Øystein Haugen fikk verv i ISU

Den tidligere sportssjefen i Norges Skøyteforbund (NSF) er valgt inn som et av seks medlemmer av den tekniske komiteen for hurtigløp i ISU. Hva slags jobb er dette, og hvordan ser Øystein Haugen på sine egne muligheter til å påvirke?

Det internasjonale skøyteforbundet ISU har altså nylig valgt Øystein Haugen inn i sin tekniske komité med ansvar for hurtigløp (TKH). Sprinteren med NM-medaljer og VC-deltakelser fra 1990-tallet, og som også var sportssjef i NSF fra 2006 til 2014, skal møte sine nye kolleger for første gang i midten av juni.

Diskusjonen om nyvinninger både når det gjelder distanser og mesterskapsstruktur har nådd nye høyder de siste årene, og vi har kontaktet Haugen for å få høre hans tanker på dette området: – Vil han gå i bresjen for enda flere endringer, eller er han den konservative som vil bevare tingenes tilstand?

En nokså fåmælt Haugen ønsker ikke å tone for mye flagg på dette feltet foreløpig. Vi forstår det slik at han skal sitte i komiteen som representant for det internasjonale trenerkorpset, og ikke som representant for Norges Skøyteforbund.

 

– Ikke endringer for endringers skyld

Vi tipper likevel at posisjonen i TKH gir Haugen et visst spillerom for å presentere sine egne synspunkter på det som kommer fram av innspill og forslag. Det han vil si om dette er i første omgang at han ser på hurtigløp som et spennende produkt med lange tradisjoner, men som også har utviklet seg de senere årene.

Eventuelle ytterligere endringer må ifølge Haugen komme for å gjøre produktet bedre overfor utøvere, ledere, trenere, sponsorer og ikke minst kommersielle aktører. Han ser ikke poenget med «endringer for endringers skyld».

 

En oppfordring

Hvordan stiller Øystein Haugen seg til de stadige diskusjonene rundt diskvalifikasjoner for det som kan se ut som bagateller, mens andre «går fri» for tilsvarende overtredelser? Er det aktuelt å gjøre noe med regelverket?

Haugens svar til dette er at regelverket stadig vil være i endring, men først og fremst er det viktig å sikre påfyll av kompetente dommere med en sammenfallende oppfatning av hvordan reglene skal tolkes.

Til sist en oppfordring til alle som har sterke meninger om utvikling av skøytesporten:

  • Engasjér deg i klubb og krets. Alle forslag til endringer på internasjonalt nivå må komme fra klubb eller krets, via NSF og til ISU. Det er også mange oppgaver som skal løses, og enhver må bidra på det nivået han har tid og anledning til.

 

«Skøyter 15.46.6» takker for den oppfordringen, og ikke minst: Lykke til med din viktige gjerning i ISU, Øystein!

 

Fakta: Om ISUs tekniske komité

I følge regelverket til ISU skal det være én teknisk komité for hver av grenene som er organisert i forbundet. Hver komité skal bestå av seks medlemmer, hvorav en «løper» og en «trener». Grunnen til at «løper» her står i anførselstegn, er at vedkommende ikke kan være aktiv. ISU har i dette tilfellet valgt Kinas tidligere toppsprinter Wang Beixing, samtidig som man valgte Øystein Haugen som representant for trenerne.

 

Øvrige medlemmer i TKH ble valgt på ISU-kongressen i 2016:

Aleksandr Kibalko (Russland) – leder

Nick Thometz (USA)

Choi Jae-seok (Sør-Korea)

Christian Breuer (Tyskland)

 

Leseren vil gjenkjenne flere av disse navnene som tidligere løpere på høyt nivå. Fram til kongressen i 2016 var for øvrig komiteen i flere år ledet av nordmannen Tron Espeli, som nå sitter som første visepresident i ISU.

Blant komiteens oppgaver er å «overvåke og vedlikeholde» det internasjonale hurtigløpsregelverket. I praksis har komiteen operert som forslagsstiller i forbindelse med endring av oppsettet av de internasjonale mesterskapene, hvilket vi husker både fra 2014- og 2016-kongressen.

Etter 2016-kongressen kunngjorde Norges Skøyteforbund at de ønsket å «delta en internasjonal arbeidsgruppe som sammen med Teknisk komite i ISU, kan utarbeide nye konkurransemønstre som kan vedtas i 2018».

(bildet av Øystein Haugen er hentet fra Norges Skøyteforbunds nettside)

 

Synspunkter? Bruk kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *