Årets nykommer(e)

De siste par sesongene har jeg som ansvarlig for den gamle utgaven av «Skøyter 15.46.6» kårets årets nykommer i norsk skøytesport. I år velger jeg å gi denne hederstittelen til to løpere på herresiden – Morten Aske Kolstad (24) og Jostein Nørbech (33).

De to løperne hadde før sesongen aldri gått noe vanlig distanseløp på bane. Men til tross for liten istid har de to prestert meget sterke resultater.

Morten har best tider på fire av de fem distansene de to løperne har gjennomført i vinter, men Mortens tider er på disse distansene prestert innendørs i Stavanger. Derfor velger jeg å utrope begge løperne til «Årets nykommer». På kvinnesiden er Oslojenta Marit Stubø en soleklar klar vinner. Jenta som ikke hadde gått på skøyter tidligere har gjennomført alle de seks klassiske distansene, på meget respektable tider. Vi venter spent på hva hun kan slå til med i 2018-sesongen?

 

Fra bandy til hurtigløp

Morten Aske Kolstad forteller at han begynte med bandy i Ullern bandy allerede som sjuåring. I sin karriere fikk han blant annet med seg en bronsemedalje fra NM i gutteklassen. Men i 15-årsalderen ble han lei bandy, og sluttet med denne idretten.

Morten Aske KolstadMorten Aske Kolstad

 

– Faren min tvang meg til å holde på med en vinteraktivitet og dro meg med ut på skøytebanen, og jeg syntes det var gøy. De siste årene har jeg, og broren og faren min, deltatt i LIK-mila som er fellesstart på Valle Hovin, hver tirsdag kveld. Etter hvert har det gått bedre og bedre for meg, og i vinter har jeg hevdet meg i teten i disse løpene. I vinter fikk jeg lyst til å prøve meg på distansene og teste hvordan det var, sier Kolstad.

OBIK-løpet var passende å starte med – og i sprintmesterskapet der gikk det svært så bra.

– Ja, det gikk virkelig mye bedre enn hva jeg hadde tenkt var mulig, sier Morten Aske Kolstad.

 – Ga mersmak

Nå på tampen av sesongen ble han med til Stavanger og gikk fire distanser innendørs i «Rekordløpene» der borte.

– Det var overraskende lett det gikk inne, i forhold til ute, og det ble personlige rekorder med god margin, sier den ferske skøyteløperen. Etter kun én sesong ligger Morten på 455. plass på den norske adelskalenderen gjennom tidene med poengsummen 185,792.

Han forteller at han har mye å gå på teknisk, men dette har gitt mersmak, og han regner med at det blir flere løp neste år. Trolig slenger han seg med, til og med i norgescupen.

 

Imponerte på de lange distansene

Jostein Nørbech (bildet øverst) er den andre «Årets nykommer» i år. 33-åringen fikk sine første lengdeløpsskøyter i julen 2015, og hadde før det ingen erfaring fra skøytesporten. Forrige sesong gikk han én LIK-mil, litt i underkant av 20 minutter.

Inneværende sesong har han deltatt på de fleste LIK-milene og i februar måned debuterte han i  bedriftsløpene i Oslo.  I sitt første løp gikk han 5000 meteren på 8.06.81 og var bare åtte sekunder bak en så god løper som Andreas Haugerud som har pers på 7,24.  Senere i vinter forbedret han 5000-metertiden med seks sekunder, og gikk i tillegg mila på 16.33,31 – alle tidene fra Valle Hovin. På den norske adelskalenderen er Jostein nå på 540. plass med poengsummen 189.591, ikke langt bak Hjallis.

– Jeg har god motor fra de idrettene jeg har drevet med tidligere. De siste årene har jeg syklet mange turritt på sykkel, og før det var orientering idretten min, forteller Nørbech.

Jostein har blant annet medalje fra både i NM stafett og NM nattorientering.

– Min tid som eliteutøver er nok forbi, men jeg kan tenke meg å gå flere skøyteløp for å se hvor langt ned jeg kan komme i tid, sier Nørbech.

 

Tidligere vinnere

I 2015 kåret «Skøyter 15.46.6» Andreas Haugerud som «Årets nykommer» og i fjor gikk Eric Askildsen til topps. Begge to er fortsatt med på isen, og spesielt Eric har forbedret seg mye i vinter.

Det gledelige i år er at det har vært mange nykommere på skøyteisen på seniornivå. Kan ikke huske at vi hatt flere enn 10 nye løpere som har debutert på isen, slik det har vært i år. Og vi tar imot dem med åpne armer, om de er 24 eller 55 år. Norsk skøytesport trenger flere utøvere som benytter skøytebanene rundt om i landet vårt.

Det er gledelig med såpass mange nykommere, når vi ser at antall løpere inne på skøytesportens statistikker i vinter ser ut til å gå litt ned i forhold til i fjor, her i Norge. Da vi vet at 2016-sesongen hadde samme lille tendens, så trenger vi sårt en dugnad i norske klubber nå, for å snu denne synkende trenden igjen.

 

Tilbake etter 34 år

Har lyst til å kommentere litt rundt Øyvind Skarholt (46). Han gikk på skøyter til og med 11 årsklassen. I 1982 hadde han landets 10.beste tid i 10-årsklassen på 400 meter med 43,4, bedre enn jevngamle Ådne Søndrål. Året etter ble han nummer 16 i LM i 11 år, men da klart slått av Ådne Søndrål. Dette løpet husker jeg veldig godt fordi jeg var speaker under LM på Hønefoss og Ådne tok en meget overraskende bronsemedalje i 11-årsklassen. Dette var Ådnes lille gjennombrudd på isen.

Etter denne sesongen la Øyvind skøytene på hylla. I år har han startet på nytt igjen og imponert med til og med å gå 10000 meteren på brukbare 18.44,27. Øyvind har fått litt blod på tann og sikter seg kanskje ned mot broder Asgeirs personlige rekorder. På mila har han i alle fall familierekorden allerede, for Asgeir gikk aldri den distansen.

Norsk skøytesport består av et mangfold av utøvere som trives på isen – og disse nykommerne er en kjær tilvekst til vår idrett.

 

Nye ungdommer

I vinter har vi også fått to nykommere i de aldersbestemte årsklassene, 12-16 år. Det har omtrent aldri skjedd de siste 8-10 årene. Det vist seg de siste årene at alle som er aktiv på skøyter i 12-16 årsalderen har begynt på skøyter i 10-11 årsalderen eller tidligere. De to nye løperne i vinter er Ragnar Jonsrud fra Nord-Odal IL som går i 15 årsklassen. Han har i år prestert 42,82 (500), 1.28.70 (1000), 2.18,82 (1500), 5.29,40 (3000).

Mens Matilde Pedersen (12 år) fra OSK gikk i vinter fra kunstløp til hurtigløp og driver nå med samme idretten som sin bror Fredrik, som er en av de beste i 10 årsklassen her i Norge. Matilde har klart seg svært bra på hurtigløpsbanen de få ukene hun har prøvd seg og har perser på; 53,14 (500), 1.46,81 (1000) og 3.00,26 (1500).

Det blir spennende å se hvor stor fremgang disse to får neste sesong. Lykke til videre både Ragnar og Matilde, og alle de andre nykommerne på isen i 2017.

disse er nye.png

(skrevet av T. Teigen)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *