Verdenscupen i Heerenveen – del 2

For en utrolig start på verdenscupsesongen for menn! Først ble de nederlandske superfavorittene latterliggjort av Norge i lagtempo, og så fikk vi vår første seier på 500 m siden Ådne Søndrål i 2002. Men det stoppet ikke der.

Uansett hvordan man snur og vender på det: Helgas mann i skøyte-Norge må jo bli Håvard Lorentzen! 34,69 var solid ny personlig rekord på lavlandsbane, og etter at den ene favoritten etter den andre sviktet, greide bergenseren å klatre til topps på sin «nest beste» distanse fredag kveld. Skøyterankings oddstjeneste hadde ham som 15.mann på forhånd, med en vinnerodds på 232… På lørdagen var oddsen for seier sunket til 43, og vi får tro at den bare vil fortsette å synke etter hvert som de gode resultatene legges inn i databasen.

Men også de andre norske løperne bidro til en gigantisk opptur: mennene sto for én seier, to andreplasser og to tredjeplasser til sammen. Og da har vi ikke tatt med to pallplasseringer i B-gruppene. Vi kan ikke helt tro at hele forklaringen på suksessen ligger i den nye drakten til Håvard Myklebust og co., men noe må den vel ha betydd? En hel del psykologi ligger nok også til grunn, får vi anta.

 

Trøbbel for Nederland

Vertskapsnasjonen hadde visst sitt å stri med denne første verdenscup-helga. Først meldte den  store Kramer forfall fra lagtempo pga. luftveisinfeksjon. Så fikk selveste Bergsma problemer med å holde følge med sine to lagkamerater, og resultatet ble en 10.plass. Nå må Nederland prestere neste gang, for i det hele tatt å komme med til OL på denne paradeøvelsen.

Dagen etter skulle superreserve Kjeld Nuis ta over Kramers plass på 1500 m, men han kom aldri til start. Var han redd for å konkurrere mot tiden til vår Allan og ikke minst den nye koreanske stjerna Kim Min-seok? Men rett skal være rett: Kramer satte skapet på plass da han endelig stilte til start, på søndagens 5000 m.

 

Oppsummering fra Heerenveen – del 1 (kvinner)

 

På mennenes lagtempo skjedde for øvrig det temmelig utrolige at fire forskjellige verdensdeler var representert på de fire første plassene. «Vekk meg når det samme skjer i langrenn eller skiskyting,» som en skøytesupporter skrev i etterkant.

Mest imponert ble vi selvsagt av de to juniorene (!) fra Sør-Korea, som sammen med veteranen Lee Seung-hoon satte resten av verden til veggs på en imponerende måte. Koreanerne virker godt forberedt til OL på hjemmebane!

 

 

Norges mannlige løpere i Heerenveen vurderes som følger:

Håvard H. Lorentzen 1/8 (500) – 3 (1000) – 2 (lagsprint)

Forventninger foran sesongen: Medaljekandidat på 500 m, 1000 m og sprint

Så har vi sett det også: En nordmann leder verdenscupen på 500 m! Og sisterundene på søndag i henholdsvis 1000 m og lagsprint var uovertrufne. Terningkast 6

 

Sverre L. Pedersen 13 (1500) – 3 (5000) – 2 (lagtempo)

Forventninger: Topp 6 på 1500 m, medaljekandidat på 5000 m og i allround

Pedersen fikk problemer med en av skøytene på 1500 m, men på 5000 var han tilbake på et imponerende høyt nivå. Terningkast 5

 

Sindre Henriksen 6 (1500) – B10 – 2 (lagtempo)

Forventninger: Topp 6 på 1500 m, topp 8 i allround

Å bli beste nordmann på 1500 m er faktisk en aldri så liten prestasjon nå. Henriksen fulgte opp med en glitrende 5000 m til ham å være; bergenseren er åpenbart i knallform (han også!) Terningkast 5

 

Håvard Bøkko 7 (1500) – B2 (5000) – 2 (lagtempo)

Forventninger: Topp 6 på 1500 m, topp 8 i allround

Hvem hadde trodd at Bøkko skulle gjøre comeback i verdenscupen med 6.18 på «problemdistansen» 5000 m?! Nå slår han følge med Pedersen inn i A-gruppa på 10 000 m om få dager. Også de øvrige løpene i helga vitner om at Bøkko har skumle hensikter. Terningkast 5

 

Allan D. Johansson B24 (1000) – B2 (1500)

Forventninger: Medalje i junior-VM, A-gruppe på 1500 m i VC.

En briljant 1500 m på lørdag ble fulgt opp av en noe mer moderat 1000 m. Totals sett må vi si at lagets yngste er i rute og vel så dét. Terningkast 4

 

Henrik F. Rukke B13/B8 (500) – B20 (1000) – 2 (lagsprint)

Forventninger: VC-poeng på 500 m, kandidat til EM..

Rukke slo til med ny personlig rekord på fredagens 500 m, og lørdag morgen kom også sesongens første verdenscup-poeng etter et nytt godt løp. Terningkast 4

 

Simen S. Nilsen B15 (5000)

Forventninger: Topp 12 på 5000 m / 10 000 m, topp 8 i allround

Et solid og jevnt løp med alle rundene på 30-tallet ga Nilsen et resultat som han aldri har sett på en lavlandsbane før. Så var nok også forholdene i Heerenveen ekstraordinært gode denne gangen. Terningkast 4

 

 

Johann Jørgen Sæves B18 (500)

Forventninger: VC-poeng på 500 m, kandidat til EM.

Sæves tapte fredagens «skate-off» på 500 m mot Rukke, men løpet ble likevel en bekreftelse på at Båstad-løperen hører hjemme på verdenscuplaget. Ny personlig rekord i comeback-løpet på internasjonalt nivå! Terningkast 4

 

 

Bjørn Magnussen B24 (500) – 2 (lagsprint)

Forventninger: VC-poeng på 500 m, kandidat til EM.

Supertalentet fra Falken i Trondheim er på vei tilbake etter skade. Han fikk sjansen i en av de to 500-metrene uten å overbevise, men så ble det altså andreplass i lagsprint. Terningkast 3

 

Førstkommende fredag er det klart for verdenscup i Stavanger. Hvis ikke publikum kjenner sin besøkelsestid nå; da vet vi faktisk ikke helt når de skal gjøre det.

Alle resultater fra Verdenscupen i Heerenveen

 

Bildet: Håvard Lorentzen etter 34,69 (nrk.no)

En kommentar om “Verdenscupen i Heerenveen – del 2

  1. Synes Allan hadde fortjent terningkast fem.. Fire, som her er gitt, er for kjipt.. Allan gjorde veldig bra løp og viser seg uttaket verdig og vel så det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *