdt henholdsvis i partallsår og oddetallsår.

Forslaget vakte så stor oppsikt at det ble dannet en spontan protestaksjon på initiativ fra skøyteentusiast Lars Finsen. Aksjonen samlet vel 700 underskrifter, men den gjorde tydeligvis intet varig inntrykk på de som styrer og steller i Norges Skøyteforbund.

For nå er det nettopp dette forslaget som tas opp igjen på nytt, men altså med Norge som forslagsstiller. Vi har spurt en av Norges delegater Marcel Vanberg hvorfor han vil ha VM allround (og sprint) bare annethvert år, selv om disse mesterskapene i praksis allerede er slått sammen – jf. felles-VM på Hamar i 2020.

Vi spurte også om hvorfor man ikke kan la den nye EM-modellen virke noen år før man vedtar enda flere radikale endringer.

Dette fikk vi vel ikke noe klart svar på, annet enn at NSF «mener en opprydding i mesterskapsstrukturen er på høy tid, blant annet for å få plass til flere WC.»

(WC = verdenscup).

 

VM på skøyter under press

Heller ikke denne gangen er Norge alene om å foreslå endringer. Det nederlandske skøyteforbundet KNSB ønsker faktisk å fjerne VM enkeltdistanser til fordel for en VM-serie – i praksis en oppgradering av verdenscup. Videre ønsker man – til tross for suksessen i Amsterdam – å stryke VM allround fra kartet hver fjerde sesong – altså i OL-sesongene.

Aller størst sjanse til å nå gjennom har kanskje likevel ISUs eget prinsipielle forslag som rett og slett går ut på at det kun skal avholdes kun ett verdensmesterskap for senior pr. sesong. Tanken er at at dette skal slås fast av kongressen i 2018, men at først neste kongress i 2020 skal presisere innholdet i dette årlige verdensmesterskapet.

Marcel Vanberg kommenterer:

– Når vi sender inn vårt forslag så vet vi ikke hvilke andre forslag som kommer på samme regler. Derfor er prosessen nå at forslagene diskuteres slik at man på Kongressen faller ned på det beste vedtaket for skøytesporten.

ISU-kongressen skal som vanlig ta stilling til en lang rekke forslag, og disse er samlet i et dokument på 135 sider. Norges VM-forslag er nr. 89, Nederlands forslag er nr. 51 og ISUs forslag er nr. 88.

Les hele dokumentet her!

 

Kommentarer? Kommentarfeltet nedenfor står klart til bruk!

 

Bildet er hentet fra vikingskipet.com

5 kommentarer om “NSF: – Vi må ha færre VM

 1. Etter mitt syn er det best å arrangera VM-allround og sprint VM i eit arrangement kvart år. Så kan ein ha World-cup, som avsluttast med finale, som gjelder som distanse VM. I OL-sesongen kuttar ein ut distanse-VM, men avsluttar med ein world-cup finale.
  Bortkasta tid å diskutera andre forslag.

 2. Det er fullt mulig å kåre verdensmestere på samtlige enkeltdistanser og sammenlagtkombinasjoner hvert år selv om det kun avholdes ett VM-arrangement. Krever bare litt omtanke ved oppsett av tidsskjema. NSF har et forslag til en slik løsning liggende i bunken sin et sted.

  1. Krever veldig mye omtanke vil jeg si. Det blir nok i praksis vanskelig uten å kombinere 10 000 m enkeltdistanse med samme distanse i allround, og det er langt fra optimalt.

 3. Det er ikke meningen å vaere provoserende, men damene som representerer sköytesporten er svaert få. Det vet vi alle.
  Er det derfor rimelig at de skal få delta på samme måten som de mange fler herrene i de forskjellige mesterskapene, i verdenscuper og i OL?

  Eller er spörsmålet politisk sett inkorrekt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *